Ruby care circula in real-world

Continuarea discuției de aici.

Nu am vazut proiecte complexe si bine facute in ruby.

Proiectele pe care le-am vazut fie sunt doar de tooling, fie sunt simpliste si pun accent pe UI, nicidecum pe complexitate.

2 Likes

Github si inca cateva. http://www.developerdrive.com/2011/09/20-best-sites-built-with-ruby-on-rails/

Exista proiecte mari in orice limbaj, iar UI nu-i influentat de un limbaj de backend, nu vad relevanta.

2 Likes

Forumul asta este pe ROR + Ember.js :grin:

5 Likes

Majoritatea de care vorbiti voi sunt simpliste, iar cele care nu sunt simpliste, sunt de fapt polyglot, nu doar ruby.

Un forum de exemplu e ceva simplist. Nu are un business logic complicat, si nu are cine stie ce algoritmi.

2 Likes

http://unicorn.bogomips.org/

etc. - exemplele sunt pseudo-random.

1 Like

Completez cu GitLab.

1 Like

Cele pe care le-ati postat se impart in doua categorii:

  • fie sunt simpliste
  • fie sunt biblioteci

Cel putin unul din proiecte e poliglot (si exclud html si js)

Dupa cum spuneam

am sa nuantez ceea ce am spus:

Nu am vazut proiecte complexe, care aduc plus valoare unui business, care fac ceva concret (nu pentru programatori: gitlab si biblioteci - astea sunt pentru programatori, nu pentru un anumit business), scrise doar in ruby.

Ok, un exemplu de astfel de proiect atunci? si ce legatura are asta cu calitatea limbajului in sine. Acum pe langa complexe ai adaugat care aduc plus valoare unui business ceea ce este complet irelevant IMHO.

De ce nu esti direct si zici: “I hate Ruby and Ruby devs si gata” o tot intorci pe toate partile.

2 Likes

Ne poți da un exemplu de proiect complex (în orice limbaj)?

1 Like

Proiectele complexe nu sunt scrise intr-un singur limbaj pentru acelasi executor. Prin “executor” ma refer la lucruri precum browser vs. server, pe browser logic ca nu ai in ce sa il programezi (la modul universal), decat in js.

Dar majoritatea proiectelor complexe au un limbaj serios in spate, gen C++ sau Java, cu plugins in alte limbaje si/sau microservices scrise in limbaje serioase.

1 Like

Flavius, încerc să îmi dau seama ce cataloghezi tu drept „proiect complex”. Preferabil un exemplu concret; uneori e greu să interpretezi o frază de genul „care aduce valoare business-ului”. Mie cel puțin îmi este greu să interpretez asta :slightly_smiling:

Chiar dacă nu sunt fluent în foarte multe limbaje, sunt foarte de acord cu „use the right tool for the job”. Fie că vorbim despre C++, Javascript, Java sau Ruby, toate au anumite limitări:

  • C++ ar fi mai greu de „digerat” pentru web și oarecum peste mână să îl folosești pentru scris backend-ul aplicațiilor web; Nu îl poți folosi în browser;
  • Java e lent (o fi rapid pentru alții, eu încă n-am văzut vreo aplicație Java snappy) și nu îl poți folosi în browser;
  • Ruby nu poate fi folosit în browser; (și ce alte limitări o mai avea)
  • Cu Javascript nu poți face un GUI în afara browser-ului;

Deci? Până la urmă de unde-i disprețul ăsta față de limbajul X sau Y? De unde până unde un limbaj e mai „serios” decât celălalt?

Zău că mi se par comparațiile astea ca bancurile seci de genul:

Doua vaci crosetau apa minerala intr-o pestera:
– Apropo de lapte, cat e ceasul?
Alta scoate termometrul si spune:
– Miercuri

3 Likes

@iamntz as adauga aici si partea cu speed

@flavius ce te ace sa crezi ca in ruby sau js nu ai putea scrie de exemplu un kernel

1 Like

Vorbim despre unealta potrivită pentru un anumit task sau despre artificii folosite doar pentru a arăta că se poate face ceva?

1 Like

Daca scrii un kernel in Ruby sau altceva in afara de C Linus will be waiting with a hatchet under your bed :slight_smile:

4 Likes

Cred ca @Marian s-a referit la un principiu, practic poti scrie orice in ruby sau js, nu are importanta asa mare limbajul, important este algorimul din cod.
Extrapoland la literatura este ca si cum ai spune ca “Razboi si pace” nu este capodopera pentru ca este scrisa in rusa, limba “nasoala” si nu in engleza care este “fancy”. :wink:
Mergand mai departe, sunt aplicatii portate pe mai multe platforme cu limbaje diferite, Angry Birds este si pe Android si pe iPhone, nu inseamna ca una e mai “nasoala” decat alta.
Dar cred ca am discutat prea mult pe o tema puerila, vorba aceea: unul arunca o piatra si zece se chinuie sa o scoata. :wink:

3 Likes

Twitter a fost facut in ruby, cel putin initial :slightly_smiling:

@kilogrammer nu l-am deschis eu ci @iamntz

Initial se chema “Este Ruby un limbaj serios?” i.e. haideti sa incepem un flame war

Am mai vazut niste inconsistente legate de Ruby pe forum sau mituri de unde si numele plus am zis ca poate totusi iese ceva constructiv din el.

@dakull pai n-am zis ca l-ai deschis tu…
si ma crezi ca habar n-am de ce crezi ca eu am zis ca l-ai deschis tu, căci n-am citit aproape nimic din ambele thread-uri :smiley:

Simplu ai mentionat mituri, eu am editat titlul, @iamntz a deschis thread-ul. Ti-am explicat de ce mituri si raspuns la partea cu baietii

P.S.

Poate ar fi mai interesant sa citesti despre ce este vorba inainte sa postezi?