Folosirea de versiune trial a antiviruşilor

Majoritatea companiilor care produc antiviruşi oferă o lună gratuită potenţialilor clienţi, timp în care aceştia din urmă pot instala şi utiliza programul în deplinătatea sa, urmând să decidă, la sfârşitul perioadei trial dacă doresc să cumpere o licenţă pentru continuarea utilizării sau dacă preferă să îl dezinstaleze.

Ce părere aveţi despre folosirea versiunilor trial a programelor de securitate (antivirus, suite de securitate etc.) pentru computerele personale? Sunt utile? Chiar oferă acelaşi nivel de protecţie ca versiunile cu licenţă? Le încercaţi, de obicei, sau preferaţi să cumpăraţi direct licenţa?

Pe Window 10 ai Windows Defender inclus care e destul și chiar foarte bun dacă nu descarci prostii sau nu introduci fiecare stick usb pe care îl găsești pe stradă. Orice alt antivirus e o risipă de bani.

In rest dacă dai de ceva malware exotic (nu virus ci un program care îți pune reclame/bitcoin miner) îți trebuie un program ca malwarebytes.

Dacă dai click pe un ransomware și îi dai permisiuni de admin fără să știi ce este îți meriți soarta si un antivirus nu te salvează în majoritatea cazurilor.

Eu sunt de părere că un curs de securitate e mult mai efectiv ca orice antivirus. Degeaba te protejezi cu programe dacă ai un angajat/utilizator care nu e informat de pericole și responsabilități.

În cazul copiilor/bătrânilor eu prefer să setez un cont fără drepturi de administrator și singurul virus devine hdd-ul vechi .:joy:

3 Likes

Nu toată lumea trebuie să aibă cunoştiinţe temeinice de securitate IT, la fel cum nu toată lumea trebuie să ştie chestii avansate de gramatică, matematică sau religie. Nu vorbesc doar de bătrâni. Există persoane tinere care pur şi simplu nu le au cu chestiile IT, având mai mult înclinaţie către partea artistică sau sportivă.

Windows Defender este foarte slab. MalwareBytes nu face întotdeauna faţă. Vorbesc din experienţă. Am avut un ransomware mai demult şi singura chestie care m-a salvat a fost CD-ul rescue disk de la Kaspersky.

Majoritatea suitelor de securitate din ultima vreme conţin si anti-ransomware la pachet (pe lângă antivirus, firewall etc.).

Nu toata lumea trebuie sa aiba drepturi de administrator pe un calculator, n-am zis ca ei nu pot folosi calculatorul, doar sa nu poata deschide aplicatiile cu drepturi de administrator daca nu inteleg la ce riscuri se expun. La angajare cursul SSM ar trebui sa includa obligatoriu si un curs si un test din notiuni de securitate si GDPR oriunde se lucreaza cu calculatorul, daca nu treci de el nu lucrezi. Amenzile sunt uriase, nu de altceva. Nimeni nu te intreaba daca aveai antivirus sau nu daca ai pierdut datele a 50000 de clienti.

Acasa daca ai copii sau oameni care n-au tangente cu calculatorul le explici frumos (daca le trebuie drept de administrator) si le arati video-uri despre subiect, daca nu vor nu le dai drepturi de administrator sau le pui programele precizate de tine, care tot nu garanteaza mai nimic. Majoritatea programelor populare noi le poti instala fara drepturi de administrator in profilul tau, dar trebuie pornite manual si au drepturi doar asupra propriei aplicatii.

Windows 10 are si un antivirus si un firewall foarte bun in limitele unui antivirus si firewall, eu de 4 ani n-am nici un alt antivirus pe calculator si n-am avut nici cea mai mica problema. Daca vrei un program care sa iti detecteze ransomware/adware/malware-uri iti trebuie ceva programe in plus sau un curs de securitate.

In plus ai si ransomware protection, adica backup automat cu OneDrive pe Windows 10 la Windows Security.

Desigur daca n-ai licenta la Windows, nici windows defender nu isi mai face update-urile si ajungem la folosirea de versiune trial a windows-ului. Nu e o solutie sa pui un antivirus super avansat fiindca n-ai licenta la windows. Daca nu ai Windows 10, atunci antivirusul e cea mai mica problema a ta, Windows 7 va ajunge la nivelul lui Windows XP in 2 ani.

2 Likes

De unde ai ajuns la concluzia cu licența la Windows? Am licență la Windows 10 cu toate update-urile la zi. Nu am upgradat la Windows 11 pentru că este prea vechi PC-ul.

N-are nicio treabă răspunsul tău cu întrebarea topicului.

După părerea ta, cine ar trebui să fie administratorul unui calculator al unei familii în care niciun membru nu are cunoștințe avansate de IT?