Foloseste cineva linux pe desktop?

Ma intreb daca foloseste cineva linux pentru a lucra direct, nu WSL sau Mac OS X cu docker.

Ma uitam la Manjaro KDE si la Pop OS recent, le-am testat in VirtualBox dar niciunul nu m-a convins…
Eu ma uit din prima la fonturi, pe Manjaro fonturile aratau ok inafara browserului, poate si in Konsole era putin off subpixel rendering-ul.
Pe Pop OS n-am reusit sa pun rezolutie fara scaling in virtualbox, dar e aceeasi problema in browser, Arial si Sans-serif se vede oribil in browsere si inclusiv in VS Code. As mai instala Pop OS si nativ ca are hidpi mode si parca mi s-a parut ce se poate face render la 4k si sa afiseze la 2K de exemplu.

Am vrut sa trec putin pe linux pentru web development, dar dupa ce am vazut fonturile default parca imi vine sa ma gandesc mai bine, nu e o situatie buna.

2 Likes

Da, eu folosesc Ubuntu desktop de prin 2008 atat in utilizare cat si development (diverse solutii de-a lungul timpului).

2 Likes

Sunt multe distro-uri care merg ca si workstations. Culmea, ale celebre mi se par mai putin bune (din varii motive). Spre exemplu Ubuntu e enervant ca nu pot sa emulez cum trebuie anumite scurtaturi (xdotool merge prost).
Dar sunt multe alte distro-uri cu care poti sa faci treaba buna.

ParrotOS (ptr. sec), MxLinux (lightweight), Bodhi Linux (arata bine). Ce n-am incercat inca e Arch, btw. :))
Am reincercat recent un distro si e alta viata comparativ cu Win si WSL. Nu stiu de ce dar tot e mai comod in *nix (ptr. dev).

2 Likes

Eu folosesc Ubuntu. In ultima vreme mult mai mult decat Windows.
Fie bootez nativ, fie destul de des pornesc aceeasi instalare in VitrualBox (se poate cu ceva artificii).

In ultima vreme fac ceea ce s-ar numi ‘backend’, nu ma intereseaza cum arata chestiile in browser.
Browserul il folosesc din Wingoz, daca chiar am nevoie, daca e pornit cu VirtualBox.

Eu folosesc distro-uri RedHat-based de pe la începutul anilor 2000, cu scurte incursiuni în lumea Mandrake/Mandriva/Suse (tot RPM-based) și câțiva ani de Gentoo. Am mai încercat Ubuntu, dar nu-mi plac distro-urile deb-based și Arch, dar ăsta din urmă are prea puține pachete oficiale și mi s-a părut cam fragil.

M-am întors în cele din urmă la Fedora și cred o să rămân cu asta până se satură RH de ea și-o închide :slight_smile:

Ca desktop environment, KDE1/2/3. Pe laptop încă mai folosesc KDE 3.5.10, întreținut in-house. Dar simt că am obosit să tot meșteresc singur la el, așa că sunt în căutare de alternative. M-am jucat un pic cu gnome-shell, dar fără un taskbar nativ și fară systray este extrem de inconfortabil. Acum pe computerul desktop sunt pe Cinnamon, pare experiența cea mai apropiată de KDE3.

Problema mea e de unde naiba o să găsesc un client de email cum e kmail, care să stea liniștit în systray și să-mi afișeze câte email-uri noi am în inbox. Experimentez cu Evolution, am reușit să fac un plugin care să-l țină în tray, dar încă nu reușesc că citesc câte new mails sunt.

Legat de fonturi… mi se pare foarte mișto cum sunt randate font-urile în Linux (un pic de hinting + un pic de antialising). Înainte eram foarte mare fan al font-urilor randate foarte crisp, gen cum era în Windows XP (în imaginea de mai jos este freetype cu bytecode interpreter activact), dar în cele din urmă m-am obișnuit cu astea antialiased.

freetype-sample

3 Likes

Folosesc exclusiv Ubuntu de mai bine de 3 ani. Inteleg perfect problema cu fonturile. Mult timp a fost lucrul care ma tinea pe loc sa fac migrarea completa catre Linux, dar ulterior m-am obisnuit. Incearca Linux Mint (Cinnamon Edition). Pe mine m-a ajutat foarte mult in tranzitie, mi se parea ca era distro-ul care facea cea mai buna treaba la randarea fonturilor.

1 Like

Una din marile probleme pe care le-a avut Linux de-alungul timpului a fost diversitatea si fragmentarea. Practic era foarte greu in trecut sa faci o aplicatie Linux care sa mearga pe toate distributiile sau macar pe o parte din ele si mai ales din perspectiva interfetei grafice. Ubuntu a incercat sa rezolve aceasta problema si sa ofere predictibilitate atat prin adoptarea interfetei Gnome cat si prin ciclul LTS de dezvoltare. In timp a devenit cea mai populara distributie si acum ai avantajul ca aproape tot ce se dezvolta pe Linux e cumva Ubuntu first (aplicatii,drivere de dispoziteiv,etc). Practic acesta e motivul principal pentru care il folosesc.

Este criticat intradevar aspectul simplist si oarecum necustomizabil dar intentia a fost sa devina o distributie atat pentru home dar si enterprise, sa isi faca treaba, sa ruleze aplicatii, e pentru eficienta nu pentru briz brizuri. De asemenea mai ofera si un ecosistem default foarte util si zic eu bine gandit fata de alte sisteme, manual de utilizare pentru incepatori, etc. Ideea este de simplu, eficient, accesibil pentru toata lumea.

Distributiile exotice gen Arch,Gentoo, chiar si unele din ramura RedHat sunt mai degraba adresate unor utilizatori specializati, cu experienta si zic eu mai greu de implementat.

@isti37, nu am folosit monitoare 4k dar full hd am utilizat o multime si nu am avut probleme cu afisarea. Pentru dezvoltare folosesc fontul FreeMono care imi ofera un aspect placut si un spatiu minim intre linii. Ce ma deranja la alte fonturi era spatiul intre linii sau caractere dar nu am sesizat probleme in afisarea fontului.

1 Like

Se zice ca Fedora e cutting edge in materie de features. Cat de adevarat e?

Eu am dual boot
Am pus un PopOS si Windows 10 → 11
Cu exceptia sunetului care nu merge la boxele integrate din laptop, deh nu este inca driver, nu am avut nicio problema.

1 Like

Să zicem că sunt… îndrăzneți :slight_smile: Cam toate schimbările care au zguduit lumea Linux ei le-au încercat printre primii. De exemplu, când s-a adoptat X.org în loc de XFree86, au fost acolo. Când s-a aruncat la gunoi SystemV init pentru a face loc lui systemd, au fost acolo. Când Oracle a cumpărat Sun și din cenușa MySQL s-a născut MariaDB, au fost pe acolo. Când a apărut mizeria de KDE4 au fost din păcăte și acolo. Șamd. De multe ori le-au fost umplute frigiderele de către comunitate, dar au ținut-o pe a lor și în timp s-au impus.

Până la urmă nu-i rău, comunitatea *nix are tendința de a fi ultra-conservatoare și e necesar ca măcar Linux să mai primească câte un șut în fund.

Chiar am fost de curand curios cum mai stau BSD-urile (le-am folosit mai demult pe partea de server si un pic ca desktop). Pff, acum FreeBSD mi s-a părut incredibil de primitiv (cred că nici chipsetul video nu l-a detectat automat, deși folosesc mereu Intel, nothing fancy), am abandonat rapid.

2 Likes

Eu am dual boot. Am cumparat un SSD de 480 GB si am instalat Ubuntu pe el. Cand am nevoie folosesc cu drag Linux Ubuntu cea mai recenta versiune.

1 Like

Fedora și OpenBSD (pe laptop-uri, că desktop n-am mai avut de mult unul)…

1 Like

same here.
o perioada destul de mare am folosit ubuntu mate, dar cu 2020.04 lts am revenit la ubuntu simplu pentru ca e mai potrivit pt touchscreen.

Și eu am dual boot, dar nu am mai intrat pe Windows de o eternitate. N-am ce face când trebuie neapărat să utilizez câte un soft care nu suportă încă Linux. :slightly_smiling_face:

1 Like

Folosesc de ani de zile multi-boot cu ubuntu(inca-s pe 18.04) si windows 10 pe masina cu gpu nvidia. spre deosebire de macbook pro-ul de lucru zilnic, masina asta are doua scopuri: jocuri pe windows si deep learning jobs / rapids.ai pe gpu in linux. La mine sunetul merge bine, merge si Deezer, pot sta toata ziua in linux lejer daca nu vreau sa ma joc :slight_smile:

Am dual boot, cu Windows 10 si ArchLinux. O vreme buna am folosit aproape exclusiv Arch, dar eram pe chestii hardcore gen i3 tilling window manager, fara Gnome sau KDE. Dar mi s-a acrit si am vrut ceva eyecandy. Si Gnome si KDE ma freaca la cap, asa ca de anul asta am trecut aproape exclusiv pe Windows. WSL is good enough for me. Pachetele de deep learning merg si pe Windows. Mai intru in Arch o data pe luna ca sa fac updateuri :)))

Ce avantaje sunt sa folosesti exclusiv laptop in loc de desktop? Se poate face dev?

1 Like

Lol :slight_smile: Bună asta

:slight_smile: Intreb pentru ca presimt probleme in a folosi un laptop in loc de desktop ptr. dev. Ma gandesc in special la:

  • lipsa multi monitor
  • Probleme ergonomie tastatura
  • Cost Performanta hardware (rulat VM’s, deep learning, rendering).

Sunt probleme cu care te-ai confruntat sau vorbesc prostii?

1 Like

E bun un laptop pentru dev, ca sa poti sa te conectezi la desktopul pentru dev.

Poti sa stai unde vrei, chiar si in pat :slight_smile: