Folclorul cursurilor de programare platite sau gratuite

unul din motivele pt care acel curs este apropae 7000 ron este ca se intinde pe 5 - 6 luni :slight_smile:

Mai ieftin iesi cu Telecom academy, crystal mind etc. Personal am fost la un curs organizat de Crystal MInd. Mi-a placut, trainer-ul a fost foarte bine prgatit si ne-a explicat in termeni simpli toate conceptele.

Mi se pare destul de penibil să dai o seamă de bani să înveți într-un domeniu unde mai totul e pe gratis. Vrei să știi NodeJS, te duci pe documentația oficială (plus o mie de clipuri video). Idem pentru orice tehnologie. Dacă ai o gândire ordonată, deja e treaba făcută.

Cum ar fi fost să fie ca la medici? O carte să fie cel puțin 200 de euro, orice congres să fie cel puțin 400 de euro (plus drum și cazare), aproape zero conținut online. Să trebuiească să mergi pe nu știu ce tracker rusesc să iei o carte, și aia din 2014-2015.

1 Like

S-ar putea sa fie un pic de bias aici. Adica nu cauti ceva de medicina, pentru ca nu te intereseaza. Si nu gasesti. Si crezi ca nu exista :slight_smile:

Aici nu l-ai nimerit, ne-a înebunit cu nevastă-sa medic care lucrează ca în M.A.S.H…

4 Likes

Pana acum 3 ani am fost trainer/formator ptr o organizatie ce oferea cursuri de IT(programare) contra cost.
Era vorba despre un curs de initiere in Java. Cursul avea 30 de ore si consta in teorie si hands-on(10 seminarii de cate 3 ore fiecare) si participau maxim 9 persoane. Cam la maxim 9 puteam sa fac fata cu explicatii individuale si corectat cod incat ceilalti sa nu aiba impresia ca pierd vremea.

Persoanele care participau aveau background-uri diverse :elevi de liceu, studenti, bugetari, oameni care munceau in fabrici in productia de linie, vanzatori la diverse supermarket-uri, sau magazine din mall. Ocazional veneau si oameni din IT care doreau sa schimbe domeniul, de la suport la DEV.

La inceputul cursului faceam un sondaj ca sa vad nivelul tehnic cat si motivele participarii la curs. Am auzit multe motive : meserie bine platita (cel mai intalnit raspuns), meserie usoara in care nu trebuie decat sa scrii niste chestii acolo sau sa copiezi chestii de pe net, sau ca stiu ei pe cineva care habar nu are si s-a angajat la o firma de IT si freaca menta toata ziua pe acolo.
Majoritatea erau motivati de partea materiala, si nu de multe ori participau si persoane care nu cunosteau limba engleza desi erau anuntai in prealabil ca trebuie sa cunoasca engleza la un nivel cat de cat ok incat sa citeasca o documentatie tehnica. Chiar insistau sa participe … asa de tare ii motiva mirajul banilor.

Desi cursul era platit in avans, destul de des se intampla ca unu-doi sa renunte sa mai vina dupa primele 2-3 seminarii. Banuiesc ca erau cei care credeau ca nu trebuie sa faca mare lucru sau sa copieze chestii de pe net sau cei care nu intelegeau limba engleza.
Dintre cei care terminau, din 9 persoane, maxim 2 ramaneau cu ceva. De ce? Pentru ca erau singurii care incercau sa isi faca temele ce le primeau la fiecare seminar, si mereu veneau cu intrebari extra: “ce e chestia aia ?”, “de ce e asa si nu e altfel?”, "cum functioneaza chestia x ? ", “cum as putea sa fac asta ?” . Deci nu se limitau doar la ce era in curicula. Erau curiosi din fire sau chiar erau motivati sa invete. Experimentau pe cont propriu diverse chestii si concepte. Nu tot timpul reuseau sa isi faca tema, dar mereu veneau cu intrebari despre cum ar fi trebuie sa abordeze o anumita cerinta. In pauzele seminarului aplicau explicatiile mele si isi terminau ce nu apucasera.
Cele doua persoane se incadrau intr-un pattern : erau curiosi, meticulosi si destul de inteligenti incat sa sintetizeze notiunile si sa le foloseasca la seminariile urmatoare. Aveau o gandire logica si faceau destul de usor legaturile dintre diversele concepte explicate.

Restul persoanelor, care se tineau de curs pana la capat, aveau nevoie constanta de ajutor ca sa termine exemplele de la seminar. Am observat ca unele persoane deveneau frustrate ca nu inteleg mare lucru si oarecum se observa o agresivitate in comportamentul lor. Cumva nu reuseau sa isi insuseasca si sa refoloseasca informatiile din seminariile anterioara desi parea ca le-au inteles la momentul respectiv. Altele deveneau pasive, resemnate si renuntau sa mai urmareasca cursul, sa faca exercitiile de la seminar si isi gaseau alte ocupatii.

Ca o oncluzie : daca nu reusesti sa sintetizezi concepte simple, daca nu ai o gandire logica, daca nu ai rabdare si toleranta la frustrare, daca nu cunosti limba engleza, daca nu esti dispus sa studiezi si extra pe langa materialul oferit de acel curs - atunci nu are rost sa platesti cursul acela ca sa descoperi apoi ca nu poti sa faci fata.
Cel mai sanatos ar fi sa incepi sa urmezi un tutorial simplu, sa iti dai seama cat intelegi din conceptele de acolo, cat de bine asimilezi unele lucruri, cat de bine intelegi termenii tehnici din limba engleaza, si apoi sa te hotarasti sa investesti bani intr-un curs.

Din aproximativ 150 de oameni pe care am incercat sa ii invat cate ceva, majoritatea care terminau cursul si-au pus CV-ul la diverse firme. Din acea majoritate aproximativ 10 au reusit sa se angajeze si sa profeseze in domeniu.

Din cei 10 o singura persoana m-a impresionat. Era o tipa ce lucra la o librarie. Vindea carti si terminase o facultate cu profil uman, deci nici-o legatura cu matematicile, fizicile si alte discipline tehnice caracteristice domeniului IT dar in schimb citea foarte mult, deh beneficiul meseriei de atunci. M-a impresionat ca viteza cu care asimila informatia era fantastica. A fost singura persoana ptr care a trebuit sa aprofundez si eu unele chestii ca sa i le explic la seminar. Coerenta in gandire, usurinta cu care se exprima, modul in care rumega informatia si tragea concluziile, curiozitatea sincera ce o afisa mereu, entuziasmul, toate astea erau de-a dreptul intimidante. A terminat programa cursului destul de repede si a trebuit sa o mut la o grupa de avansati, pe .NET unde s-a descurcat acceptabil.
Concluzia pe care am tras-o, la paralela asta, este ca trebuie sa iti dezvolti si alte laturi, sa citesti, sa inveti sa faci o sinteza a unui text, sa poti sa exprimi coerent unele idei, etc …
Persoana respectiva, in vara de dupa curs, s-a inscris la UPT - Informatica la distanta, si a absolvit acum 2 ani. Acum lucreaza la o multinationala din Timisoara ce incepe cu litera M :slight_smile:

16 Likes

:slight_smile: Poate sa fie si problema medicilor care nu prea le au chiar asa de bine cu tehnica de calcul :slight_smile:

Lucrez si pentru o firma ce face aparatura medicala. Ca vreau, ca nu vreau, am de-a face si cu chestii medicale. Mai precis, cu studii publicate in special dupa 2000, ca e o chestie destul de avansata… si uite asa, a trebuit sa caut articole la greu. Si am gasit. Mai multe decat sunt eu dispus sa lecturez.

Exista tone de cursuri la liber pe domeniu medical pe net, exista si articole, exista chiar operatii filmate si puse pe youtube. Trebuie doar sa te intereseze si sa le cauti.

Pe de alta parte, carti importante nu se gasesc, decat piratate. Exact ca si in software, desi e adevarat ca acolo noi suntem ceva mai avantajati, exista si carti bunicele pe gratis.

Doar că în medicină nu prea poți șterge și să refaci codul. E fie o faci din prima, fie deloc.

Anyway, soția a stat azi doar de la 7 la 17. Râdeți, râdeți, dar cum zicea Răzvan, din 150, unul e bun. Așa e și la medici. Să vă văd eu că aveți probleme și ajungeți la ăia 149 care nu bagă precum în M.A.S.H.

(Eu o respect foarte mult pe soție. Dacă mi s-ar da un Pentium II cu 32 MB de RAM și Windows 95 să lucrez, cam ce tehnică găsești în spitale, adică de prin 1970, le-aș zice să-și bage mouse-ul și tastatură în DOS. Pe când soția face treabă plus stă peste program - fără nici o plată).

2 Likes

Eu unul, sincer te felicit pentru sotia ta si va doresc o viata fericita in continuare, dar keep in mind this one:

De ce nu ii iei un raspberry pi zero w la 55 lei?

Nu sunt un fan al cursurilor platite (personal fiind autodidact) dar in dezbaterea cursuri vs autodidact cred ca ar trebui facuta o precizare foarte importanta si anume experienta anterioara. Daca ai invatat deja sa zicem un numar de limbaje de programare in timp,in facultate,etc probabil ca la urmatorul nu vei avea neaparat nevoie de un curs intrucat notiunile respecta cam acelasi calapod. In plus sti ce sa cauti, intelegi o documentatie. Daca insa esti total la inceput/reconversie sau similar atunci o invatare structurata (curs sau de ce nu o facultate) este mai mult decat binevenita. O alta nuanta pe care cred ca am mai precizat-o in alt context ar fi ca in orice forma organizate de predare pe langa limbajul de programare inveti un numar de tehnici de programare (altfel spus cum sa faci concret unele lucruri uzuale). Asta inseamna ca daca te duci de exemplu sa te angajezi doar cu un limbaj de programare invatat sumar de pe net nu stiu in ce masura vei avea bagajul de cunostiinte sa si rezolvi ceva practic, functional pe o tema impusa.

Eu am invatat singur acasa apoi am mers la un curs platit.

Am invatat Python singurel prin YT, forumuri si practica. Am pornit zero barat dar internetul abunda de resurse si am invatat usor. M-am angajat fara probleme si dupa ceva luni patronul mi-a oferit bonus un curs platit de Python Basics.

Am participat la acest curs un alt coleg care nu avea nici o zi de programat. 98% din cele predate deja invatasem. Am analizat in schimb metoda de predare, programa, ce as fi putut castiga daca plateam eu cursul.

Concluzia mea a fost ca intre un curs platit si invatatul de acasa mai eficient a fost cel din urma. Vedeam nedumerirea in expresiile colegilor de curs si am vrut de multe ori sa intervin si sa explic in termenii mei notiunile predate de profesor.

Fara practica cursul este egal cu zero. Asta s-a vazut in evolutia colegului meu. Dupa absolvirea cursului a trebuit sa il ajut cu o recapitulare pentru a ce invatase s-a sters repede din memorie.

Practica e sfanta. Ori ca inveti acasa, ori ca urmezi un curs trebuie sa aplici cat mai repede, cat mai des, cat mai mult.

A wise man said: “Bah, cel mai bine inveti cand te dai cu capu’ de probleme”

6 Likes

Da, exceptand faptul ca nu este. Tare mi-as dori sa nu mai am interviuri cu candidati care au impresia ca practica le rezolva pe toate, si teoria o sa vina de la sine.


Nu o sa reiterez argumentele nimanui, dar citind putin raspunsurile observ ca pe tot thread-ul exista un fel de insider’s bias. In calitate de activanti in domeniul IT, voi stiti deja ce anume trebuie sa urmareasca un om nou ca si cursuri, de unde sa le scoata, cat sunt de gratuite, ce trebuie sa lucreze in plus acasa, etc.

Un om care chiar doreste sa invete nu va sti toate aceste lucruri. Cel mai probabil nu va fi auzit de PluralSight, si nici nu va sti ca universitati de prestigiu ofera cursuri si materiale de studiu (aici, probabil, si din cauza ca cele de la noi nu fac asta, sau, daca fac, o fac cu publicitate in alte foruri decat cele pe care le frecventeaza ei).

Si atunci, un astfel de om va da un search pe Google si va fi asaltat de o gramada de informatii pe care nu stie cum sa le sintetizeze. Nu isi va putea da seama daca cursul de Python e oare in continuarea cursului de .NET, sau daca “Inter-process synchronization in C++ applications” este un titlu bun pentru un incepator sau nu. A auzit el de JavaScript si HTML, dar cand cauta dupa anumite cuvinte cheie gaseste doar standarde si whitepaper-uri, etc.

Astfel raman doua alternative: o facultate care o termini in 3-4 ani, si care iti ocupa timp, sau un curs intensiv de cateva luni. Cu o facultate, o persoana cu un job full-time in alt domeniu si eventual si familie/copii ar avea dificultati serioase, mai ales ca nu ai optiunea de a o parcurge fara sa dai examene si proiecte, doar sa participi. Adaugati la asta si imaginea foarte buna de competenta maxima si absluta pe care o au universitatile din Romania si sper ca devine evident de ce unii opteaza sa mearga mai degraba la cursuri.

O alta parte a insider bias-ului este asta. Din experienta mea de pana acum, eu trag concluzia ca problema de altfel nu este la cunostintele pe o tehnologie. Problema este intelegerea conceptelor de baza.

Tie, RedGuard, iti este usor sa asimilezi o noua tehnologie. Sa zicem ca esti programator web, stii JQuery, Angular si, evident, bazele JS. Iti va fi greu sa te muti pe React? Eu as zice ca nu. Deja “plumbing-ul” din spate il ai facut. Nu trebuie sa re-inveti ce inseamna HTTP, cum ruleaza codul in spate, care sunt sandardele de HTML/CSS/JS, etc.

Unui om care nu este in domeniu, documentatia oficiala nu ii va folosi la mult. La un moment dat o va intelege, chiar si mecanic, insa, fara sa ai bazele despre cum functioneaza un calculator, cat de lung si frustrant va fi procesul? Si cati vor vrea sa il duca pana la capat? Urmariti cate documentatii de framework-uri web-oriented explica si cum sa setezi un web server local. Doar exercitiul acesta, pana cand un om nespecialist va intelege conceptul si de ce are nevoie, s-ar putea sa fie un obstacol insurmontabil.

Un curs inseamana, de altfel, si un om pe care il poti intreba ceva in limbajul tau, si care iti va putea da un raspuns pe care sa il poti intelege, si care va vedea care sunt cunostintele care iti lipsesc, chiar daca nu sunt neaparat legate de subiectul cursului. Un curs sau o serie de video-uri online online, deocamdata cel putin, nu pot face asta. Documentatia oficiala iti va explica care e scopul, cum functioneaza, care sunt avantajele si dezavantajele, iti va da exemplue de cum sa poti face anumite lucruri, etc., dar cu presupunerea ca stii deja, macar aproximativ, ce inseamna acel http:// de la inceputul adresei.


Acum, bineinteles, toate acestea le-am spus relativ la oameni care sunt motivati si chiar vor sa invete sau sa faca o reconversie profesionala. Asa cum spunea si Razvan mai sus, sunt o gramada care vor sa pocneasca din degete si sa inceapa sa curga miile de euro in conturi. N-avem ce face, asta pare sa fie spiritul speciei umane. Pentru ei, evident, cursul este doar o jecmaneala (oarecum meritata). La fel e in orice domeniu.

Evident ca aceste cursuri incep sa aiba un renume prost (in special cele de reconversie profesionala), exact din aceasta lipsa de selectie. Firmele accepta sa ia banii chiar daca e evident ca unele persoane nu au ce cauta acolo. Poate, la un moment dat, se vor cerne acele firme care iau pe oricine da banul, fata de acelea care mai selecteaza. Asa s-a intamplat in toate domeniile pana acum: la inceput totul a fost o apa si un pamant, dupa un timp a inceput sa se vada care e crema si care e plevusca.

6 Likes

Idea e și că dacă aș vrea să fac parfumuri și ar exista documentația oficial pe makeperfumes.biz, nu ar fi mare lucru.

Problema în alte domenii e lipsa documentației. Și dacă nu știi nimic de HTTP, poți învăța. Sau despre arrays în general. Sau divide et impera. Eu am avut probleme la început fiindcă nu existau decât cărți, să faci rost de un Visual Studio era o treabă de o săptămână, să-l configurezi era iarași greu că nu exista internet.

Aka: Cursurile sunt în regulă acolo unde documenția e analogică. Trebuie să cauți cărți, să le parcurgi, practica se face în anumite locuri, în anumite condiții. La nivel de programare, dacă ai un calculator și Internet, ești gata de treabă.

1 Like

Pai de ce nu te apuci? Documentatie este cat cuprinde. Sa imi zici cu care parte de chimie organica consideri ca e mai bine sa te apuci.

Inclusiv o bomba atomica poti sa iti faci folosind instructiuni de pe net. Acuma, la Coreea de Nord inteleg, dar niste tari cat de cat mai conectate, gen Iran, cum de le ia atat de mult pana reusesc sa faca una?

Motivul este acelasi ca si la IT in general: documentatie este, dar structura nu.

2 Likes

Cumva cu legătură :smiley:

8 Likes

Va salut pe toti! Primul meu post aici pt ca simt ca de aici e cel mai bun loc sa începi. Pe scurt, la sfarsitul lui 2015 mi-a venit un gand sa ma reapuc de programare (facut liceu la clasa de info in 91-95 si apoi cibernetica dar din motive de regres fac. Vs liceu m-am dus spre marketing). Am fost si eu in situația de a studia oportunitatea achiziționarea unui astfel de curs. Am cerut info unora din Timisoara dar am mirosit rapid ca vand iluzii asa ca am mers de unul singur cu w3s si YT. Apoi dupa ce m-am familiarizat putin cu html, css si bootstrap am ajuns la php. De acolo am cunoscut un tip din domeniu care m-a tutoriat in sensul de a-mi spune ce sa invat. Adica mi-a aratat o directie. Si am continuat cu php procedural, codeigniter (aici mi-am.bagat eu nasul ca sa miros putin un framework php pt ca are documentatie f buna) si inevitabil am ajuns la JS unde am fost orientat spre AngularJs. Dupa ce am vazut ce poate face Angular nu am mai facut niciodata vreun view in php. Fac programare de hobby si incerc sa lucrez macar 2 ore pe zi la proiectele personale. Traiesc din altceva, fara nicio treaba cu IT-ul.
Nevoia de a invata e permanenta dar e frumoasa si bucuria (de scurtă durata) cand vezi ca ai reusit sa faci tu cutare chestie. Asta dupa ce depășești frustrarile de pe parcurs.
Concluzie: e important sa ai pe cineva care sa iti arate directia, conform scopului tau, cursurile de lunga durata, mi se par un moft. Eu mi-am dorit sa ajung sa traiesc din programare. Nu am reusit (sau poate nu din prima), probabil din cauza varstei 41 ani, poate din alte cauze (strict hardskills declarate pe cv). Am cumparat cursuri pe Udemy si raportul calitate-pret a fost f ok pt mine, in sensul ca pt 10-12 euro poti da iti faci o idee despre o anumita tehnologie. Dar la final trebuie sa iti propui sa creezi un produs care sa te împingă sa devii mai bun si sa ai pe cineva care sa iti dea idei despre ce ai de facut. Mai departe, munca ta si propriul research…

12 Likes