Experienta UpWork

Salutare,

Un client doreste sa derulam partea contractuala si financiara prin UpWork. Cum nu am experienta cu aceasta platforma (desi sunt membru de ceva timp si am tot aplicat la diverse proiecte, dar fara succes) sunt curios de experienta voastra de pana acum.

Inteleg beneficiile sistemului de escrow, dar comisioanele sunt destul de mari din cate am observat, nu sunt nici foarte privacy friendly (pe langa aplicatia lor dedicata - care face capturi de ecran si cine stie ce alte informatii mai transmite - inteleg ca este nevoie de incarcarea unui ID cu poza - buletin in cazul nostru presupun - pentru confirmarea identitatii).

Deci as vrea sa stiu daca merita osteneala.

M-ar interesa si cum e mai bine sa retragi banii ulterior. Pe firma, sau persoana fizica?

Multumesc.

5 Likes

Doar tu poti să decizi dacă merită osteneala.
Dacă intrevezi o activitate amplă pe Upwork, atunci trebuie să faci tot ce ti se cere.
Nu mai tin minte, dar parca și PayPal mi-a cerut să urc copie după o factură ca să confirm identitatea.

Cât despre retragerea banilor pe persoana fizica sau firmă, depinde. Dacă nu ai nici PFA, nici firmă, atunci retragi pe persoana fizica :slight_smile:. Vezi cum merge o perioadă și apoi faci cum trebuie lucrurile.
Adică dacă ai un contract de până în 200-400$ și nu intrevezi continuarea pe site…
Dacă ai PFA oricum retragi pe persoana fizica.

Scrie destul de negru pe alb ca daca obtii venituri din activitati economice, nu este suficient sa le declari la ANAF ca persoana fizica. Este nevoie sa fii PFA sau SRL.

Persoana respectiva si-a declarat veniturile pe persoana fizica, pe CNP, prin declaratia 201. A platit impozitele. A venit ANAF si a zis ca nu-i bine.

Mai multe detalii aici : http://www.luizadaneliuc.ro/obligativitate-autorizare/

3 Likes

Multumesc pentru lamuriri.
Trebuie sa ma consult cu contabilul sa vad cum se pot incasa veniturile respective pe firma.

Prin Upwork de ani buni comand tot felul de texte scrise de scriitori (de indoneziana, finlandeza, portuguesa braziliana) etc, pe care cu greu i-as gasi in Romania si ca si client, sunt foarte multumit cum colaborez cu scriitorii mei. Lor le e frica sa nu-si ia penalizare de la Upwork asa ca livreaza la timp si in conditiile contractuale asumate.
Despre comisioane, da, sunt mari, dar sunt justificate pentru ca am acces la o piata uriasa de furnizori de servicii si am acces la un sistem de review atat al clientilor cat si al furnizorilor de servicii.