E piata româneasca de software plantație de sclavi?

Îmi cer scuze daca ofensează pe cineva titlul. Am lucrat prin mai multe firme de outsourcing și am avut ocazia sa vad/sa lucrez/interacționez/observ ce fac și programatorii de la client. Am rămas cu senzația că noi in pozitia de contractori suntem cumva priviti altfel fata de angajați (in sensul rău). Asta se resimțea și la ce taskuri sau proiecte lucrau oamenii de la client fata de noi.

Cumva plec de la premiza ca daca nu e un skill foarte nisat, singurul motiv al unei firme că să facă outsourcing (sa angajeze contractori) e ca sa se debaraseze de munca de jos.

In Romania se face în proporție foarte mare, cred că 80% din firme fac outsourcing. E oare asta realitatea, că defapt majoritatea pietei românești de software e o plantație ieftina pentru munca de jos a firmelor de produs?

2 Likes

Pai nu poți face software românesc fiindcă piata e mica, software-ul se dorește a fi gratis și lumea e obișnuită cu pixul și hârtia sau cel mult Excel.

Iar să dezvolți software international e foarte costisitor. Au trecut vremurile când un developer scrie in 3 luni o aplicație care sa capete tracțiune.

5 Likes

Sclavi sau profesionisti… depinde de salariu

4 Likes

Câinele se atașează de stăpân, iar pisica de loc.

Nu știu dacă suntem pisici sau câini, dar cu siguranță suntem una din ele.

Chiar astăzi am realizat că în SUA, pentru a creste economic, statul aruncă bani pe piață.
Statul român dacă aruncă cu bani pe piață nu creste economia, pentru că nu avem spirit antreprenorial.

Deci noi tot o sa fim pisici sau câini, dacă ne dă cineva un os sa roadem.

2 Likes

Sunt de parere ca salariul nu face diferenta, raportul dintre tine si client e acelasi. La un nivel de salarizare mai mare vine respectul clientului, nimeni nu arunca cu banii doar sa se simta superior, dar e tot un raport clar de subordonare.

Din pacate nu vad cale de iesire, varianta cu startups/own products sufera de lipsa de personal, lipsesc oamenii de produs, pe zona de marketing etc… care sa dezvolte cap coada un produs care sa supravietuiasca pe piata.

Faptul ca in outsourcing se fac in acest moment bani multi clar nu ajuta sa iesim din situatia asta.

In Romania se face în proporție foarte mare, cred că 80% din firme fac outsourcing.

Sfatul meu e sa identifici restul de 20% de firme pentru care ai vrea sa lucrezi, in final piata e libera si fiecare lucreaza unde doreste.

2 Likes

Emmy Noether Emmy Noether - Wikipedia a lucrat foarte multi ani pe gratis. Conform acestui criteriu, orice ‘matematician’ ratat, profesoras la un gimnaziu de sat din Romania, e in raport de profesionist vs amatoare.

Idem pentru Green si foarte multi altii.

Salariul e un indicator foarte prost. Conteaza ce stii si ce faci, nu cu ce bani manelisti ii faci pe altii. Uneori in circumstante nu tocmai favorabile, ce faci nu e neaparat chiar atat de relevant.

1 Like

Exista si firme de outsourcing unde se fac chestiile mai fain, unde exista colaborare intre firma client si firma contractor pe o perioada lunga (10 ani+). Acolo relatiile se schimba, echipele si oamenii se mai imprietenesc, la toate nivelurile.

1 Like

Asa este dar acolo sunt contracte pe mai multi ani si clauze de reziliere stricte (asiguri suport 6-12 luni la client daca vrei sa renunti la contract, reciproc valabil etc…).

Am un prieten cu firma mica de outsourcing si are un client foarte bun cu care colaboreaza de ceva timp dar nu a reusit sa schimbe/mareasca rate-urile in timp (5 ani), a ramas tot cu cele negociate initial.
Incearca sa faci asta la un client “prieten” si o sa vezi cum se duce de rapa toata prietenia si incepe clientul sa caute alternative mai ieftine. Costurile cu programatorii in RO au crescut, e presiune mare pe firme sa lucreze pe rate mai mare dar nu toti pot pasa costul mai departe la client ca sunt si altii care asteapta sa faca outsourcing la preturi mai mici.

1 Like

cum sa plece clientu cu o aplicatie dezvoltatata de tine in 5 ani la alta firma?

e sinucidere

1 Like

Dacă pleacă toți programatorii inițiali pe alte proiecte și vine o firmă de indieni și face ceva mai frumos pe bani mai putini pe cine alegi?

Nici indienii nu sunt toți paraleli, sunt mulți care sunt buni și lucrează ieftin.

4 Likes

Nimeni nu este de neinlocuit!

2 Likes

nu poti sa sari pe un codebase vechi de 5 ani in halu ala

te bazezi ca aia dinainte au facut treaba ca la carte

Lol, cam asa e. Cand ai scris codu doar tu si dumnezeu stia ce se intampla pe acolo

Depinde de mentalitatea fiecaruia. Daca poti iesi castigat din afacere cum s-ar zice eu as spune ca iesim castigatori si ca putem lua bani de pe urma strainilor care au nevoie de profesionisti. Problema e ca suntem fraieri si de multe ori ne multumim cu prea putin. Ca sa ajungem la un nivel financiar benefic de ambele parti fara sa fim exploatati ar fi ok sa fim mai ieftini cu cel mult 10-15% fata de piata externa. Suntem mult sub. In Germania un salariu net de programator ajunge la 5-6k euro lunar, in state 120-180k $ anual in ro pebtru seniori undeva la 3-4k euro net lunar in cazuri fericite.

Vorba unui mentor pe dezvoltare financiara:
“De zici ca poti sau ca nu poti ai dreptate”

Problema e ca nu suntem educati si nu stim sa ne evaluam munca. Dupa 3 ani de saracie ca student 3000 de lei ca junior e mult pentru multi si asa mai departe.

Ești sigur că astea nu sunt sume brute?

1 Like

Chiar si brute vorbim de state in care traiul in ciuda speculatiilor de multe ori e mai ieftin si mai calitativ.

Stai puțin, că nu merge chiar așa :smiley: „Chiar și brute” înseamnă că tu compari mere cu pere și, evident, calculele dau foarte frumos pentru situația în care folosești suma brută. Realitatea este că diferențele salariale sunt semnificativ mai mici de atât și, așa cum au spus-o mulți și pe thread-ul celălalt, doar aspectul financiar nu te poate determina să te muți din România într-o țară vestică, pur și simplu „nu dă” la calcule.

În ceea ce privește traiul mai ieftin, am avut discuția asta în repetate rânduri cu diverși oameni și nu au putut susține punctul de vedere cum că prin Vest este mai ieftin traiul. Oricine a ieșit din țară în excursii/vacanțe/perioade mai lungi trăite în alte țări îți va spune că viața e mai scumpă. Da, pătura lor socială „de jos” trăiește mai bine decât cea de la noi, iar ăsta este un lucru foarte bun, dar să spui că per total traiul e mai ieftin este dezinformare.

6 Likes

Poti sa inveti foarte multe pe o plantatie de sclavi, dupa ce ai acumulat ceva experienta ori decizi sa faci ceva produs, ori prinzi o nisa faina, ori pleci cu vreun client si ceva colegi si iti faci propria plantatie, ori faci freelancing, ori te pregatesti pentru interviu la FAANGM, ori nu faci nimic si lucrezi tot la plantatie si dupa te plangi ca piata romaneasca e plantatie de sclavi si ajungi la burnout.

Dar sunt destule proiecte chiar interesante, cel putin pentru a invata din ele si de a fi platit. Un senior va fi platit decent si pe o plantatie daca au nevoie de el.

Salariul e doar o parte din ecuatie, cateodata se merita sa ai un salariu mic, dar responsabilitati mai mici.

3 Likes

Presupunand ca prin plantatie de sclavi de referi la companiile de servicii si outsourcing din Romania…pentru mine personal experienta a fost fix invers. Cel mai mult am invatat de la firme de produs, corporatii chiar, cu proceduri in place, proiecte in productie de 10 ani si clienti platitori.

Tot ceea e am primit din partea cealalta* a fost gargara, salariu mic si promisiuni multe, ore(chiar zile) extra, proiecte care trebuiau livrate fix cand aveai programata vacanta(si mi-am anulat vreo 2 asa).

Partea frumoasa in 2021 e ca nu mai esti obligat sa parcurgi drumul asta. Te poti duce direct la o firma de produs :slight_smile:

Eu sustin asta din 2008(ca trailul in Vest e MULT mai scump). Pe vremea cand lumea de langa mine facea un cerry-picking din ala nesimtit, comparand cate un produs-doua eventual produse si in tara in care traiau…cu acelasi produs importat in romania. La un moment dat am inceput sa adun bonuri de casa. Degeaba…cine nu vrea sa inteleaga nu va intelege niciodata.

Pe principiul: de ce sa stricam o poveste frumoasa spunand adevarul?

3 Likes

Cred că ieșitul în vacanță nu este nici pe departe relevant, dat fiind faptul că raportezi toate cheltuielile la veniturile tale din RO. Cred că este nevoie de cel puțin câteva luni de încasat salariul acolo pentru a te putea obișnui și a putea avea o părere realistă vis-a-vis de costuri și cât de mari/mici sunt în raport cu RO.

Eu mă minunez constant de traiul ăsta mai ieftin în condițiile în care în US sunt oameni care locuiesc sub poduri sau în mașini (nu RV-uri, ci sedan-uri sau break-uri în cel mai bun caz)

Când ați văzut ultima dată corturi puse în orașul București, așa, la stradă?

2 Likes