Facultatea pentru domeniul IT. Relevanta?

Salutare si la multi ani!
Sunt student anul I la matematica. Am ales aceasta facultate in ideea in care am considerat ca matematica este destul de necesara in IT, daca doresti sa lucrezi pe anumite chestiuni mai low-level, care m-ar putea atrage pe viitor, asa ca am plecat de la aceasta premisa ambitioasa, dar se pare ca m-am cam ratacit.
In liceu am fost decent la matematica (M2), am dat bacul la informatica (ST_NAT) si a fost o experienta foarte buna pe care n-o regret, invatand mai mult pe cont propriu de pe internet, analizand diverse solutii ale problemelor, uitandu-ma la anumite tutoriale, procesul invatarii a fost unul foarte atractiv si bazat pe rationament. Facultatea, insa mi-a distrus entuziasmul. Materia nu corespunde efectiv cu ce se face prin afara ca sa ma mai ajut de resursele de pe Youtube sau carti. La noi totul este lipsit de logica. De exemplu, algebra liniara e predata pe baza unor notiuni ce tin de algebra abstracta (inele, corpuri), care adesea nu prea se face calumea prin liceu (se invata niste axiome pe derost si aia a fost) si totul devine mai neintuitiv. O alta problema pe care am observat-o e ca nu se trateaza absolut deloc interpretarea geometrica a algebrei liniare si este o inconsistenta generala in prezentarea materiei (de ex se predau operatorii liniari, fara a se preda transormarile liniare, si practic se pierde esenta, operatorii liniari fiind transormari liniare). Se pune mult accent pe meomorarea teoriei fara a o intelege. Mai exista si o materie numita logica care e total irelevanta, in care se demonstreaza tot felul de prostii fara sa se tina cont ca “proofs” e cea mai sensibila parte a matematicii si necesita multa aprofundare, exersare si ca nu e un proces pe care daca-l lucrezi 2-3 saptamani, il stapanesti instant. A stii matematica nu inseamna, din punctul meu de vedere a stii teorie, ci practica. Teoria e mai mult un mod de a transmite si celorlalti ceea ce un rationament, un guideline, iar cand aceasta e neintuitiva, e total nefolositoare.
Din punctul meu de vedere o facultate tehnica, IN ROMANIA, este o pierdere de timp, ba chiar este imposibil de terminat, daca iti pasa de ceea ce inveti si ca mai toti absolventii sunt total incompetenti in raport cu ce ar trebui sa stie de fapt, motiv pentru care as intentiona sa abandonez facultatea la care sunt student.
Va cer parerea voastra, a unor oameni mai experimentati decat mine. Poate am tras eu o concluzie gresita, sau poate aveti anumite recomandari.
Va multumesc mult!

1 Like

Cu toții am trecut prin corpuri și integrale și geometrie pe foaia de hârtie. Nu uita de probabilități și statistică.

Termina facultatea.

1 Like

Nu m-am referit strict la capitole, ci la functionarea generala a sistemului nostru educational.

Cauta aici pe forum, s-a dezbatut pe larg problema.

Nu exista facultate pentru “domeniul IT” nicaieri in lume.

Scopul nu este sa te pregateasca sa stai in meetinguri si sa scrii cod.

Noua ni s-a spus asta in prima zi de facultate.

Daca vrei sa ai skilluri cautate de angajator trebuie sa pui mana si sa inveti pe cont propriu.

Sunt destule resurse pe net cam pentru orice legat de dezvoltare.

Termina facultatea ca altfel dai taxe la stat si nu le merita.

5 Likes

Este relevanta si cel mai important este sa inveti sa inveti singur si sa umpli singur golurile astea evidente din ce se preda pe la noi, trateaza cu seriozitate astia 3 ani, imediat trec si ramai cu o baza solida daca investesti timp si efort. Avand baza asta iti gasesti tu singur calea mai departe, nu te duce nimeni de mana in cariera.

Incearca sa mai gasesti colegi mai deschisi la minte poate mai faceti ceva impreuna, poate un business, sau macar faceti schimb de idei, invatati impreuna, baga-te in proiecte, in hackathoane, in toate nebuniile.
E important sa ramai cu relatii din facultate,o sa vezi ca o sa te tot lovesti de oamenii aia prin industrie si la un moment dat mainile pe care le-ai strans devin mai importante decat chestiile pe care le stii.

1 Like

Învață chestii care sunt de folos la algoritmi, criptologie, machine learning. Habar nu am care sunt alea, dar astea sunt de actualitate și viitor.

Eu am o mica nedumerire, la inceput ai zis de facultatea de matematica iar apoi ai terminat cu o opinie despre facultatile tehnice, alea tehnice nu sunt cele ingineresti?
De asemenea facultatea de informatica este utila dar nu pentru ce se foloseste in industrie.Se studiaza mai mult informatica ca stiinta, de ex avem teorema asta, o putem folosi pentru estimarea timpului de executie a unui algoritm etc.

Eu am facut facultatea de informatica si e destul de utila in industrie, nu vorbesc din povesti. Aici am scris parerea mea personala, din experienta mea atat din facultate cat si din cariera, voi sunteti liberi sa credeti ce vreti.

Eu personal m-am blocat la stadiul ‘de habar n-am cum as putea sa dau licenta’ cu profesorii de la UBB si am lasat-o balta. Ca si utilitate financiara doar gandeste-te ca poate iti trebuie fonduri nerambursabile sau un credit la casa/un credit mai special si facultatea iti mareste scorul semnificativ sau ca ti se deschide o pozitie de management unde in Romania nu poti ajunge fara o diploma. Mai e si scutirea de taxe, care totusi conteaza. O facultate e utila in Romania din cauza birocratiei.

Am scris si in alte subiecte punctul meu de vedere.

1 Like

Haideți că nu e doar diploma. Te învață și cum sa normalizezi o bază de date, lucru ce nu des se întâmplă în sălbăticie.

2 Likes

Tu nu te-ai informat inainte sa intri la matematica ? Nu de alta, dar gasesti informatii despre ce urmeaza sa studiezi destul de usor.

In Romania ai sansa sa faci o facultate si un master fara nici o taxa. Si chiar daca intri la taxa, este o nimica toata comparativ cu facultatile din America sau Europa.

De ce nu te-ai dus in alta tara ?

Am crezut ca acea teorie din cursuri va fii detaliata mult de profesori, pentru ca la universitate, teoretic vorbim despre oameni cu nivel de pregatire superior. Dar se pare ca dupa n ani de predare, unii inca mai vin cu foile in fata, la curs, atentie nu la seminar, unde sa zicem ca mai ai nevoie de exemple. Cursul eu zic ca ar trebui stiut in cel mai mic detaliu, de catre un profesor cu experienta.

Adrian, dacă vrei să te dezvolți pe IT și să nu te încurce la un moment dat ceva banal ca facultatea, fă-o! Dar pentru programare există facultatea de info.
Nu e prima oară când citesc întrebări legate de a face sau nu face facultatea. Sunt, din păcate, multe “role models” care și-au băgat picioarele în facultate/studii și acum mulți încearcă să le ia urma. Eu cred că ar trebui ca toate aceste personaje să își spele păcatele prin a credita mai mult instituțiile de învățământ.
Pentru mulți facultatea este doar o diplomă. Păcat de cei 3-4 ani irosiți. În facultate dai de oameni, înveți să faci ce ți se spune, să înveți, să cunoști profii astfel încât să știi ce să scrii la examen astfel încât să obții nota dorită. Cam asta faci și la lucru: faci ce-ți spun șefii (tl, manageri, mentori, whatever), înveți să lucrezi în echipă, ce înseamnă clientul… Aș putea continua dar cred că ai prins ideea.
Încă un motiv pentru a face facultate este că îți ușurează angajarea… De regulă, dacă nu ai facultate și nu ești net superior unuia care îți este contracandidat, ghici cine este, de regulă, ales?
Aș fi vrut să-mi spună acum 15 ani și mie cineva lucrurile astea ca să pot privi din altă perspectivă. Nu mă pot întoarce în timp (deocamdată :D) dar pot ajuta pe alții.
Când vezi povesti că nu știu ce mare CEO sau miliardar a abandonat studiile și a făcut un purcoi de bani și acum e mare bogătan… Nu citi mai departe! Povestea nu este completă! Oamenii ăia sunt atâta de disciplinați și riguroși încât o facultate este joacă de copil față de eșecurile și luptele pe care le-au dus pentru a ajunge acolo. Adică oricine ar prefera facultatea.

3 Likes

Plus ca oamenii respectivi, cand au renuntat la facultate, erau intr-un punct in care aveau un business de care sa se ocupe full-time. BUSINESS nu JOB.

Nu doar asta dar ar trebui sa ne uitam si la ce facultati renunta, ca de obicei e un Harbard sau Stanford nu Spiru Haret

3 Likes

Admir spiritul critic, mai ales in educatia romaneasca, unde practic nu exista… Prostul academic genereaza stres si devine insuportabil, iar in linii mari asta resimti acum nemarturisit.
Exista o multime de prosti cu carte si foarte multi chiar in lumea profesorilor… Desi nu imi pun pielea in joc oferindu-ti sfaturi, iti recomand sa te relaxezi cu doi autori si doua carti (titlurile de mai jos sunt mai succinte decat in realitate dar mai atragatoare sper)
CARLO CIPOLA - Legile imbecilitatii umane…
Nassim TALEB - Lebada Neagra…
plus alte trei carti dupa…tot de Taleb.
Iti vei reveni cu siguranta…

Sunt student la Informatica, anul 2 și sunt foarte mulțumit de ce am învățat în acesti 1.5 ani de facultate.
Nu sunt in contact cu prea multi colegi de la secția de Matematica dar la Informatica lucurile se fac destul de serios și au mare relevanta. Tot ce ai spus despre matematica pe care am avut o și eu in primul an este perfect adevărat, mai puțin geometria unde am avut norocul de a avea un profesor foarte ok care punea accent (nu foarte mare, fiind limitat de programa și de timp) și pe interpretarea practică a noțiunilor.
In ceea ce privește programarea/cursurile de info, in afara celor teoretice (Limbaje formale, Calculabilitate și Complexitate), toate au avut și o parte practica. Am sa ți las o părere pentru fiecare curs în parte.

  • Programare procedurală -> Am învățat C de mi a ieșit pe nas
  • Algoritmi și structuri de date -> Teorie nasoala la curs, dar laboratorul de milioane. Am implementat stive, cozi, arbori echilibrați, heap-uri, etc. (Te înveți foarte bine și cu alocările și pointerii din C++ )
  • Arhitectura sistemelor de calcul -> Materia e foarte foarte multa dar interesanta. La laborator faci probleme in limbaj de asamblare.
  • POO -> C++ predat la nivel destul de ridicat (Poate ai auzit de Păun prin facultate). Înveți tot ce trebuie sa știi despre clase, moșteniri, polimorfism, supraîncărcări, etc.
  • Grafuri -> Un curs foarte mișto. Înveți tot felul de algoritmi pentru distante, parcurgeri, modelari de probleme practice cu grafuri.
    Limbaje formale -> Implementarea automatelor te ajuta sa practici și mai mult C++
  • Sisteme de operare -> Laborator foarte tare. Majoritatea sunt confuzi la ora asta dar înveți lucruri despre procese, threaduri, mutex, sincronizări, etc ( + implementare). Chiar acum lucrez la proiectul pentru aceasta materie, am de implementat un Shell ca cel din Ubuntu (funcționalități mai limitate).
  • Tehnici web -> Mult HTML/CSS/Javascript. Faci siteuri vanilla, fara frameworkuri.
  • Tehnici avansate de programare -> Un curs foarte foarte util. Înveți cam toate tehnicile de proiectat algoritmi eficienți (Complexitate optima) + implementări in Python.

Posibil sa fi scăpat niste cursuri. Concluzia cred că o poți trage singur. Personal, am urat tot ce a ținut de mate și sunt sigur că avem viziuni diferite. Îți recomand să continui pe mate-info sa faci toate aceste materii asemenea unui student la info daca te interesează programarea.

10 Likes

As face o mica precizare la ce a scris @Catalin_Mihai foarte bine mai sus. Toate acele lucruri le inveti metodic intr-o facultate, faci un curs si faci laboratoare unde experimentezi acele lucruri. Asta inseamna o curba de invatare mult mai rapida si mult mai eficienta decat unul care invata de pe internet, tutoriale, etc. Dupa ce termini o facultate poti invata de pe internet la fel de eficient pentru ca deja sti metodologia si sti ce sa cauti si de unde sa incepi de aceea e foarte important sa treci printr-o astfel de institutie. Ca mai sunt si elemente negative iar invatamantul nostru nu e chiar ce trebuie nu e o motiv suficient sa abandonezi.

3 Likes