Foloseste cineva un build mini-ITX?

Ca sa nu intru in off-topic prea mult aici: Laptop de mare viteza pentru dezvoltare software

Ma tenteaza in viitor sa scap de UC-ul imens din 2000s (i7 3770, 980 GTX, 16GB, full ATX MSI board, 2x SSDs + 1 HDD) si sa trec pe un build mini-ITX. In special cand vad poze precum:

Foloseste cineva un astfel de build? Daca da, any tips? - carcasa, componente, probleme, noise etc.

P.S.

Motivul principal pt. care as merge pe Intel este Hackintosh - altfel Ryzen ar fi viabil deasemenea.

2 Likes

Problema e cu ventilatorul, cum ții procesorul la muncă o să îl auzi, într-o carcasă normală poți pune un cooler cu ~1kg de cupru care îți poate disipa căldura fără să auzi ventilatorul și placa video are loc să respire. Iar 980 GTX-ul nu rezistă în ceva ITX, se încălzește calumea când e utilizat, dar un 1070-1060 deja n-are probleme. (dar n-ai drivere prea bune pe mac os)

Sunt carcase mai mici în care încap coolere mari, tot ceva gen mini-itx dar în formă de cub, dar trebuie să renunți la DVD-RW/hdd-uri (sau maxim 1).

Exemple :

http://www.pcgarage.ro/carcase/aerocool/ds-cube-white-edition/
(asta ar merge cu hackintosh, posibil cooler cu apă, dar nu e pe stoc :frowning: )

http://www.pcgarage.ro/carcase/aerocool/strike-x-cube-white/

1 Like

Și eu cochetez de ceva timp cu ideea unui mini-ITX.
Din ce-am văzut, ai putea băga chiar și un GTX 1080 dacă vrei să împingi lucrurile la extrem:

Soluții există, doar că mi se par un pic scumpuțe:

Mie îmi place cea de la Dr Zaber (prezentată și în videoclipul de mai sus):
http://zaber.com.pl/sentry/

3 Likes

Hmm, aparent (va) exista un format chiar si mai compact folosind MXM pentru GPUs:

Avand in vedere ca nu este mare diferenta intre desktop 1080 si varianta lor mobila - varianta cu MXM suna chiar ok si asta intr-o carcasa si mai mica.

1 Like

Folosesc un build mini-ITX cu componente mai low-end, dar cu foarte multă memorie RAM, pe care rulează un FreeNAS (deci în cazul meu nu au cum să apară probleme de zgomot/căldură).

Având în vedere nu că disipa multă căldură și stă în mijlocul locuinței, m-a interesat mai mult să arate bine carcasa și mai puțin performanța/silențiozitatea ei la răcire. Ca atare, am luat următoarea carcasă (~75€):

În caz că necesitam componente mai intensive dpdv termic, m-aș fi gândit la următoarea carcasă, care ocupă extrem de puțin spațiu pe birou și totuși are mult loc și răcire bună (la propriu “tower”):


În urma experienței mai multor ani cu prima carcasă, aș mai cumpăra doar carcasă cu răcire exclusiv pasivă.
Motivul: pur și simplu este mult prea mult praf la noi și e mult prea multă muncă să cureți periodic piesele.

Pe departe cele mai bune (și plătibile!) carcase pe care le-am găsit sunt următoarele, care pe lângă faptul că sunt foarte estetice, țin piept inclusiv la un procesor de 95W TDP (respectiv 85W a doua) la 0 decibeli:

Eu zic că merită chiar dacă asamblarea/compatibiliatea componentelor este problematică. Există chiar și variante de carcase cu răcire pasivă pentru CPU + GPU, dar acelea nu mai intră la capitolul “plătibil”.

2 Likes