Folclorul cursurilor de programare platite sau gratuite

Se da urmatorul paragraf luat de pe net:

In caz ca nu stiu unde trebuie va rog sa ma redirectionati la topicul respectiv !
Doresc sa incep sa invat programare, si am dat peste un curs care pare promitator. Acel curs consta in invatarea de html, java, java script- 360 h, si costa 6999 lei.
As dori o parere sa stiu daca se merita acest curs (adica sunt suficiente ore pentru a cunoaste, si a lucra in domeniu etc), pentru ca eu sunt nehotarat, acest curs presupunand pe langa un efort financiar, naveta la sfarsit saptamana, plus ca doresc sa fac asta pe langa job-ul actual asta insemnad sa lucrez 28 de zile/luna 12 ore.zi timp de 7 luni.

Si banuiesc ca au mai fost cateva cereri de genul si aici pe forum. Si acuma intrebarea este: oare de ce un necunoscator de programare sau o persoana care doreste o reorientare profesionala in ramura asta simte nevoia sau doreste sa arunce o groaza de bani pe ceva ce ar putea gasi gratis pe net?

Adica, in loc sa ii dai lui Guta banii aia, mai bine combini la o cafea pe cineva care lucreaza in domeniu sa iti zica: uite de aici si aici poti invata asta si asta. Si de acolo-incolo, practica e mama invataturii.

Domeniu foarte vast, overwhelming, nu stii de unde s-o apuci, nu stii care e pasul 1, care e punctul de intrare in domeniu. Asa ca preferi sa dai bani sa iti zica cineva…cineva care sa se tina de tine, sa vada daca faci exercitiile, sa iti explice pas cu pas unde gresesti, unde te impotmolesti.
Unul pe care il combini la o cafea o sa iti zica “citeste si tu tutorialele astea…” si apoi nu mai are timp sa stea sa iti explice pentru ca e ocupat cu ce are el de facut.
my 2c

6 Likes

Din același motiv pentru care la cursurile din școală înveți mai bine decât individual: structură.

Gândește-te că vrei să abordezi un domeniu complet nou pentru tine și nu doar că nu știi de unde să începi, dar nu știi nici măcar în ce direcție să o apuci.

Gândește-te doar în JS: folosește npm! ba nu, folosește yarn! ba nu, folosește bower! Și, înainte să-ți dai seama, pierzi câteva ore încercând să te decizi care e mai bun. Și sunt alte puncte neesențiale de genul ăsta (dar tu, fiind la început, nu știi că sunt neesențiale!) și care îți macină orice motivație ai avea, până ajungi în punctul fuck it.


Acum, că e un curs bun sau slab… asta e o altă discuție.

8 Likes

De ce dau oamenii bani la ghicitori si vrajitori?

care-i legatura ?

Oamenii dau bani grei chiar si pentru ceva ce nu functioneaza (de unde exemplul cu foarte multa legatura).
De ce ai fi surprins ca dau bani pe un curs de-ala cand ar putea lua niste carti sau ar putea urmari cursurile gratuite de pe net, cum ar fi cele de la MIT? Sau chiar sa faca o facultate…

LE: Apropo de MIT, m-am uitat peste cursurile lor https://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/, exista vreo doua cu ‘Java’ in titlu. Una e doar o pregatire pentru un laborator (stil: invatati despre scule), cealalta are un nume nu tocmai potrivit, Java e doar instrumentul: “This course is an introduction to software engineering, using the Java™ programming language. It covers concepts useful to 6.005”

Asa ca, exista oameni care cred ca daca dau bani grei pe cursul ‘invatati cate ceva despre pensule’, o sa devina pictori de succes :slight_smile:

Pai si atunci cum se face ca exista insi care tot asa au pornit de la zero barat despre programare si singuri - citind forumuri, urmarind clipuri pe YT au reusit sa se angajeze in domeniu?

1 Like

Hasty generalization at work :slight_smile:

Ce zici tu sună așa: Există inși care au plecat din Africa, au pornit o companie financiară, au intrat în industria auto și cea spațială.

Pentru fiecare ins care a învățat de la zero citind exclusiv forumuri, bloguri și vizionând clipuri pe Youtube, câți au abandonat? (exclusiv adică fără cărți sau orice altă informație structurată.)

Nu zic că este imposibil, dar este foarte greu și foarte demotivant; în loc să-ți canalizezi energia învățând programare, sapi și pui cap la cap informații. Nu zic că treaba asta e un skill rău, ci doar că nu e neapărat ce-ți dorești atunci.

5 Likes

Nu prea inteleg analogia. Poate e de la mine. Bun, au abandonat o gramada de insi citind si vizionand tutoriale pe net dar oare cati platind un curs de formare au abandonat interes pentru scopul final, acela de a lucra efectiv in domeniul studiat? Cred ca balanta nu s-ar inclina prea tare numai intr-o singura parte.

Am dat pe undeva un link la ‘survivorship bias’. Poti sa cauti pe wikipedia si sa-ti pui intrebarea cati au esuat asa?

Si da, poti sa ai ceva succes chiar ca zugrav. Stiu eu cativa care castiga mai mult decat unii ‘programatori javascript’ care au invatat din cursuri platite pe bani grei pe net.

chiar nu vad deloc legatura cu cei ce merg la ghicit si vrajitoare. Sunt 2 subiecte total diferite si motive total diferite. Unii dau bani sa-si ‘afle viitorul’ iar ceilalti platesc pentru un bagaj de cunostinte care ce-i drept il poti acumula si free daca stii sa cauti si unde.

Multi dintre noi, facand parte din mediul IT si stand cu forumuri si tot felul de infos toata ziua in fata, obisnuiti sa cautam pe internet cand avem o problema ni se pare ca toata lumea vede la fel aceasta usurinta cu care se pot gasi infos. Cum a zis si Ionut mai sus unii nu stiu de unde sa se apuce, ce sa invete prima data, nici macar ce sa caute si sunt inclinati sa dea bani la scoli informale si pe cursuri pe care pe buna dreptate ca noi, cei de-aici, le-am putea gasi free in cateva minute.

Cred ca multi dintre noi am uitat cand am fost la inceput si nu stiam nici macar ce sa cautam cand aveam o problema.

Nu le caut scuza celor care platesc, eu fac parte din categoria celor care au invatat singuri, acasa, cu resurse free de pe net. Nu am background in IT, nu am facut nici liceu nici facultate de specialitate, nici macar pe-aproape si imi amintesc cum la inceput informatiile din toate directiile faceau un val vartej la mine in cap si am avut probleme sa le asimilez nestiind ce si cum, asta pana cand am reusit sa gasesc o structura si sa o urmez

5 Likes

Eu mai mult am deschis acest topic dat fiind faptul suma aia pt. 3 tehnologii pe care le puteai lua cu discount la un pret bun pe udemy sau lynda sa zic asa. Asta daca chiar vrei sa pui banul jos.

Dar aici am uitat sa mai mentionez o chestie si anume: daca acest folclor al programelor platite sau gratuite are legatura si cu cunoasterea sau lipsa cunostintelor de limba engleza. Oarecum am impresia ca X-ulescu Viorel se duce la un curs platit deoarece suportul cursului este in limba materna.

2 Likes

Dpdv al angajatorului, acesta este un semn ca persoana nu are neaparat inclinatie spre domeniul IT, si poate constitui un minus mai degraba decat un plus. Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata intrat in campul muncii, viitorul coleg va trebui sa faca acest tip de research zilnic de mai multe ori ca sa rezolve probleme specifice locului de munca. Ori daca nici sa invete cand sunt atatea lucruri gratuite nu a putut, cum va putea sa-si faca treaba?

3 Likes

Nu pot spune ca sunt mare fan al cursurilor de genul asta dar pot intelege motivatia oamenilor care apleaza la ele.
Motivele pot fi:

  1. asa cum au zis si colegii de mai sus, o informatie structurata
  2. faptul ca platesti poate fi privit ca pe o “garantie a calitatii”, in sensul ca cineva chiar si-a dat interesul ca acele cursuri sa fie ok si nu a scris un articol pentru SEO sau CV. Bine, e adevarat ca nu toate cursurile indeplinesc un anumit standard de calitate insa chiar si asa, cresc sansele ca un curs platit sa fie mai ok decat informatii gasite random pe net
  3. un curs cu instructor iti da posibilitatea sa-l tragi de maneca pe instructor cand ai o problema si sa si primesti un raspuns. atunci cand inveti de pe youtube sau alte site-uri sansele scad considerabil.
  4. legat de ceea ce zice @tekkie. Right, daca ajungi sa lucrezi in domeniu si nu stii sa faci research nu prea e bine. DAR, cine s-a nascut invatat? Unii poate au nevoie de un pic de ghidaj la inceput pentru a prinde bazele si apoi se descurca exceptional.

Mai sunt altii care se gandesc in felul urmator: vreau sa invat si vreau sa o fac the right way. Asa ca apeleaza la cineva mai priceput. Cine e cineva mai priceput? Cineva care preda un curs. E acel curs mai scump decat altele? Cu siguranta, mereu va fi ceva mai ieftin, dar vine cu trade-offs.

1 Like

Voi da un contra-exemplu pentru a ilustra punctul meu de vedere, care este in dezacord cu ceea ce zice @anon48907206 mai sus. Va rog sa nu deduceti de aici ca am ceva cu antreprenorul mentionat in sine, ci doar fac unele precizari personale legate de profilul psihologic al clientilor lui.

Probabil toti ati auzit de Ramon Nastase si domeniul lui .ro. Pe mine cel putin ma targeteaza mereu pe Facebook reclama la acest domeniu. Ce ofera el? Ati ghicit, cursuri! Haideti acum sa mergem pe profilul lui de pe LinkedIn sa vedem parcursul profesional. In afara predarii de diverse concepte, putem vedea ca singurul loc in care le-a exersat in industrie a fos acel 1 an (din 2016 pana in 2017) in care a lucrat ca network engineer la Atos. Dar stai, ca si acolo a predat de fapt, hmmmm. Sa mai observam si faptul ca a absolvit facultatea anul trecut, dar ii invata pe altii de mult mai mult timp. Acum cinstit, i-ati da bani sa va invete programare in Python sau Java? Chiar si site-ul lui in care isi promoveaza cursurile si unde platesti, e un amarat de Wordpress. Sa nu uitam sa vedem si calitatea continutului in unele amazon reviews (exemplu: “Unfortunately the author writes using very poor grammar and in an amateurish way.”).

Antreprenorial vobind, e probabil ok toata solutia lui cu mult marketing, site in wordpress si facturare ca PFA, plus traducerea in limba romana a ceea ce exista deja free pe net pe subiectele pe care le abordeaza. E foarte bine ca face asta. Dar daca imi vine cineva la interviu si imi spune ca i-a dat bani ca sa-l invete, cred ca puteti trage si singuri concluzia ce imi voi lua ca si notiță pe subiecul acesta.

4 Likes

Heh. Il stiu si eu pe baiatul ala. Si pe mine ma targeteaza si am aceeasi parere despre el, doar ca nu am facut atat de mult research. Pur si simplu prezentarea cursului (ca si produs) mi se pare ieftina si modul in care preda mi se pare extrem de enervant.

E adevarat, sunt si situatii de acest gen, insa se pot evita prin research ca cel facut de tine. Eu am mers pe ideea ca cel care participa la un curs si e dispus sa dea 6000-7000 de lei pe el face si un research inainte de a se inscrie.

Unele cursuri sunt calitative, altele mai putin calitative.

1 Like

Eu am expus problema din punctul de vedere al unui neinițiat absolut, deci clar nu putem vorbi de angajare. Nu încă.

Gândește-te că mâine îți vine ție ideea de a te apuca de… nu știu, tâmplărie. Ai prefera să fii pusă în mijlocul unui atelier pe principiul „vezi și tu care cum merge, succes la degete!” sau ai vrea să te învețe cineva cu „uite, asta e o rindea, o folosești așa dacă vrei să ai tot zece degete”?

Apoi, dacă vorbim de a învăța un concept nou, e valabil același lucru. Eu pot căuta informații despre un limbaj cu care nu am mai avut contact, dar în loc să pierd timp punând informații din 50 de surse cap la cap, nu mai bine aloc două-trei-cinci-zece ore pentru a urmări un curs pe Udemy & co?

2 Likes

Cursurile platite isi au locul daca sunt up to date si trebuie sa inveti rapid, gen si eu as plati cursuri pe anumite subiecte mai complexe unor oameni care stiu ca explic extrem de bine. Dar nu as da bani unor persoane necunoscute.

De exemplu chiar acum am dat de carti cu mult outdated (pe github) la three.js si webgl si am pierdut 3 ore incercand sa pun ceva laolalta pe libraria veche, daca era un curs up to date din 2018 salvam 3 ore si poate stiam mai multe.

Daca as fi la inceput probabil m-as enerva ca am pierdut 3-4 ore pe ceva care nu merge cum trebuie si ca trebuie sa o iau de la 0 fiindca nu am folosit un curs/o documentatie up to date. Chiar daca mai niciodata nu o sa iti mearga ceva din prima in programare e greu sa ii explici cuiva care e obisnuit sa faca totul bine din prima sa aiba rabdare.

Ok, mai incerc o data:

Probabil exista o ‘lene’ in oameni care ii face sa incerce evite eforturile cu adevarat mari.

Vor rezultate cat mai facile, fara prea mult efort. Prin magie, daca se poate (de unde si comparatia cu ghicitorii si vrajitorii).

Poate tie ti se pare un efort mare 6999 lei, dar de fapt e infim. O sa explicitez un pic chestia asta. In primul rand, cine arunca bani pentru asa ceva, n-are idee cu ce se mananca subiectul. Deja am indicat cursurile de la MIT (care trateaza limbaje specifice de obicei doar ca ai niste instrumente la dispozitie, nu ca scop in sine), a se observa ce anume ti se preda la modul serios vs ce ti se preda doar ca sa ti se ia banii (java, javascript, html).

360 ore, par multe, nu?

Hai sa facem comparatie cu cineva care face facultate 5 ani.

Sa zicem cam 5 materii pe semestru (pot fi mai multe!), 50 in total, rotund (poate fi si aceeasi materie mai multe semestre la rand, bininteles). Sa zicem 12 cursuri/materie (pot fi mai multe) a cate doua ore fiecare (pot fi mai multe). Doar astea sunt 1200 de ore.

Cu seminarii, laboratoare, proiecte, deja poate fi mult mai mult. Plus ca un absolvent de facultate bunicel nu se opreste din invatat cand termina.

Dar undeva in mintea celui care da banii exista o cale pentru regi https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Road, unde dai banii aia si prin magie, ii bati pe cei care aleg calea normala.

3 Likes

Adrian are dreptate.
Daca vrei sa inveti o poti face gratis.
Mai sunt si cursurile celor de la stanford.
Le consider printre cele mai bune.
Plus cele video de la pluralsight.