Firma mare vs firma mica la inceput

Cum este mai recomandat, sa lucrezi într-o firmă mică sau într-o firmă mare la început de carieră?

Intr-o firmă mică oamenii o să fie mult mai prietenoși și în general o să aibă mai multă încredere în tine. (În special dacă toți sunt pe același etaj)
Asta înseamnă că poți cere și da ajutor la mai toți.

Într-o firmă mare, corporatie o să ai colegi la care nici nu le știi numele și doar afli că trebuie să lucrezi cu ei de pe o zi pe alta. Nu prea există sentimentul de colegi decât pe etaj. Hardware-ul e posibil să fie mult mai bun. O să ai mai multe meeting-uri și status updates între echipe.

Intr-o firmă mare obligatoriu o să ai mai multe procese, training-uri, standarde.

Salariul o să fie mic la amândouă, dar la firma mică lucrezi direct cu șeful pe etaj și când îți spune de ceva la revizia salariului nu vine cu feedback din formulare ci întreabă prin birou, vede și el care-i treaba. Nu ai un manager care are tot interesul să nu te promoveze ca să nu îți scrie un review de câteva pagini sau îți notează absolut fiecare greșeală.

Acum cu work from home eu aș zice că e tot una fiindcă mai mult de echipa ta nu o să o cunoști. Poate procesele, micromanagement-ul și HR-ul chiar te ajută.
Poți da de oameni toxici/micromanagement peste tot.

3 Likes

Eu cred ca asta e mai important fie ca vorbim de firma mica sau mare, daca colegii nu sunt ceea ce trebuie e o problema mare.
Este greu sa lamuresti daca colectivul este bun doar pe baza unui interviu, ideal e sa ai pe cineva in interior care poate sa te lamureasca care e atmosfera pe acolo etc…

Am lucrat intr-o firma mare la inceput. Suficient de mare ca sa acopere toata tara si sa aiba filiale si prin ceva tari in afara.
De fapt, o grupare de firme.
Exista propria firma de transport. Detinea fabrici. Etc.

Era suficient de mare ca sediul sa ocupe vreo doua cladiri mari.
Doar contabilitatea se intindea pe un etaj intreg.

Nu recomand. Barfa era la cote istorice. Oamenii se sapau la greu unii pe altii.

3 Likes

Intr-o firma mare ai ocazia sa lucrezi la un nivel ridicat atat ca echipamente cat si ca tehnologie, acumulezi o experienta mai mare cat si referinte ca ai lucrat intr-o firma mare ceea ce iti va deschide ulterior usi la alt nivel. Daca totusi vei pleca ulterior la un fenomen mai mic iti va fi foarte usor, invers insa e cam greu. Salariile sunt oricum pe masura pozitiei ocupate si a experientei deci la inceput va fi mic oriunde iar nepotisme si mancatorie e peste tot.

[LE] De ce crezi ca se zbat multi sa fie interni pe la Google,Facebook,Amazon,…etc

1 Like

Aia cu experienta e discutabila. La o firma mica ai sanse mai mari sa acoperi o plaja larga, la o firma mare primesti bucatica ta de facut.

Este foarte corect ce spui tu, eu am vrut sa ma refer mai mult la experienta modului de lucru care e mai complex in firmele mari decat de lucrul efectiv care intradevar poate fi limitat.

Opinie personala, so be warned! :slight_smile:

Am lucat si am inceput o comanie medie (~250 de angjati cand am venit eu). Pot sa zic ca am fost un jack of all trades(master of all none). Salariul nu era grozav, tehnologiile proiectului meu erau legacy si specifice, deci nu erau prea transferabile.

Echipa insa a fost superba, colegii de gasca si nu simteam acea formalitate. :slight_smile:
Am simtit insa ca nu evoluez prea mult plus salariul prea mic, asa ca am inceput sa imi caut in alta parte.

Lucrez la o corporatie acum de prin august 2018 cam cu un an si ceva de experienta
Este oarecum cum a spus @isti37, am facut traininguri pentru o gramada de prostioare, proceduri etc. Salariul este mult mai mare si nu cred ca l-as fi putut obtine la o firma mai mica, poate doar daca eram mare guru, bonusurile sunt consistente etc.

Proiectul pe care lucrez este un produs propriu, am libertatea sa propun un feature si sa il implementez detul de repede, sigur, daca aduce valoare business sau imnunatateste productivitatea. Echipa este grozava si aici.
In 2019 au venit interni si au fost angrenati in proiect de la inceput. Pentru ei, a fost o experienta buna o fima mare.

Dar depinde de proiect. Daca este mare proiectul, ai partea ta din el. La fostul loc de munca, eram eu repsonsabil pe el si oarecum puteam sa fac cam tot ce imi trece prin cap ca sa livrez.

Daca nu aveam o impresie oarecum naspa despre firme mari prin 2016, cred ca alegeam firma mai mare. Nu cred ca training-urile reprezentau pentru mine cea mai mare problema.

Am mai aplicat si la un start-up si poate cresteam cu el sau picam cu tot cu el, dar nu a fost sa fie :grin:

LE: S-a zis cateva raspunsuri mai jos, sar cresterea salariala nu e prea mare(cateva procente in fie are am si cred ca depinde de performanat financiara a firmei sau departamentului)

PS: Barfe, colegi care se uita urat la tine sunt cam peste tot.


Oarecum pe subiect

4 Likes

Firma mare la început te va ajuta sa lucrezi la alte firme mari după. Și dpdv al proceselor și al prestigiului. Iar la un moment dat o sa vrei sa lucrezi la firme mari pentru ca la cele mici salariile se plafonează mult mai repede.

1 Like

La firmele mari, salariile sunt ‘standard’. Cu exceptii.

Firma despre care vorbeam, cand i-am anuntat ca plec, mi-a dublat salariul. Si nu era un salariu mic la vremea aia. Tot am plecat, salariul nu e totul.

Am investigat un pic situatia la o firma multinationala de pe-aici, mai apropiat de prezent. Salariile pot fi mari, chiar foarte mari, e adevarat. Dar doar in functii de conducere, nu de developement.
Pe posturi de developer, salariile nu sunt spectaculoase.

Dacă tiau dublat salariul fie era foarte mic, fie aveau nevoie de tine atunci cel mai probabil. Și pe urma după ce nu mai aveau te-ar fi ajutat ei sa pleci oricum.

Conform unora de la o firma unde m-am dus la interviu, ‘nu exista asemenea salarii aici in oras’, atat era de mic (inainte de dublare). A trebuit sa le pun fluturasul in fata ca sa ma creada.

1 Like

Daca ai de ales, desigur firma mare, poate o fi OK la unele fime mici, insa din ce stiu eu, din cauza ca firmele mici romanesti sunt sub-capitalizate, adica traiesc de pe o zi pe alta, ceea ce duce la multe alte probleme si stres, inteleg argumentul ca iti bagi nasu peste tot dar acest tot e post facut incat inveti mai degraba bad practices

Într-o firmă mare mai e și faza că ai numele unei companii de care a auzit de iată lumea pe cv. Mă gândesc că e o garanție mai mare asta decât ce le povestești tu la interviu că ai făcut, nu?

Firmele mari au bani pusi la ciorap, firmele mici deobicei nu. Cele mai multe se ocupa de un singur client, cu un singur proiect. Daca se intampla ceva ii canta popa la firma de pe o zi pe alta.

La firme mari in schimb ai foarte multa birocratie. Ca sa iti schimbi laptopu o sa fie nevoie de studiu de caz, 70 de aprobari de la 70 de persoane, ticket de acquisition etc. Maririle sunt mai mici deoarece este o veritabila birocratie in spate inclusiv studii de piate si alte calcule de la departamentu financiar. Nu prea este loc de negociat nici 100 de lei in plus. Manageru vine cu suma pregatita si aia e

Depinde de personalitate: firmele mari au politica (linguseli si relatii), firmele mici nu permit sa te ascunzi dupa matura cand ai ceva de facut. La cele mari ai exact X nivele pana in varf pe care le vei parcurge in exact Y ani, iar la cele nici ai 2 nivele pe care le vei parcurge in Y/4 ani.

1 Like

Recomandabil e o firmă mică, dar cum în 95% dintre ele vei fi solicitat la maxim pe beneficii minime, tot mai bună e o firmă mare unde există proceduri și standarde bine puse la punct. Dezavantajele dintr-o firmă mare pot fi compensate prin dezvoltarea în paralel a unui proiect personal. Dacă nu nimerești în alea 5% firme mici ok, dezavantajele nu prea pot fi compensate; nu ai timp.

Un mare avantaj al unei firme mari e că te poți specializa pe un domeniu foarte îngust și poți mai târziu fi un freelancer foarte bun. Într-o firmă mică te vei plimba între tehnologii de vei ajunge să nu cunoști niciuna foarte bine.

Gresit. Un coleg a plecat la emag si de atunci nu a mai facut proiectare de baze de date(sau front-end). Nu vad cum poti ajunge freelancer daca te bazezi pe altii sa faca piesele lipsa.

1 Like

Greșit. Atunci când le faci pe toate, puțin probabil să faci ceva extraordinar de bine. Valabil în orice domeniu de activitate. Un factotum nu va fi niciodată un specialist.
Intrăm într-o polemică care nu duce nicâieri, eu cu experiența mea tu cu a ta.

1 Like

lasa-ma sa ghicesc. floki, specialist in bool

1 Like