Firma IT si-a testat angajatii cu subiectele de la Bac #cringe

Mi-aduc aminte că la examenul de Sisteme de Operare și Arhitectura Calculatoarelor am scris 10 pagini și pe a XI-a am scris-o cu stânga că nu mai puteam să-mi țin dreapta pe foaie. (Am luat doar 9)

Iar acuma trebuie să mă cert cu toți care au sărit peste facultate și se auto-denumesc seniori și team leadzi.

Ca să nu mai vorbesc că trebuie să mă milogesc de unul care are o dubă să-mi ducă o saltea la Dedeman, transport de 30 de minute pentru care mi-a aproape cât fac eu pe oră, și nu sunt plătit prost.

1 Like

Deci cine n-are facultate si lucreaza in IT inseamna ca nu pot ajunge seniori dupa calculele tale ?

Cine n-are facultatea și e senior și se tot ceartă cu mine că el știe mai multe decât mine, dar dacă îl întreb de pointeri, habar nu are, yeah, ar trebuie să tacă.

Păi și ce facem cu unul care a terminat facultatea dar știe mai puține decât cineva care n-a făcut nici o facultate (sau studii) în domeniu?

2 Likes

step one: avoid pissing contests.
step two: focus on the problem at hand.

middle step: if the person is an arrogant piece of human scum (without the bases of acting that way) one can: refuse to work with that person or manage his/hers own ego and just let the code speak in the end.

3 Likes

Daca te intreb de ‘lipsurile’ de aici, nu crezi ca ar trebui sa taci? Mai sunt si alte topicuri, nu pierd timpul sa le caut acum.

De unde recomandam să înființăm o organizație precum Colegiul Mediciilor care să evalueze oamenii și ce fac, așa ca să nu ne tot aprindem că Red nu a pus underscore la method_exists.

Firmele să știe care om e bun fără să tot dăm interviuri și în mare parte să mai automatizăm niște lucruri.

2 Likes

Daca vrei sa fi recunoscut pe C# iti iei certificare Programming C# de la Microsoft, eventual daca esti bun iti iei MVP https://mvp.microsoft.com/ si esti recunoscut, pentru Java iti iei de la Oracle, probabil singurul domeniu unde se merita sa faci master, PhD este AI, Machine Learning, Deep Learning fiindca sunt matematici superioare care cer timp dar odata asimilate ai patruns in alta lume.

Cred ca @RedGuard nu s-a referit la certificari luate de la Microsoft cand s-a gandit la Colegiul Programatorilor.

Similar exista Colegiul Medicilor desi medicii isi iau diplomele de la Facultatile de Medicina. In aceasta organizatie se discuta aspecte specifice de profesionalism sau malpraxis iar deciziile sunt unanim respectate.

Daca ar fi existat Colegiul Programatorilor in mod sigur acesta ar fi avut un punct de vedere in cazul achizitiilor de softuri scumpe si slabe calitativ de catre stat.

4 Likes

Asta cred ca scrie intr-o certificare.

Asta suna chiar bine - in special ca in zona de programming partea de ethics este non-existenta i.e. coders act as they’re actual machines without caring about the impact of their code.

2 Likes

E cam ce zice Uncle Bob de câțiva ani: la un moment dat se va întâmpla ceva extrem de nasol din cauza unui soft scris aiurea, moment în care guvernanții vor da niște legi ce ne vor forța să lucrăm după anumite reguli impuse de ei. Sigur, este un pic extrem și imposibil de aplicat altfel decât în anumite zone ale programării (e.g. embedded), dar tot este un exercițiu bun de imaginație.

4 Likes

Cateva directii de etica programarii s-au schitat in Clean Coder a lui Uncle Bob, insa nu sunt obligatorii.
Pe de alta parte toti medicii depun Juramantul lui Hippocrate.

You’re missing the point - the idea is that the coders that would implement that should refuse to do it - that’s ethical coding in my view aka common fucking sense.

I mean look at this: Data mosaic, data analysis and relevance in advertising - this is trivial stuff and yet … void.

ca sa-l citez pe @adavidoaiei

data mosaic, poate avea aplicatii interesante in combaterea criminalitatii si terorismului, oamenii intotdeauna au de ales cum au avut in trecut sa construiasca bombe nucleare sa distruga sau centrale atomice sa aiba energie

ce ziceai mai sus de guvern stuff? aparent nici nu trebuie sa intervina guv. programatorii vin direct cu idei de genul

Tu consideri că lucruri nasoale se pot întâmpla doar voit, în genul VW de anul trecut sau Stuxnet.

Dar uiți că s-au întâmplat chestii urâte care pur și simplu au fost… bug-uri:

Toyota’s electronic throttle control system (ETCS) had bugs that could cause sudden unintended acceleration.[48] At least 89 people were killed as a result.[49]

sau

The Boeing 787 Dreamliner experienced an integer overflow bug which could shut down all electrical generators if the aircraft was on for more than 248 days.

Ce crezi că s-ar fi întâmplat dacă o problemă de genul ăsta ar fi existat în Air Force One și nu ar fi fost descoperită?

@iamntz vorbesc de ceva specific - easy on the straw man.

Here’s some more: https://www.wired.com/2017/04/hey-computer-scientists-stop-hating-humanities/

Medicii își iau diplomele de la facultate dacă o termină.

Însă aici imediat se aprinde lumea că, cică, n-ai nevoie de facultate și de diplomă să fii programator bun.

Ok, dar cine atestă că ești, pe lângă certificările de la fiecare limbaj de programare? Cineva care să zică măcar că omul ăsta știe de pointeri și de liste simplu/dublu înlănțuite.

1 Like

Mie imi place sistemul folosit de Royal Statistical Society, de a da titlul de Chartered Statistician. Il obtii in principiu dupa ce dai un examen la ei si ai ceva experienta practica.

Similar exista si la Contabili conceptul de Chartered Accountant sau diverse niveluri de acreditare in industria financiara ca si Chartered Financial Analyst.

Ideea e ca este un corp de evaluare independent, cu examene riguroase, care chiar inseamna ceva si independent de vre-o companie. Nu e neaparat necesar sa fi Chartered Statistician ca sa practici, dar iti da un boost in cariera.

Problema cu organizatii precum Colegiul Medicilor sau Baroul este ca sunt excluzioniste. Practicanti de medicina sau drept pot fi doar cei care apartin de bresla. Care nu e o directie buna de luat pentru un corp profesional ca al nostru. Ca sa nu mai zic ca intr-o tara ca a noastra s-ar ajunge destul de repede la aceleasi metehne intalnite in cadrul acestor organizatii. Refuzul de a da sentinte de malpraxis, mite pentru a devenii avocat/notar etc.

Partial adevarat in facultate la Algoritmi si Structuri de Date profu nu ne-a predat liste simplu/dublu înlănțuite ci ne dadea probleme medii date la Olimpiada Judeteana Informatica respectiv Nationala spre dezamagirea celor care nu facuse informatica in liceu si nu aveau inclinatie, partea buna la aceste probleme era ca aveau timp sa le studiezi in tihna acasa.

Nu cred că programatorii sunt ca toți ceilalți, adică lipsiți de moralitate. Nu e un domeniu unde lumea moare de foame dacă nu se descurcă. Că eu strâmb din nas la 5000 de euro e doar din vina lui frate-miu care câștigă bani din programare în SUA și pentru care $100,000/an e săracul săracilor.

Bine, a fost olimpic la toate domeniile reale, matematică, fizică, chimie și a intrat primul la facultate pe vremea când lucrurile erau serioase.

Revenind, nu cred că o organizație a programatorilor va ajunge la a da certificări pe bani. Pe cât? $500,000 o certificare? Pentru că sume de genul $50,000 le câștigăm oricum destul de ușor.