Este nevoie de bootstrap (sau de un framework css)?

La ultimul meetup s-a pus problema framework-urilor CSS în general și a Twitter Bootstrap în special și folosirea acestora (ca un întreg, nu doar bucăți) peste tot, nu doar în stadiul de prototyping.

Erau câțiva împotriva ideii de framework, câțiva pentru și majoritatea erau oarecum indeciși.

Ce credeți, este nevoie de un framework CSS pentru altceva în afară de… nu știu, grid-uri?


Related:

  1. You might not need a CSS framework.
2 Likes

Nu, nu este nevoie, o exceptie ar fi in cazul in care ai 10 ani de experienta, ai invatat tot ce e de invatat in materie de CSS si atunci nu-ti place sa rescrii stuff la fiecare proiect.

Folosind framework-uri (am auzit mai nou termenul de crutches in cazul Bootstrap, adica nu mai este un framework care te ajuta, ci reprezinta niste carje care te ajuta pentru ca singur nu esti in stare sa mergi, ceea ce mi se pare un termen atat de boombastic incat am inceput sa privesc Bootstrap cu niste ochi foarte critici) consider ca daca esti in perioada de invatare iti limitezi foarte mult aria lucrurilor noi pe care le ai de invatat: cred ca ar trebui sa te lovesti de clasicile probleme ale incompatibilitatii browserelor, de functionalitatile pe care unul le suporta si altul nu, trebuie sa intelegi diferenta intre Gecko, Servo, Webkit, trebuie sa stii cum functioneaza corect un sistem de randare, ce inseamna script blocking sau nu (nu se aplica in cazul CSS, corect, dar trebuie sa stii). Sunt atatea lucruri pe care trebuie sa le inveti si pe care le poti ignora in totalitate prin folosirea unui framework.

Pe de alta parte exista StackOverflow unde poti oricand intreba care e diferenta dintre em si rem (hint, nu e vorba doar de litera ‘r’). Dar cui ii pasa daca tu esti deja la al treilea proiect Bootstrap :slight_smile:

4 Likes

Depinde cât valorează timpul tău.

Personal folosesc bootstrap, şi recunosc că nu sunt la curent de ceva vreme cu ultimele bug-uri sau incompatibilităţi css, dar la toate proiectele pornesc de la bootstrap şi a fost bază bună în 100% din proiecte.

Da, sunt de-acord că e un crutch care mă ajută să creez ceva rapid, dar cât timp funcţionează foarte bine, mă interesează mai mult timpul economisit decât să ştiu toate detaliile css. CSS-ul nu reprezintă un added value, e doar un language pe care trebuie să-l folosim ca să obţinem designul cerut de client. Pentru mine acel tool prin care obţin designul a devenit bootstrap, şi rezultatul final e la fel.

Personal mă interesează să facturez mai mult decât să ştiu fiecare detaliu al .css, doar de dragul de a fi un guru.

Clienţilor le plac oamenii care livrează on time, nu neaparat care e cel mai skilled, asta contează mai puţin din păcate, şi am învăţat asta pe pielea mea cu mult timp în urmă.

5 Likes