Firma IT in Estonia - online, prin e-rezidency

Pareri? :slight_smile:

1 Like

La întrebarea care conta s-a evitat răspunsul:

Cristian:[…] Ce taxe se platesc […]?
Ivar: […] Estonia beneficiaza de un sistem de taxare foarte simplu in comparatie cu alte state din UE.



Foarte multe articole despre Estonia și programul lor minune sunt sponsorizate, deci eu aș lua totul cu un gram de sare.

am studiat eu problema. Te poti trezi ca ANAF-ul iti va cere sa platesti taxe si aici. Ca ai e-rezidenta si companie deschisa in Estonia nu garanteaza plata taxelor acolo. E UE si taxele se vor plati unde ai majoritatea activitatilor. Vesi si grupul de FB: https://www.facebook.com/groups/eResidents/

1 Like

Am citit articolele de aici : https://www.leapin.eu/, din ce am inteles … taxele sunt mai mari decat in RO.

  • Daca scoti dividende, impozitul este de 20%, cu mentiunea ca la ei nu ai impozit pe venit
  • Daca scoti salariu, impozitul este de 20%, daca dovedesti ca platesti in RO pensie si sanatate, altfel mai adaugi 30%

Ce mi-a placut, in schimb - totul automatizat si integrat cu Stripe & Co. Du-te la un contabil in RO si spune-i ca ai 5 apps in App Store cu subscriptions si un SaaS, succes …

În legătură cu înființarea unei firme in Estonia, tu fiind rezident in Romania, am întrebat un contabil. Aceastea au fost intrebarile pe care i le-am adresat:

,Daca îmi deschid firma in Estonia care e în UE, dupa ce îmi plătesc taxele și impozitele acolo, trebuie sa mai plătesc și în România? Și dacă da, trebuie sa mai plătesc taxele și impozitele legate de firma (și care ar fi acelea?) sau doar in cazul in care vreau sa scot banii din firma (și care ar fi acelea)? Iar dacă după ce scot banii din firma din Estonia care are o rata de impozitare de 20% in momentul in care scot banii din firma și vreau să îi “aduc” in Romania, trebuie sa mă înregistrez ca PFA și să plătesc aceleași taxe pe care le plăteste și un PFA sau nu este nevoie sa mă fac PFA dar inca trebuie să plătesc taxele și impozitele (și care ar fi acelea), ținând cont că domiciliul meu permanent este în Romania?"

Acesta au fost raspunsurile pe care le-am primit:

,In ceea ce priveste intrebarea legata de banii firmei din Estonia, situatia este urmatoarea:

  • banii din firma din Estonia ajung in cnp-ul d-voastra tot sub forma unor dividende (indiferent cum se numesc ele in statul respectiv), bani pentru care d-voastra platiti statul estonian, impozitele aferente

  • trebuie sa faceti dovada inregistrarii fiscale a d-voastra persoana fizica in Estonia, pentru a nu datora statului roman absolut niciun leu pentru banii castigati acolo.

  • inregistrarea d-voastra fiscala in Estonia, presupune ca achitati statului estonian toatele taxele si impozitele pentru banii castigati acolo si in acest caz, statul roman nu poate sa va solicite nicio taxe in momentul in care aduceti banii in Romania."

Acum poate vă gândiți "Pai oricum trebuie să plătesc taxe în Estonia ca și angajat (care sunt 58% dar nu din întreg salariul ci doar din 30% și uneori 20% din salariu. Ba chiar din 2019 statul estonian îți permite să nu mai plătești nici un fel de taxa daca ești angajat la propria ta firma (freelancer etc). Lucrurile sunt mai greu de explicat dar Estonia fata de Romania adaugă de-a lungul anilor multe beneficii pentru a-ți deschide firma acolo. Pentru a înțelege foarte clar despre ce vorbeam mai sus citiți acest articol: https://yourcompanyinestonia.com/how-taxes-and-vat-works-for-estonian-companies/
De asemenea, este adevărat că și în România trebuie să plătești taxe (daca aici locuiești) dar numai în următoarele moduri:
"Codul Fiscal precizeaza ca evitarea dublei impozitari poate fi facuta prin doua metode:

Sper că v-am fost de ajutor. Nu sunt destule informații legate de acest subiect și asta este uneori frustrant. Aștept completări/critici daca este cazul.

6 Likes

analizez urmatoarul scenariu de lucru: o companie deschisa in estonia, un singur client din UE pe care-l facturezi cu 4200Eur/luna. Dupa ce platesti local contabil etc (adica in estonia) ramai cu un venit de 4kx12 la finalul anului. incerci sa nu platesti impozit, deoarece impozitul este mare. cum procedezi?

  1. iti transferi in contul curent din Ro suma de 48k eur ca si freelancer. conform legilor estoniene, poti plati un freelancer care iti produce bani in companie fara taxe.
  2. declari venitul la anaf ca “alte venituri strainatate” (cred ca este la sectiunea 2) si platesti 10% impozit si cass pe plafon 7900Ron. (nu platesti pensie)
  3. din cei 50400 eur facturati, iti raman aprox 41.500 bani in contul curent dupa ce ai platit taxele. (3450eur/luna) (cred ca sunt cam 16% cheltuieli)

vi se pare rezonabil, aveti idee daca am gresit undeva si unde anume? orice parere avizata este foarte bine venita. am evitat sa folosesc dividendele in scenariu pentru ca sunt aducatoare de taxe suplimentare cam 8% parca, si aleg plata ca freelancer

Dacă îți intră 50k anual, după cât timp crezi că primești scrisoare de la anaf să justifici ce reprezintă acel alte venituri ?

Și când vine ANAF și îți arată asta:

Veniturile obţinute din activităţi independente desfășurate în România, potrivit legii,
se consideră ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite din
România sau din străinătate

ce le răspunzi? :smiley:

1 Like

buna observatie…sa zicem ca nu esti stabilit in Romania si poti face dovada ca stai 183 de zile in alta parte
ps: iar activitatea respectiva nu este desfasurata in Ro, asta clar

Păi… Probabil țara în care ai rezidență fiscală are o regulă asemănătoare?

pai nu, ai rezidenta fiscala in Ro ca altfel nu plateai nimic aici. doar ca activitatea se desfasoara in alta tara unde stai mult si care are cu Ro tratat de evitare a dublei impuneri si tu alegi sa platesti impozite in Ro.
Daca ai rezidenta fiscala in alta tara inseamna ca acolo platesti impozite, ciolacu primeste doar salutari

ce inseamna freelancer dpdv anaf?
pf?
pfa?
srl?
etc?

da corect, intrebare de baraj.
pai as zice ca nu poate face obiectul analizei anaf tipul de contract pe care il am cu firma mea si nici alte contracte ale freelancerilor mei (in cazul in care ar exista), fiind inregistrate in jurisdictie estona(contractul este legal in estonia, nu Ro din motive evidente). iar contractul pe care primeste bani firma in Est chiar nu cred ca-l priveste pe analf.

pai tu si firma ta sunteti doua entitati diferite.
pe anaf nu il intereseaza firma straina, dar il intereseaza de tine.
si cand ai venituri in contul personal (mai ales de valorile alea)… anaf o sa fie interesat sa stie cum le-ai obtinut (si sa isi ia partea).
poate imi scapa ceva din scenariul tau, dar ai trecut prea usor peste partea in care incasezi in contul tau din ro sume relativ mari.

categoric asa este, intrebarile de la anaf sunt justificate. poti atasa contractul intre tine si firma(exact, sunt entitati diferite) in care explici ca functionezi ca freelancer in cadrul unei companii infiintate in estonia conform unui contract de colaborare in termenii agreati de legile de acolo. sa nu uitam ca nu am zis nicaieri ca NU platesti taxe, ci modul cum o faci este in discutie.

cred ca este legat si de locul in care se intampla munca / serviciul (detaliu pe care nu l-am observat in scenariul tau).
tind sa cred ca statul roman n-ar fi de acord sa platesti nota (taxele) in alt restaurant cand ai consumat (infrastructura, servicii publice, resurse de orice fel) aici.