Framework Laptop pre-orders are now open

și un review

Cred că-mi iau și eu unul… Acuma nu știu dacă să fie i5 sau i7…

1 Like

Cred ca s-a creat prea multa valva in jurul laptop-ului asta. Aud de cel putin 2 luni despre el.

Daca ai minime notiuni despre cum sa desfaci un laptop si sa schimbi o anume piesa te descurci lejer si la unul normal. Am avut multe laptop-uri pana acum si cred ca la toate am adaugat/schimbat cate ceva in timp. Nu stiam exact cum sa desfac capacul astfel incat sa nu plesneasca: ma uitam 2 minute pe youtube si rezolvam problema.

Laptop-ul asta, din punctul meu de vedere, e o struto-camila: da, il desfaci mai repede, dar dupa ce dai jos capacul din spate ajungi tot la pcb - care e la fel ca la o placa normala. Daca nu sti sa introduci o placuta de ram intr-un laptop normal, nu vei sti nici la asta.

In afara faptului ca ai niste module pentru stocare, eu unul nu vad marea afacere. Maximul de avantaj pe care il poti avea este faptul ca ai dat jos rama display-ului / capacul din spate cu 10-15 min mai repede fata de unul clasic.

Să zic de Macbook sau Surface? Nu zic, la astea știe toată lumea că la astea este imposibil de umblat.

Am avut ZECI de laptopuri pe mână pentru care trebuia să desfaci o bună parte din device pentru a face un upgrade. La unul a trebuit să-l fac bucăți pentru a-i schimba hdd-ul cu un ssd. Mi s-a acrit de desfăcut șuruburi, decuplat mufe și scos bucăți de plastic cu frică, să nu pleznească ceva…

Ideea e că poți să faci upgrade la tot, placă de bază/CPU, display. Faptul că poți schimba porturile i/o cum vrei tu mi se pare genial. Nu-ți place că USB-C e in stînga? Îl muți în partea cealaltă.

2 Likes

Nu chiar, mai toate laptop-urile noi sunt cu componente lipite sau greu de schimbat. Procesor lipit, RAM lipit (sau in cel mai bun caz mai ai un port liber). Am desfacut si eu de craciun un laptop ca sa ii pun un SSD, trebuia sa ma uit pe youtube la un tutorial de 10 ori pana mi-am dat seama ca trebuie desfacut tot laptop-ul incepand cu tastatura pana la placa de baza.

Framework totusi e destul de scumpicel si ce nu imi convine din start e ca nu au inca AMD cand AMD e ce trebuie pe laptop-uri pentru eficienta. (vezi Steam Deck)

E un produs de nisa, eu nu mi l-as cumpara. Cu 1000 de euro iti iei laptop cu totul lipit pe placa de baza (eventual cu un slot RAM/SSD deschis) care zboara cu AMD pe langa ce poti lua cu Framework. Dupa mie ca si laptop imi trebuie un macbook pro, pentru restul am un pc de gaming sau telefon.