Firmă în România vs. firmă offshore

Făceam un calcul zilele trecute cu ce plătesc eu anual (contabilă + sănătate + pensii) și am constatat că ajung pe la 1000€. Costuri anuale, fără posibilitatea de a le reduce în vreun fel. La care se mai adaugă și impozitul pe profit (trebuie să strângi facturi, să faci cheltuieli valide etc)

Avantajele unui offshore sunt destule: nu mai ai nevoie de contabilă, nu trebuie să-ți bați capul cu strânsul facturilor, cu cheltuieli, cu evidența achizițiilor peste X lei șamd.

Dezavantaje sunt și ele: taxa anuală se poate schimba oricând, e musai o asigurare privată de sănătate (ce acoperă cât mai multe), o pensie privată șamd.

Întrebarea vine abia acum: are cineva așa ceva? Probleme întâmpinate?
Cum se procedează cu banii intrați? Intră în contul offshore sau într-un cont românesc? Dacă intră în contul offshore, cum tratează statul român banii ăștia?

2 Likes

Pai stai. Un cont offshore pe persoana fizica in care sa incasezi bani de la clienti inseamna munca la negru, deci evaziune fiscala. Nu difera din punctul asta de vedere cu nimic de un cont de PayPal.

Un cont offsore pe firma (poti oare si pe PFA?) inseamna venituri legale, deci impozabile ca si in mod normal, deci nu ai rezolvat nimic.

Apoi, legislatia romana e clara, orice cetatean e obligat sa plateasca impozit + sanatate pe orice venituri obtine. Daca tu ai un cont offshore pe persoana fizica, si vrei ca banii aia sa ii retragi sau transferi intr-un cont la noi, ala reprezinta venit, si deci impozabil. Daca nu te duci sa ii declari, intri la primul punct de mai sus, evaziunea fiscala.

Nu imi e foarte clar cum vezi contul offshore ca pe o solutie la probelemele enumerate de tine (impozite, contabilitate, etc), ramanand in acelasi timp si in sfera legalului. Iar daca cauti sfaturi legate de cum sa comiti ilegalitati, cred ca ar trebui sa iti stergi singur postul :smiley:

Edit: Eee, bine ca ai editat tu postul, si acum se numeste “Firma in […]” in loc de “Cont in […]”. Acum imi e clar ce intrebi. Las commentul meu aici totusi, poate e de folos altcuiva.

2 Likes

Daca poti sa detaliezi procentual cheltuielile, esti PFA sau SRL ? De ce esti la impozit pe profit si nu la impozit pe venit ? Sa stii ca multe probleme pot veni de la contabil… :wink:

@victorstanciu: nu am editat nimic :smile:

Dacă ar comite toți ilegalități ca mine probabil am avea cel mai mare PIB din lume :wink:

@atufa: sunt PFA iar impozitul este la profit: 16% din ce rămâne după ce fac cheltuieli în interesul PFA-ului. Problema e că rămâne destul de mult, că nu am foarte multe cheltuieli :smile:

1000 e cheltuieli anuale fixe e putin. Crede-ma. Zi mersi si da-i mai departe.

De ce nu te faci SRL microintreprindere ca sa dai 3% impozit pe venit si nu 16% pe profit ?

1 Like

Also, offshore-urile nu-s chiar ieftine. Tre sa rulezi ceva banet ca sa merite.

De ce nu te faci SRL microintreprindere ca sa dai 3% impozit pe venit si nu 16% pe profit ?

Pentru ca din SRL daca vrei sa scoti bani pentru cheltuieli personale ii poti scoate doar ca dividende, care se impoziteaza tot cu 16%, si ajungi sa platesti 19% la final. Ca PFA poti face orice fel de plati direct din banii PFA-ului, indiferent daca sunt in interes personal sau nu.

5 Likes

Păi în afară de ăia 16% care se plătesc pe profit, sănătate + pensii la ce se raportează? Mi se pare puțin 1000 euro pe an și d-aia întreb :smiley:

1000€ înseamnă contabilă + CAS + CASS

Impozitul pe profit e separat și care în ultimii ani a fost ceva mai mult de atât :smile:

Am înțeles asta, dar 1k euro mi se pare puțin pentru Contabil + CAS + CASS. Care sunt procentele pentru ultimele două și la ce sumă se aplică (profit? încasări? sau cum?)

Aș prefera ca sumele exacte să rămână confidențiale :smile:

Pai daca ai zis o suma si ai zis din ce e compusa, s-a dus toata confidentialitatea man :smile: This looks like a job for … Arithmetic Man!

Incep cu pensiile. Suma minima absoluta pe care o poti plati la CAS (pensii si somaj) este 31.3% din baza de calcul. Baza de calcul pentru CAS este 35% din salariul mediu brut pe economie. Salariul mediu pe economie este 2298 RON pe 2014, deci baza de calcul este 804.3 RON, din care tu platesti 31.3% lunar, deci ~252 RON lunar, deci 3024 RON anual. 3024 RON inseamna, la momentul actual, ~687 EUR.

Deci indiferent ce faci, daca nu esti si angajat (ca sa nu mai platesti pensii si la venitul de pe PFA), este absolut imposibil sa dai mai putin de 687 EUR anual pe pensii. Daca dai mai putin de atat, e ceva in neregula. Bineinteles, cum cu casa de pensii faci contract individual, poti oricand plati mai mult de atat daca vrei.

Deci iti mai raman 313 EUR, din care sa platesti o contabila si CASS (sanatatea). Contributia la sanatate reprezinta 5.5% din venitul net (echivalentul profitului pentru PFA, care e venit brut minus cheltuieli deductibile). Si daca presupunem ca contabila iti e sotie (cum e a mea) si iti tine contabilitatea gratis, si toti banii ramasi se duc la CASS, 313 EUR este 5.5% din 5690 EUR. Venit brut, anual. Din ei dai 16% pe impozit, si tii cont ca CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile, deci le scazi din venitul brut inaintea aplicarii impozitului, si ramai la final in mana cu urmatoarea suma:

(5690-5690*5.5/100-687)*0.84 ~= 3940 EUR

Aproape 4000 EUR in mana, pe an. E, si d-aia spune toata lumea ca ceva e in neregula, pentru ca suma este mult prea mica. Si tine minte ca am scos contabila cu totul. Deci singurele posibilitati sunt:

  1. Ai gresit suma.
  2. Nu vrei sa ne-o spui pe aia reala, ceea ce inteleg.
  3. E ceva in neregula cu contabilitatea ta, si cand te-o prinde ANAF-ul o sa te arda :smiley:
  4. De fapt 1000 EUR nu reprezinta contabila + sanatate + pensii, si nu am inteles noi ce vrei sa spui.
  5. Veniturile din PFA reprezinta doar o mica parte din veniturile tale.

So which one is it? :smile:

3 Likes

Holy shit, Rainman!

Să zicem că… am rotunjit un pic pentru simplificarea calculelor :smile:

1 Like

Acum, sa revin cu totul on-topic. Cand am lansat newtrien.com si cautam procesator de plati, si cunoscand problemele pe care le au unii procesatori cu clientii romani (din aia putini care primesc clienti din Romania), m-am gandit si eu la deschiderea unei LLC (SRL) in US. Am intors-o pe toate partile, si am ajuns la concluzia ca nu prea merita. Pe langa ca de batai de cap cu contabili and stuff nu scapi, nu exista nici un mod legal de a scoate banii din firma aia pentru uz personal fara sa fie impozitati.

De asemenea, pentru US cel putin, firma iti poti deschide si de aici, dar ca sa deschizi un cont bancar (si e obligatoriu sa ai cont bancar la ei, normal), cineva trebuie sa fie personal de fata la banca. Iar cum eu nu am nici o cunostinta in US la care sa pot apela pentru asta, si cum bataia de cap era mare, am abandonat cu totul ideea.

Tu la ce tara te gandeai?

1 Like

Nu aveam o țară anume în minte ci conceptul în sine :smile:

Dar m-ați dezumflat :frowning:

E ok, eu m-am lămurit cum e cu astea în sistem real: http://www.calcule.ro/Persoana-Fizica-Autorizata-PFA/Sistem-real.aspx :smiley:

Și nu ți se merită să treci la normă în cazul ăsta?

S-o merita, doar că în norma asta intră, mai nou, doar anumite CAEN-uri, în care eu nu mă încadrez :slight_smile:

1 Like

eu am ii, contabilitate in partida simpla, n-am contabila
am 2-3 registre acolo, depun cateva declaratii, platesc 2 chestii, 1 data pe an

poate imi simplifica situatia faptul ca sunt angajat in alta parte deci pe ii platesc doar cas 5,5 si impozit 16

offshoreurile, exact cum zice @add, costa sume mari si sunt viabile doar pentru venituri foarte mari, suta de mii de euro sa zicem…

1 Like