Framework frontend

Salut! Am revenit cu o noua intrebare legata de o problema ce ma apasa.

M.am jucat cu wordpress si am vazut ca mananca prea multe resurse chiar si pentru un website de prezentare. Am pus imagini wepb, am instalat un plugin care ca incarce continutul la nevoie si am activat cache dar tot ma zgarie pe creier cand vad ca face 30 de requesturi pentru o pagina amarata.

Exista un framework sau o metodologie prin care poti programa un website cu componente reutilizabile (gen header, footer) dupa care sa.l “compilezi” si sa obtii websiteul final care sa nu contina si alte balarii inutile? Stiu ca exista React, Angular, Vue dar face vreunul ceea ce visez eu?

Wordpress nu are cum sa manance prea multe resurse pentru un website de prezentare daca e cache-uit ca si static page, o sa ai un singur request pentru HTML, tot ce face in spate php e sa se duca la fisierul HTML/CSS stocat in baza de date sau salvat ca html. Posibil ai imagini care sunt procesate de ceva plugin si nu stiu de caching.

Te referi cumva la imagini ? Un framework de SPA nu o sa rezolve problema daca ai multe imagini, pentru asta iti trebuie skeleton loading si imaginile trebuie normalizate.

Poti folosi Wordpress in mod headless cu un API graphql (e un plugin pentru asta), in acest fel o sa iei mereu doar datele care iti trebuie si folosesti altceva pentru front-end precum Svelte, Vue, React (NextJS), Solid… Dar daca e site de prezentare atunci iti mai trebuie un server pe care sa faci server-side rendering sau platesti Cloudflare si utilizezi edge rendering.

Poți folosi PHP sau NodeJS care sunt perfect in stare să-ți servească o pagină în 10 - 20 de milisecunde chiar fără vreun cache.

Îți recomand sa cauți un SSG, precum Hugo sau 11ty. Eu ma împac foarte bine cu 11ty pentru site-urile de prezentare, funcționează cu mai multe templating languages , se poate lega și la un headless cms (sau poți tine entitățile intr-un sistem flat - fisiere de markdown, json-uri).

Dacă ai de lucrat pe un shared Hosting, faci build pe local și Upload prin ftp la fișierele generate, dar se poate găzdui și pe vercel, netlify, etc., unde își face build când faci push pe repo-ul de Git legat la serviciul de găzduire.

Un alt ssg fain e Astro dar e posibil sa fie cam overkill pentru site-uri simple de prezentare. Avantajul e ca funcționează cu template-uri jsx, vue.

2 Likes

Astro e superb pentru pagini statice.

Totusi si eu cred ca PHP le bate pe toate pe un host bun si un WP care n-are ceva busit. Problema in 99% din cazuri e baza de date sau imaginile.

1 Like

Nu sunt sigur dacă php poate fi găzduit la fel de facil pe unul din serviciile de gazduire free / low-cost in afara de shared hosting. Și depinde și de gustul dev-ului, pentru cineva venit dintr-un ecosistem de JS, par mult mai Developer friendly ssg-urile de mai sus. It’s all about finding the right tool for you.

P.S. Dacă lucrezi cu TailwindCSS, de exemplu, pare mai facil de configurat intr-un proiect de 11ty decât intr-o tema de WordPress (nu cu mult, dar pentru unii e posibil sa conteze). Maybe it’s just me. :smiley:

1 Like

Sunt de acord, si mie imi prieste mai mult Astro - NextJS/Svelte… decat o tema pentru Wordpress.

Dar exista si teme de Wordpress cu Tailwind de exemplu (totusi nu cred ca ar fi o idee buna, mai bine bootstrap/css). Wordpress e excelent pentru site-uri statice, doar ca e greu de configurat si conteaza si pe ce ruleaza.

Eu am pus un plugin ce salveaza wordpresul ca site static. Nu iiai stiu numele, dar e plugin WP. Apoi pointezi directorul public spre ce generat si gata. Cand vrei sa modifici ceva, pointezi inapoi, regenerezi, etc

1 Like

Cred ca Astro si 11ty sunt ceea ce imi trebuie. Voi incerca 11ty si revin cu un update. Multumesc tuturor!

1 Like