Este platit mai bine un inginer devops decat un traditional inginer software?

Ma uitam pe internet zilele astea si am citit articole unde multi oameni laudau pozitia aceasta de devops zicand ca poate aduce un salariu putin mai mare decat cel al unui simplu inginer soft, dar eu personal consider ca devops-ul asta este ca un fel de next level la cariera de inginer=))).
Voi ce parere aveti si cum e situatia pe aici? Se cauta pozitia asta pe la noi ? Si legat de salriu nu ma intereseaza o suma doar daca exista ceva diferente sau totul se rezuma ca deobicei la valoarea pe care o aduci in firma si poti castiga la fel indiferent de ce denumire a postului ai ?

Depinde, eu am azit de cazuri de persioane care au facut sisteme si numai ei stiau ce e a acolo asa ca firma arunca cu bani in ei ca sa nu plece, cred ca e mai greu de invatat, trebuie sa lucrezi pe un sistem real cu multe servicii/servere etc, mai greu de simulat pe calculatorul tau.

Intrebarea este pusa gresit. Nu ar trebui sa intreb care castiga mai bine ci ce imi place mai mult sa fac.

1 Like

Citisem pe undeva, ca in cazul juniorilor, salariul pentru un DevOps este cu 10% - 20% mai mic decat al unui developer. In cazul seniorilor, salariile erau la fel (range-urile).

De ceva timp tot incerc sa invat tehnologii ca Docker sau Jenkins. Eu fiind full stack developer, vazand din ce in ce mai multe pozitii de DevOps in cautari pe Linkedin, mi-a atras putin atentia. Cum vad eu cele 2 functii:

  • undeva se intersecteaza: un full stack cred ca trebuie sa aibe cunostinte de deploy a aplicatiei. Nu pot sa dezvolt o aplicatie si sa nu stiu sa o pun in functiune pe un server cu toate cele necesare, configurare aplicatie pentru server, sau configurare server pentru aplicatie. Aici e partea de DevOps pe care trebuie sa o aibe developerul. In schimb, un DevOps se ocupa in principal de partea asta, servere, intretinere, verificari aplicatii in productie si altele, pe langa astea, esential sa aibe si ceva cunostinte de dezvoltare/programare. Fiecare trebuie sa exceleze pe bucata lui, dar cred ca trebuie sa aibe si un minim de cunostinte in domeniul celalalt pentru a reusi. DevOps, un fel de hibrid intre developer si sysadmin :thinking:
5 Likes

Poți avea un programator care sa configureze nginx? Da.

Poți avea un administrator de sistem care sa scrie aplicații cap-coada? Nu.

5 Likes

E vorba si de responsabilitate, pe Amazon AWS, GCP, Azure e foarte foarte usor sa o dai in bara cu cateva zeci de mii de dolari pe zi cu o configuratie aiurea.

E o problema ca iti configurezi gresit nginx-ul pe un server si e o alta problema cand configurezi gresit load balancer-ul sa porneasca automat instante de vm-uri si sa scaleze fiecare microserviciu.
E foarte posibil ca la un ddos sau ceva trafic mare iti vine o factura de te uiti de zece ori la ea daca nu te gandesti la fiecare scenariu.

Dupa nu oricine stie lucra cu terraform, kubernetes/helm si tot ce trebuie in corporate in ziua de azi pe langa jenkins.

6 Likes

La mine, colegii de pe devops lucreaza cu AWS. Mi-a aratat ce fac si mi se pare complex. Trebuie sa stii bine administrare linux, retelistica si alte lucruri specifice. Nu mai vorbesc de teraform et company, :slight_smile:

Plus scripting in bash, python si altele :slight_smile:
M-am uitat pe cateva joburi de devops si mi s-au parut ca nu este diferenta prea mare legata de salariu. Cel putin din ce era scris prin anunt.

1 Like

da, du-te cu nginx si fii dev-ops, acum un programator nici nu se mai configureaza o baza de date, ca trebuie sa aiba replicatie, failover, backups, etc, ,cine crezi ca le face si raspunde? tu ca programator cu 2 scripturi de nginx?

3 Likes

Mie imi place sa scriu efectiv si sa rezolv probleme de informatica( pana de la cele de liceu de pe site-uri ca pbinfo si la cele mai complexe pe hackerranck) si imi place sa iau acesti algoritmi si notiuni si sa creez fel si fel de aplicatii. Asta e ce imi place si cred ca o sa raman sa devin doar inginer software si atat, adica nu cred ca m-ar interesa sa fiu sysadmin sau network engineer sau alte pozitii in genu =)))

Devops nu era un mindset? sau un set de practici? Nu vreau sa dau definitii de pe wikipedia, dar daca aici pe forum am ajuns sa confundam devops cu sysadmin ce pretentii sa mai avem de la recruiteri?

Anyways. Cred ca e la moda pur si simplu sa zici ca faci devops in compania ta, dar sa nu ne amagim. Termenul se refera, realist vorbind, la glorified sysadmins. Si asta e ok. Treaba lor e foarte importanta.

Doar ca vreau sa fac o observatie ce ar putea fi ne-populara probabil: Am aproape 10 ani de exp ca software dev care ultimii 5 la companii cu mai multe echipe de “devops” si software dev. Nu am vazut niciodata un “devops” facand:

  • un bug-fix, feature story
  • un pipeline de CI/CD
  • un test unitar/functional/ de integrare
  • un test plan sau alte situatii QA related

Si atunci despre ce vorbim?

Referitor la treaba cu responsabilitatea, as putea fi de acord, numai ca in 2020, platind AWS si nu echipa de devops, ajungi la aceleasi rezultate pe mult mai putini bani. Tried and tested, aduc argumente pana maine dimineata.

Factura mare la AWS/Azure? Se poate! Dar stiti cat iti ia sa setezi bugetele in AWS pentru cost control? Dar IAM pentru useri si roluri interne? Mie mi-a luat 1 zi prima oara cand am facut asa ceva. Si undeva la 1 ora a doua oara.

Alta intrebare: ce failover crezi ca imi trebuie sa setez daca folosesc DynamoDB sau Aurora? Cat operational overhead imi aduce o functie lambda?

Cu siguranta Devops ca “movement” nu o sa dispara. Ba chiar o sa fie din ce in ce mai popular. Dar oamenii care zic ca fac devops si defapt fac sysadmining vor trebui sa se adapteze. Asa vad eu lucrurile.

Ontopic: salariile sunt la fel :slight_smile:

7 Likes

pt mine “not being amazon’s biatch, priceless”, m-am mira sa fie sigure datele acolo, adica sa nu fie la dispozitia amazon, eg. sa faca machine learning pe ele, desigur nu prea conteaza in multe cazuri, dar nu va comportati ca si cum ar fi doar upsides, in orice e vb de un trade-off, ex. vendor lock-in pt comoditate, sau costuri ascunse pe bandwidth.

1 Like

This again :roll_eyes:

2 Likes