Flutter + Dart Programming Language

Salut, de curand mi-am cumparat un curs si m-am apucat sa invat Flutter si Dart programming language. Intrebarea mea este, credeti ca o sa fie mult mai “cerut” in anii viitori pe piata decat in acest moment?
Multumesc!

1 Like

daca l-ai cumparat ma gandesc ca deja crezi in viitorul lui.
flutter este highly promoted by google(let’s talk angularjs, golang)
pentru mine flutter este flash, silverlight :slight_smile: but that’s my 2 cents

Se poate putin mai pe intelesul meu :))) ? M-a atras foarte mult faptul ca poti scrie aceeasi aplicatie pentru iOS si Android in acelasi limbaj.

in afara de flutter mai sunt:

  • xamarin
  • react native
  • vue native
  • js libraries
  • kotlin

Cross platform is a complicated story.
Exemplu de aplicatie from top of my head:

  • auth
  • api
  • video and img
  • location
    De aici, poti scoate auth partial si api in commons, video/img/location, va trebui sa citesti cum sa poti folosi API pentru fiecare platform, chiar daca ei iti ofera some nice to have wrappers, eventual, vei citi API(care este scris in ce limbaj este suportat swift/ojc sau java/kotlin/c++)

Daca esti solo developer, sau esti un small shop, ask yourself what market do you want to target, ios sau android.
Nu spun ca flutter nu este ok, pana sa ajunga la version one, I even submit some PR and filled some issues, pentru ca mi s-a parut nice :slight_smile:

1 Like

Personal nu prea am văzut joburi în care sa se ceara Dart + Flutter. Cel puțin în România. Depinde cat de mult vrea sa il împingă Google. Posibil însa sa găsești job-uri remote unde se cere.

Au mai fost pe forum câteva discuții.

Respecta regulamentul:

2.2 Despre romgleză

Încercați să folosiți limba română. Nu vreau să cădem în extrama în care traducem până și termeni tehnici, dar nici să amestecăm cuvinte în engleză și în română doar de dragul de a o face. Cum ar trebui procedat dacă toți utilizatorii ar folosi limba preferată? Unul ar intercala cuvinte în maghiară, altul în rusă, altul în tagalog șamd…

3 Likes

Fluttter este nou pe piata,versiunea 1.0 fost lansata prin decembrie anul trecut.este promitator,pe langa dezvoltarea aplicatiilor mobile se pare ca se va putea folosi si pentru web/desktop

Da, am zis, mi se pare interesant ce incearca Google sa faca cu el.

imi pare sincer rau. Din pacate pentru mine, si imi este rusine sa scriu acest lucru, imi este dificil sa scriu in limba romana. O sa-mi ofer timp cand o sa scriu. Imi este mult mai usor sa comunic in engleza/germana decat in romana.
Sorry! :slight_smile:

2 Likes

Offtopic:
Stai linistit !
Eu am inteles ceea ce ai vrut sa spui :slight_smile:

Flutter este un UI toolkit, daca vrei ti-l refaci de la 0, limbajul Dart e o combinatie intre partile bune din Java si partile bune din JS, deci limbajul putem sa il consideram deja etern, e probabil cea mai buna combinatie care exista. Multe alte limbaje implementeaza aceeasi sintaxa. Poate nu va fi extrem de popular, dar de util este util si fiindca e open-source va fi util peste 10 ani. Intrebarea e daca gasesti aplicatii la care sa il folosesti si oameni cu care sa lucrezi.

Eu zic ca da.

4 Likes

Probabil asta o sa fie cea mai proasta intrebare dar… crezi ca se pot creea aplicatii pentru telefon gen Instagram, Facebook, Snapchat etc. cu Flutter si Dart?
Mersi

Este posibil. Iata sa faci jocuri va fi cam complicat.

Nu prea sunt interesat de jocuri, momentan :slight_smile:

Priveste in perspectiva asta, aplicatiile simple, mai ales cele ce necesita internet, se pot implementa destul de usor ca PWA.

Aplicatiile care au nevoie de module native (camera stream, webrtc, etc) sau performanta, se vor implementa in ceva nativ, dar si de oameni cu experienta.

Daca esti la inceput si vrei sa aprofundezi cateva luni bune Flutter, poti sa gasesti un job remote, dar va fi putin dificil pt. ca piata de React Native evolueaza destul de bine si cererea se intreapta catre piata cu cele mai multe tools sau resurse.

Ce se va dezvolta in viitorul apropiat puterinc sunt aplicatiile web (PWA)

2 Likes

Sunt la inceput in general cu tot ce tine de programare. M-am documentat despre diferite limbaje de programare dar acesta m-a atras deoarece ( cum am spus si mai sus ) faptul ca poti scrie aceeasi aplicatie pentru iOS si Android in acelasi limbaj. Poate intr-o buna zi, o sa-mi vad propria aplicatie lansata pe App Store :slight_smile:
Multumesc pt raspuns

Pentru aplicatii simple existau oricum tool-uri gen Ionic sau Cordova, vor fi insa mereu probleme cu implementarea standardelor cross-platform in browsere (daca pentru aplicatiile hibride stam ok, nu la fel putem spune despre PWA). Nu lipseste decat sa incepem sa rugam userii sa-si instaleze un anumit browser si pe smartphone, sa poata rula PWA-ul.

Batalia se va duce, cred eu, intre solutiile cross-platform native - Xamarin (Microsoft), React Native (Facebook) si Flutter (Google).

Istoric vorbind, Xamarin au cea mai are experienta in spate pe zona asta - sa nu uitam insa ca Microsoft ne-a lasat cu ochii in soare si cu Silverlight si cu Windows Phone, Facebook au cumparat Parse si l-au inchis, iar lumea inca injura Google pentru lipsa de compatibilitate intre AngularJS si Angular.

Daca alegi o solutie cross-platform, momentan nu cred ca dai gres cu nici una dintre cele de mai sus - nu subestima insa efortul de a intretine o aplicatie de genul, nici acum nici peste 5 ani.

1 Like

Da, fara nici o problema.

Mi s-a parut si mie interesant Flutter, mai ales ca nu am foarte multa experienta pe partea de interfete web si ma gandeam ca invatand frameworkul asta o sa-mi fie util atat pt mobil cat si pt desktop. Intrebarea e: mai are cineva incredere in Google cu astfel de frameworkuri dupa GWT?

Multumesc pentru info.