Firma IT si-a testat angajatii cu subiectele de la Bac #cringe

Era o vreme cand erau multe subiecte interesante, la care simteam nevoia sa particip; in ultimele saptamani nu a fost cazul. Mai sunt si perioade de-astea.

Pe subiect, mi se pare haios sa incerci subiectele de bac pe it-sti. Daca mai iau studenti in practica, o sa le dau de pe la bac, sa ne distram impreuna. Toata ideea e ca au combinat hr-ul cu o idee chiar buna pe canicula asta.

2 Likes

Zice și Dorin câte ceva pe aici:

3 Likes

Nu stiu cine-i Dorin Lazar, dar citind si comentariile, nu as vrea sa aflu. Omul pare sa fie programator, dar nu are un blog tehnic. Prin subiectele alese incita cititorii la pareri diferite de ale lui, dupa care ajunge sa-i spuna “Hai să-ți explic un pic de ce ești bou.”.

PS: nu am comentat pe blogul lui, dar impartasesc parerea lui “cutthecrap”

PPS: ca programator, rezuma-te la a scrie articole tehnice, si/sau fi pregatit sa accepti si alte pareri

PPPS: oare la code review, si pe ala il face bou?

3 Likes


Articolul de mai sus îmi dovedește că n-avea cum să rezolve el un subiect de bac la informatică, nu are coeficientul de inteligență necesar.

Eu îmi țin părerea că dacă nu ești un geniu în câțiva ani uiți de ce ai învățat în liceu, de ce ar trebui să fie mai special ca fizica, biologia dacă nu se cerea ceva ce folosești zi de zi.

1 Like

…Pascal e o alegere greșită din partea profesorilor români care au redactat programa
…când ieși din liceu deja subiectul respectiv va deveni demodat și anacronic ca limbajul Pascal

O vorba veche din artele martiale spune ca nu conteaza stilul ci nivelul :stuck_out_tongue:

Eu nu as fi asa dur cu privire la limbajul Pascal. Inca se foloseste la scrierea programelor in domeniul industrial si in sisteme de securitate (Delphi/Lazarus). Cred ca mai degraba nu este folosit corespunzator, daca ar utiliza implementarea FreePascal/Lazarus cu siguranta ar fi un instrument mult mai util decat un C++ pe care il fac acum aproape fara nici o aplicabilitate practica.

1 Like

Mi-ai amintit de unul din articolele mele preferate: Panda Strike

1 Like

Nu credeam ca thread-ul asta o sa devina asa de #big. Desi a cam deraiat putin discutia, caci eu voiam doar sa arat o stire inedita, despre cum se amuza managementul unor companii pe seama subordonatilor.


Wrt subiectul principal al thread-ului, cumva e o paine de mancat prin IT indiferent de cum abordezi “masa de cunostinte tehnice” din domeniu. Poate nu aduce cinste meseriei ca totusi sunt atat de multi practicanti care considera nucleul teoretic al CS-ului ca pe ceva irelevant, invechit, sau de nisa, dar momentan asta e situatia, de bine sau de rau. Dar ca si paralela, cum ar fi ca un medic sa zica ca teoria evolutiei sau “germ theory of disease” nu sunt cunostinte esentiale pentru un doctor, pentru ca oricum ei fac in practica doar diagnosticari si scris de retete?

Daca ai avut vre-odata un tabel SalesByDay, si a trebuit sa calculezi vanzarile intre data x si y pentru vre-un raport, ai calculat o integrala. Ditto, daca a vrut cineva sa vada diferentele dintre zile, ca sa vada daca e un trend ascendent sau descendent in vanzari, ai calculat o derivata. Multe dintre calculele pe care le facem intr-un program, chiar daca par banale si intuitive, sunt cazuri speciale ale unor concepte de genul asta.

Daca activezi in IT ca programator, nu cred ca e tras de par sa ti minte conceptele de informatica din liceu sau facultate. Cu majoritatea te intalnesti destul de des - trece oare o zi fara ca un programator sa nu foloseasca o lista sau un hash table? Aceleasi requirements le au si alte meserii : doctori, ingineri constructori, contabili etc. mai tin minute si opereaza cu ramura lor de stiinta la nivel de liceu si nu numai zi de zi.

3 Likes

Intr-adevar problema olimpicilor se pune intr-un mod total gresit in Romania. 90% din olimpicii pe care i-am întâlnit in facultate (sa zicem vroe 50) erau mai inteligienti decât profesorii lor, iar meritul era in totalitate al elevilor.

1 Like

ProgrAMATORI, subiectele la bac sunt simple, daca nu stii sa rezolvi niste subiecte la nivel de liceu,programare dinamica, backtracking, greedy, grafuri, divide et impera, cresterea functiilor, etc. inseamna ca nu intelegi nimic din programare, a descarca niste pachete de pe net si a le folosi fara sa te uiti in ele, fara sa intelegi cum functioneaza si de ce, e trist rau.

Mi-ar fi rusine sa zic ca nu stiu sa rezolv subiectele de bac la informatica, cand am dat bacul le-am facut in 35 de minute (n-am fost olimpic sau ceva geniu) ca era mult de redactat pe foaie, la fel le-as face si acum ca e ceva de scris si ma organizez prost pe hartie, m-am uitat pe subiecte, absolut banale!

Informatica nu are nicio legatura cu limbajul, inveti sa rezolvi probleme, limbaje poti invata oricate.

1 Like

Mi-aduc aminte că la examenul de Sisteme de Operare și Arhitectura Calculatoarelor am scris 10 pagini și pe a XI-a am scris-o cu stânga că nu mai puteam să-mi țin dreapta pe foaie. (Am luat doar 9)

Iar acuma trebuie să mă cert cu toți care au sărit peste facultate și se auto-denumesc seniori și team leadzi.

Ca să nu mai vorbesc că trebuie să mă milogesc de unul care are o dubă să-mi ducă o saltea la Dedeman, transport de 30 de minute pentru care mi-a aproape cât fac eu pe oră, și nu sunt plătit prost.

1 Like

Deci cine n-are facultate si lucreaza in IT inseamna ca nu pot ajunge seniori dupa calculele tale ?

Cine n-are facultatea și e senior și se tot ceartă cu mine că el știe mai multe decât mine, dar dacă îl întreb de pointeri, habar nu are, yeah, ar trebuie să tacă.

Păi și ce facem cu unul care a terminat facultatea dar știe mai puține decât cineva care n-a făcut nici o facultate (sau studii) în domeniu?

2 Likes

step one: avoid pissing contests.
step two: focus on the problem at hand.

middle step: if the person is an arrogant piece of human scum (without the bases of acting that way) one can: refuse to work with that person or manage his/hers own ego and just let the code speak in the end.

3 Likes

Daca te intreb de ‘lipsurile’ de aici, nu crezi ca ar trebui sa taci? Mai sunt si alte topicuri, nu pierd timpul sa le caut acum.

De unde recomandam să înființăm o organizație precum Colegiul Mediciilor care să evalueze oamenii și ce fac, așa ca să nu ne tot aprindem că Red nu a pus underscore la method_exists.

Firmele să știe care om e bun fără să tot dăm interviuri și în mare parte să mai automatizăm niște lucruri.

2 Likes

Daca vrei sa fi recunoscut pe C# iti iei certificare Programming C# de la Microsoft, eventual daca esti bun iti iei MVP https://mvp.microsoft.com/ si esti recunoscut, pentru Java iti iei de la Oracle, probabil singurul domeniu unde se merita sa faci master, PhD este AI, Machine Learning, Deep Learning fiindca sunt matematici superioare care cer timp dar odata asimilate ai patruns in alta lume.

Cred ca @RedGuard nu s-a referit la certificari luate de la Microsoft cand s-a gandit la Colegiul Programatorilor.

Similar exista Colegiul Medicilor desi medicii isi iau diplomele de la Facultatile de Medicina. In aceasta organizatie se discuta aspecte specifice de profesionalism sau malpraxis iar deciziile sunt unanim respectate.

Daca ar fi existat Colegiul Programatorilor in mod sigur acesta ar fi avut un punct de vedere in cazul achizitiilor de softuri scumpe si slabe calitativ de catre stat.

4 Likes

Asta cred ca scrie intr-o certificare.

Asta suna chiar bine - in special ca in zona de programming partea de ethics este non-existenta i.e. coders act as they’re actual machines without caring about the impact of their code.

2 Likes