Factura Envato cod TVA

Salut,

Mai este cineva in situaria PFA neplatitor de TVA, inregistrat in ROI cu cod TVA care a cumparat de pe envato?

Doresc sa cumpar un template web is ceva imagini de pe themeforest.net, unde facturile sunt emise de o firma din Australia (Envato) dar ei am inteles ca aduna TVA pentru tarile in UE

Australia nu este in EU, si totusi dupa informatiile lor au cod de TVA :
EU826409867 is our VAT number, dar codul nu se poate verifica pe VIES. https://help.market.envato.com/hc/en-us … 00-VAT-FAQ

Mai sunt cateva informatii aici:
https://help.market.envato.com/hc/en-us … ors-Buyers

  1. As dori sa stiu daca in formularul profilului la rubrica “EU VAT Identification Number” trebuie sa trec codul meu de TVA din ROI?

  2. Aceasta factura trebuie inregistrata in VIES390 ca si “A-achizitie intracomunitara”, “S-achizitie intracomunitara de servicii” sau deloc, Australia nefiind in UE (in functie daca ei emit factura cu TVA sau nu catre mine)?

multumesc

2 Likes
  1. Da, iti treci cif-ul de intracomunitar in profil.
  2. Sper sa nu vorbesc prostii, dar contabila mea le baga ca achizitie de servicii. Pe langa facturile printate din contul de envato eu ii mai duc si tranzactiile din paypal pentru ca platesc cu un card presonal atasat unui cont de PP.

Si cum validezi in vies acel cod? Australia nu este in lista, nu exista cod cu EU acolo, cum poate completa 390-ul? Daca o poti intreba … Si facturile iti vin cu TVA inclus de la envato? (daca da, atunci nu trebuie trecut in VIES390).

Este cod MOSS iar 826 este codul pentru UK. Probabil trebuie sa le trimiti e-mail pentru validare, nu stiu asta(banuiesc ca si cei de la ANAF te pot ajuta).

MOSS a inlocuit VOES de la 1 ianuarie 2015.

Multumesc. In situatia mea concreta, neplatitor de TVAin Romania, inregistrat in ROI atunci introduc CIF-ul de ROI (cel cu RO), dar aici in Romania eu nu trec asta in VIES. Mai am alte obligatii? Sau doar partea cealalta din Australia (Envato) are obligatia lui de a raporta.?

Ideea este urmatoarea. Achizitia intracomunitara de bunuri in valoare de pana la 10.000euro pe an nu necesita inregistrarea in scopuri de TVA; DAR tu trebuie sa platesti TVA(adica sa primesti factura cu TVA) in tara din care se face achizitia ori este inregistrata in MOSS respectiva societate(vezi sa nu te iei dupa expertii de pe ecompedia ca aia se considera in aceasta exceptie dar iau facturi fara TVA, o sa faci evaziune fiscala in cazul asta).

Pentru achizitia de servicii este obligatoriu sa te inregistrezi in scopuri de TVA intracomunitar, iei facturi fara TVA si depui 301 si 390. Tu trebuie sa urmezi aceasta procedura pentru ca achizitiile tale se incadreaza la punctul b din articolul 271.

ART. 268 - Operațiuni impozabile

(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operațiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții
(3) Sunt, de asemenea, operațiuni impozabile și următoarele operațiuni efectuate cu plată, pentru care locul este considerat a fi în România, potrivit art. 276:

a) o achiziție intracomunitară de bunuri, altele decât mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuată de o persoană impozabilă ce acționează ca atare sau de o persoană juridică neimpozabilă, care nu beneficiază de excepția prevăzută la alin. (4), care urmează unei livrări intracomunitare efectuate în afara României de către o persoană impozabilă ce acționează ca atare și care nu este considerată întreprindere mică în statul său membru, și căreia nu i se aplică prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrările de bunuri care fac obiectul unei instalări sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vânzările la distanță;

[…]

(4) Prin excepție de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operațiuni impozabile în România achizițiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiții:

a) sunt efectuate de o persoană impozabilă care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă sau de o persoană juridică neimpozabilă;

b) valoarea totală a acestor achiziții intracomunitare nu depășește pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depășit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin normele metodologice.

ART. 271 - Prestarea de servicii

(1) Se consideră prestare de servicii orice operațiune care nu constituie livrare de bunuri, așa cum este definită la art. 270.

b) cesiunea bunurilor necorporale, indiferent dacă acestea fac sau nu obiectul unui drept de proprietate, cum sunt: transferul și/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licențelor, mărcilor comerciale și a altor drepturi similare;

2 Likes

E import de servicii la care nu datorezi si TVA. Doar ca sunt tampiti si scriu prostii pe situl lor…

Here is the key to the mistery, Envato PTY DOES NOT have an EU VAT Number.

Envato . com has a MOSS non-Union number that allows them to declare their sales to final customers.

End of mistery, Envato PTY is not an EU operator, we do not have to declare purchases in their store as European purchases but as an import of services.

Detalii: gdconsult.es/en/blog/the-mistery-of-envato-pty-and-its-eu-vat-number

DUPĂ 4 ANI

:face_with_hand_over_mouth: :face_with_hand_over_mouth:

Va rog daca se poate inca o intrebare:
SC, platitor de TVA dar care nu a facut niciodata achizitii externe. Trebuie sa ma inregistrez pe undeva pentru aceasta achizitie?
Multumesc mult pentru ajutor!