ElementaryOS distributie de Linux cu interfata de MacOS

Pe net scrie ca au un model platit dar am gasit si locuri in care poti descarca si free acest sistem de operare.

download
download (1)
download (2)

1 Like

Dai click pe “Personalizat” si introduci 0

3 Likes

Alții care cred că MacOS înseamnă (doar) UI :smiley:

7 Likes

Si pe Windows 98 puteai pune UI de XP sau Vista :rofl:

1 Like

Recomand Elementary OS, e una dintre cele mai stabile, usor de utilizat si bine definite distributii Linux. L-am folosit vreo 2 ani dupa care am avut proasta inspiratie sa instalez Ubuntu. Faptul ca cer bani pentru distributia lor e de inteles pana la un punct, sincer merita sa dai 10 dolari pe ea, dar se poate downloada si gratis. Lucrul care mi-a atras atentia negativ la Elementary OS in ultima vreme e ca dezvoltatorii se axeaza foarte mult pe centrul ala de aplicatii, asta ca sa scoata si mai multi bani din vanzarea de software pe platforma aia.

Singura chestie care este net superioara la Mac este editarea video (pentru ca milioane de dolari de la Disney si pentru ca Pixar), in rest e sub Linux in multe privinte (customizare, desktop environments, software management ba chiar si gaming), chit ca ambele sunt asemanatoare.

2 Likes

Mai documenteaza-te un pic …

Chiar dacă îmi displac foarte multe lucruri din MacOS, pot spune că ești în aceeași eroare ca cei care cred că MacOS este (doar) UI:

Singura chestie care este net superioară pe Mac (îmi vin doar astea la ora asta a dimineții):

  • integrarea cu toate dispozitivele din universul apple (e.g. nu există ceva similar time capsule + time machine pe nici o altă platformă)
  • ușurința instalării și a dezinstalării aplicațiilor
  • uniformitatea OS-ului și a aplicațiilor (e.g. cmd+, știi că deschide preferințele în ORICE aplicație)
  • Uniformitatea UI-ului. Elementary (și alții) copiază părți din MacOS, dar nu au cum să copeize tot (e.g. fără să pot „pune degetul”, din screenshots icons par fiecare din alt film; parcă nu se potrivesc culorile, parcă nu se potrivesc stilurile, nu știu să zic exact, dar este ceva off acolo)
  • nu știu dacă ai avut ocazia să vezi începători absoluți pe fiecare OS, dar din cei văzuți de mine, cei de pe MacOS se „descurcau” mult mai ușor. Simțitor mai ușor.

Ce nu înțelegi tu (și nici foarte mulți alții) este că acea customizare de care se tot menționează (și la ios vs android e același argument) înseamnă fix nimic când ai probleme de genul „nu pot face restore la tot ce am făcut backup” (cum se întâmplă pe android) sau „placa asta de bază nu se împacă cu memoriile astea” sau „placa asta video nu merge pe linux” sau „nu pot deschide în open office fișierele primite de la colaboratorii care folosesc MS Office (sau inverser)” sau…


Nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic nici cu elementary, nici cu alt distro, nici cu windows, nici cu mac. Doar că mă „râcâie” treaba asta: punem un UI brushed și gata.

1 Like

elementary-os nu e tot ubuntu?
n-am verificat recent, dar intr-o perioada era construit pe ubuntu.

eu recomand https://ubuntu-mate.org/
il folosesc de multa vreme ca os principal, dupa ce am trecut prin cateva distributii de linux.
sper ca in 20.04 lts sa aduca o folosire comoda ecranelor touch.

inseamna fix nimic si cand nu ai probleme, dar nu esti “power user”.
cata lume are real nevoie de customizare avansata si cata lume o si foloseste cand o are?

ElementaryOS nu copiaza Mac-ul, e doar inspirat de el, persoana care a creat threadul a fost prost inspirata cand a pus titlul. Nu gasesc nici-o valoare in a discuta despre sisteme inferioare Linuxului (MacOS sau Windows) intr-un thread de Linux.

Cred ca esti offtopic, mai ales cand mentionezi ios sau android.

inferioare conform carui criteriu?
repet, folosesc linux ca os principal de multa vreme (double digits in ani), dar sa spui ca exista lucrul perfect / cel mai bun / etc… e doar lipsa de experienta.
exista lucrul potrivit pentru jobul potrivit, nu exista un lucru absolut cel mai bun.

completare:
te provoc sa ii demonstrezi contabilei ca linux e un os bun si sa ii instsalezi toate programele de care are nevoie in interactiunea cu statul roman… si apoi putem sa vb despre superior / inferior.
(aici windows este evident alegerea potrivita).
sau sa incerci niste procesare video cu linux si apoi sa compari cu eficienta / rezultatul unuia cu mac…

1 Like

Pentru mine ca programator, Linuxul este net superior Mac-ului si Windows-ului.
Nu ma intereseaza nici de contabili si nici de editare video.

Incurci termenii intre ei, e o diferenta intre superior si popular, la fel cum e intre Mozart si Smiley.

pai si atunci de ce vorbesti in numele lor si nu ii lasi sa dezbata ce au ei chef?

1 Like

2 Likes

Depinde ce înţelegi prin Linux (kernel-ul, ecosistemul în ansamblul lui, o distribuţie anume etc) şi depinde ce înţelegi prin “superior”. Mai ales că MacOSX este un sistem UNIX-like, e cam tot dracu’ ăla din perspectiva unui poweruser care este obişnuit să lucreze în terminal. Prin MacPorts poţi să instalezi pe un Mac cam orice program funcţionează şi pe Linux/BSD/whatever.

În plus, de câţiva ani e şi tendinţa asta enervantă de a copia Mac-urile, din cauza asta eu folosesc şi acum KDE3. Chiar nu pricep cum cineva poate să folosească GNOME în producţie, mă împiedic în el la fiecare pas…

1 Like

Cred ca pe forumuri ar trebui interzise discutiile despre sisteme de operare si limbaje de programare in comparatii.
Sunt unii programatori care se aprind mai tare cand te iei de os-ul/limbajul preferat decat daca te iei de rudele lor.
Asta le prezint cursantilor mei la primul laborator despre programare ca sa nu creada saracii ca are cineva ceva cu ei cand vine vorba de vreun limbaj de programare:

Cred ca sunt #offtopic dar mai cred ca tindem devenim prea emotionali desi ne definim ca o gilda de oameni rationali, abstracticieni, logici si doxa de matematica. :slight_smile:

1 Like

Intr-un clasament linux “the most beautiful distribution” apare si ElementaryOS, ca si resurse nu consuma foarte multe, eu il rulez pe un i3 6 generation cu 4 Gb dar cu SSD.

O stire legata de Ubuntu:

The release of #UbuntuLTS 20.04 includes improvements on the kernel boot time by an average of 2 seconds, total boot time by an average of 3 seconds and ssh availability by an average of 6 seconds. Learn more about what has changed here.

Beauty is in the eye of the beholder! :wink:

Am avut acum ceva timp un Linux Mint cu Cinnamon si am pus o tema de la Numix

1 Like