Este depresia „selecție naturală”?

e ca si cum orice proiectant de masina, vapor, avion… ar fi responsabil de accidente… mi se pare ca are probleme cu capu omu :smiley:

Greșești, o mașină nu are efecte adverse.

Un proiectat nu face o mașină […] care, atunci când o conduci, să te facă să zici: „viața nu are sens, aș vrea să intru în stâlpul ăla”…

Toti suntem deprimati uneori dar cautam o cale de iesire, unii nu reusesc asta e tot.

Deprimat !== depresiv.


S-a deviat rău de la subiect.

Voi aveți cod de care vă e rușine? Nu neapărat că e cod rău ci pentru că este mai… shady.

1 Like

Orice atingi si modifici din starea sa naturala este proprietatea ta, deci si responsabilitatea iti apartine. (chiar daca nu doar tie ci in mod proportional)

Nu poti renunta la dreptul de proprietate la o idee sau sa zicem la codul pe care l-ai scris, poti da doar dreptul ca altcineva sa il foloseasca. (eventual il folosesti doar tu daca stii ca exista riscuri sau scrii cu litere mari pe contract ca nu iti asumi nici o raspundere legala daca altcineva vrea sa il foloseasca dar tot iti apartine responsabilitatea fiindca ai dat dreptul de folosinta sau nu ti-ai protejat ideea)

Cat despre subiect, putem considera utilitarismul ca filozofie in in cazul acesta. Daca ceea ce s-a facut a fost util pentru majoritate atunci nu conteaza ca cineva s-a sinucis din cauza unui risc cunoscut. Dar responsabilitatea ramane si se considera omor deoarece in cazul de fata era vorba de afectarea capacitatilor de decizie a unei persoane si se stia de acest risc dar tot s-a decis publicarea pentru binele majoritatii. Totusi in cazul in care scopul a fost profitul unui singur grup atunci se poate considera omor cu premeditare.

În situația descrisă de tine, termenul “selecție naturală” este folosit în sens peiorativ.
Situația de mai sus (cu sinucigașa) este exact ceea ce înseamnă cu adevărat selecția naturală: un individ ce nu se poate adapta la mediul în care trăiește va muri iar bagajul său genetic, care conține și codul ce l-a făcut mai slab decât restul membrilor grupului, nu va fi transmis mai departe.

Deci, da! O persoană depresivă care se sinucide este o persoană slabă din punct de vedere psihic, cu un cod genetic defectuos și intră la categoria selecție naturală.

Bre, nu e vorba de o persoană depresivă. E vorba de o depresie cauzată de ceva nenatural. Ceva ce a fost promovat, iar autorul articolului a ajutat la promovarea produsului respectiv.

2 Likes

Inainte sa incep, as vrea sa-mi cer scuze, dar ce vreau sa spun poate sa nu fie inteles la primele citiri ale textului.

Pana la urma, care este diferenta dintre conditii ‘naturale’ de viata si conditii ‘nenaturale’ de viata? Sunt conditiile naturale cele pe care le au soarecii in libertate, ori cele pe care le au soarecii de laborator daca se urmareste un tratament cat mai bun al acelor soareci?

Cautand perfectiunea nu ajungem nicaieri, deoarece perfectiunea este un ideal, iar termenii de comparatie sunt subiectivi. Selectia naturala include si conditiile ‘nenaturale’, deoarece acele conditii sunt create ori de alte conditii nenaturale, ori de conditii naturale. Iar acum dam, iarasi, in psihologia “exista Dumnezeu sau nu?”…