Editare foto/video windows vs mac os

Buna tuturor, am si eu o mare dilema. Vreau sa imi cumpar un laptop nou pentru editare foto/video. Bugetul fiind pana la 1000-1200 euro. In aceasta categorie am gasit aceste 2 modele: Macbook Air 13 (2020 cu cip M1) si Asus ZenBook UX425JA

La Asus ma nelinisteste faptul ca rezolutia este 1920x1080 px la Mac fiind 2560x1600 px dar ma bucura faptul ca re are 16 gb ram fata de Mac 8 gm ram

Tin sa mentionez ca nu am lucrat niciodata pe un Mac si ma gandesc cat de dificil poate fi si daca o sa ma adaptez. Ma mai gandesc si la faptul ca pe acest Mac cu M1 nu sunt disponibile toate aplicatii, unele trebuie sa le deschizi prin emulatoare etc. Cel mai tare ma supara faptul ca la Mac nu este port de citire a cardului, dar avantajul fiind ecranul mai bun pentru editare.

Menzionez inca odata ca nu am folosit nicodata un Mac si nu prea stiu ce reprezinta.

Dacă ești dispus să plusezi până pe la ~1500€, mergi pe Macbook cu 16gb, cu 8 nuclee GPU. (7100 lei).

Dezavantaje la mac:

  1. Nu cunoști ecosistemul;
  2. Vei avea nevoie de dongle pentru cititor de card și limită la un singur monitor extern.

Orice ai alege, editarea video pe 13-14" sună ca o aventură :slight_smile:

Tin sa mentionez ca sunt la ineceput de drum cu editarea.

Bugetul este relativ mic, daca iti doresti candva sa si faci bani din editare video. Vei sta dupa ele asteptand sa randeze, mai bine investesti intr-un desktop.

La inceput iti faci treaba si pe ce ai mentionat tu, dar @iamntz a punctat bine problema cu monitoarele. Cand te apuci sa montezi sau sa faci color grading si doua monitoare sunt putin.

Un avantaj la Mac ar fi fost Final Cut Pro X, care costa mai putin decat Adobe Premiere. Dar cum DaVinci Resolve nu costa nimic … iesi mai bine asa. Cand incepi sa faci bani, costul cu software este neglijabil.

Miturile ce se aud prin lume ca Mac-urile cu cip M1 au probleme cu unele aplicatii, ca folosesc emulatoare etc, nu sunt adevarate?

Adevarul este ca datorita schimbari de arhitectura a cpu-ului, aplicatiile vor trebui rescrise ca sa poata rula.

Am postat pe forum un link care iti arata statusul diferitelor aplicatii dpdv al compatibilitatii

Mac-urile cu M1 ruleaza printr-un emulator propriu (Rosetta 2) aplicatiile x86. Performantele difera de la aplicatie la aplicatie, in unele cazuri chiar prin Rosetta 2 aplicatiile ruleaza pe M1 excelent, in alte cazuri aplicatiile native ruleaza deocamdata prost.

Cam totul se rezuma la producatorii acestor softuri, insa acestia se aliniaza si optimizeaza aplicatiile pentru M1, acesta arhitectura fiind viitorul ecosistemelor Apple.

Pot sa iti spun ca nu gasesti alternativa comparabila daca iei in considerare pretul, nici din punct de vedere al hardware-ului si nici al performantelor. Iar in cazul tau, consider ca la monitor mai importanta este calitatea acestuia decat diferenta de rezolutie. Cu OS X o sa te obisnuiesti rapid si fara probleme.

La banii tăi, cea mai bună experiență cred că ar fi Apple M1 + Final Cut Pro (dar o să rămâi un pic blocat în ecosistemul Apple).

Davinci Resolve are suport nativ pentru Apple M1, dar nu m-am uitat la review-uri și nu pot comenta.

Davinci Resolve și Final Cut Pro costă cam la fel. La Davinci Resolve ai și versiunea free, însă e limitată un pic (calitatea de export, efecte). Cred că versiunea free e suficientă să înveți.

Pentru editare basic cred că oricare ar fi ok. Problemele apar când vrei efecte, color grading etc. Dacă vrei să faci asta serios ai nevoie de un buget mai mare sau să te treci la PC.

1 Like

Davinci Resolve Free e destul și pe mac are accelerare hardware gratuit. Illustrator, InDesign, Lightroom Classic, Lightroom, Photoshop sunt rulate nativ pe computerele Apple M1.

Pentru editare foto-video clar un mabook air e superior oricărui laptop pe Windows în același buget. Diferența e uriașă, pe M1 poți vedea la ce lucrezi în timp real la 30fps la 4K și laptop-ul nu scoate un sunet… Pe Windows o să fie avion cu reacție și tot nu o să ai mai mult de 15fps.

Poți lua și un laptop de gaming, dar nu o să fie prea portabil. Nu cred că ți se merită ecranul OLED pe laptop, e o fiță. Ia ceva cu specificatii mai bune, nu îți trebuie ecran oled. Un IPS cu sRGB 99% e mai mult decât destul. Oricum îți trebuie și ecran extern 4K.

Ti-ar trebuie varianta pe 16gb RAM dacă faci ceva mai profesional. La mac poți lega un singur monitor extern de maxim 6K și îți trebuie și un docking station pentru carduri sd/hdd extern.

Există și carduri care au wifi integrat, eventual legi un NAS în rețea și conectezi la el cardurile.

tl;dr MAC pro cu 16gb de ram

Daca nu ai acum toti banii il poti lua in rate, altfel arunci banii aiurea pe niste petarde.

1 Like

Apropo, garantia la Apple e universala, daca il gasesti in alta tara mai ieftin sau fara TVA s-ar putea sa merite.

N-am vazut mentionat aici, dar pe Mac ai si inclus iMovie care e un editor destul de decent - sunt youtuberi cu milioane de subs care editeaza in el. Depinde mult si de stilul de continut pe care il faci. Dar, ar trebui putin marit bugetul pt Mac, desigur.

2 Likes

Eu nu am reusit sa instalez toate codecurile de care aveam nevoie, pe M1

1 Like

Am auzit ca se recomanda MacMini ptr. editare video (in defavoarea unui laptop Mac) sau Mac Pro. Am vazut ca e unul pe emag la vreo 5000 de lei cu 16 gb.

Dar esti 100% sigur ca vrei laptop si 100% sigur ca vrei Apple ptr. editare video? Performanta hardware este rege cand vine vorba de editare video si probabil o sa vrei cel mai bun raport performanta/pret.

Sunt mai multe review-uri pe net despre asta:

Aici spre exemplu se compara un Razer Blade cu un Macbook pro, se spune despre cum Razer are Nvidia NVENC encoding care ajuta mult la randare in Resolve.

Apple will dominate everything for me except for video editing

Două chestii:

  1. Razer-ul ăla costă peste 10.000 lei. MBA este 6-7000
  2. TOATE prezentările - indiferent că laudă sau critică un produs (și indeferent de produs!) - ar trebui luate cu o linguriță de sare, că este posibil să fie o campanie, o promovare etc.

E.g. dacă te uiți la vloggerii români o să vezi că-s toți au păreri despre 5g. Oare chiar toți să fie experți în zona asta? Sau să fie altul motivul?

2 Likes

Pai cum altfel sa decizi intre 2 produse decat uitandu-te la prezentari & review-uri despre acele produse?
Orice trebuie luat cu o lingurita de sare - asta cred ca e valabil ptr. orice! :slight_smile: