Freelance vs full-time

Întrebare pentru freelancers, chiar exista frica asta irațională de full-time?

eu fac ambele. dar nu m-as putea risca sa renunt la full time pentru freelance. am familie, nu-mi permit sa raman fara proiecte nici macar o luna.

2 Likes

Întrebare pentru freelancers, chiar exista frica asta irațională de full-time?

Nu imi e clar daca vrei o discutie constructiva, sau cauti doar sa iti reîntărești niste prejudecati. Spun asta pentru ca din tonul tau e clar ca ai deja un raspuns format, altfel:

  1. Nu ai lua drept reprezentativ pentru toti freelancerii ce spune o oarecare pe Twitter.
  2. Nu ai porni de la premisa ca e vorba de o “frica” de full-time.
  3. Nu ai folosi calificative precum “irational”.

Nu ii e nimanui “frica” de full-time. Orice om pune in balanta anumite lucruri. Siguranta financiara, timpul liber, programul fix, concediile platite, asigurarile medicale platite, etc etc. Pentru fiecare dintre noi balanta inclina intr-o directie sau alta, nu inseamna ca cineva are dreptate iar altcineva e irational, ca nu asa functioneaza, nu e totul alb si negru. Eu sunt freelancer de multi ani (iar inainte am lucrat full-time alti multi ani), pentru ca la mine balanta in directia asta inclina, e simplu. Si nu judec in nici un fel pe cei care aleg full-time. Pentru ca ma pot pune usor in mintea lor si pot intelege motivele pentru care prefera asa.

Cat despre working “with you” si “for you” (si aici comentez numai tweet-ul respectivei, nu fac nici o afirmatie legata de tine personal), numai un amator gandeste in termeni asa transanti. Atat freelancing-ul cat si full-time-ul sunt doua forme de colaborare intre profesionisti. Daca simti ca nu suporti sefi, ai alte probleme mai mari decat faptul ca esti angajat full-time, cel mai probabil ori ai dat peste manageri dificili, ori ai probleme cu orice forma de ierarhie in care nu sunt toti ceilalti la picioarele tale.

3 Likes

N-aș zice că-i frică. Sau că-i irațională. Sunt câteva mituri cu „ești propriul șef” sau „lucrezi cât vrei”, dar altfel, consider că-i mai ok ca freelancer (comparând cu perioada când eram angajat*).

Atât ca angajat cât și ca freelancer am lucrat tot timpul pentru angajator, nicidecum împreună cu angajatorul (te-ai împrietenit cu clienții sau ai clienți constanți? nu te minți singur, cât timp ești plătit direct pentru ceea ce faci tot pentru ei lucrezi!)

Ca angajat nu m-aș putea obișnui cu chestiile impuse de angajator: programul de lucru, uneltele, colectivul, timpul pierdut pentru deplasarea până la sediu șamd.

Ca freelancer am probleme în a impune anumite limite; am deja șapte ani de freelancing full-time iar familia încă nu înțelege că o simplă întrebare mă scoate din flow pentru o oră . Pentru asta mă gândesc serios să închiriez un spațiu unde să mă duc la muncă (chiar vorbeam despre asta cu @dakull și cu @navaru).

*Recomand tuturor celor care vor să facă freelancing să fie angajați cel puțin șase luni (în orice domeniu, nu neapărat în domeniul în care vor presta serviciile!) pentru a înțelege anumite aspecte ale muncii: ce responsabilități are angajatul, ce drepturi, cum ar trebui să discute cu clienții șamd.


@alescx:

The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he did not exist.

Cam așa e cu siguranța locului de muncă unde ești angajat: cea mai mare șmecherie a angajatorului a fost să te convingă că ai locul de muncă asigurat. La ultimul loc de muncă totul mergea minunat. Până când patronul a dispărut, salariile nu s-au mai plătit cel puțin o lună, firma a fost preluată de cineva ce nu a vrut să plătească salariile restante, landlord-ul a pus sechestru pe calculatoare (ulterior am aflat că nu se plătise chiria de câteva luni) șamd. Cam atât de sigură a fost experiența mea ca angajat.

În șapte ani de freelancing nu îmi aduc aminte să fi avut mai mult de șapte zile consecutive în care să nu am nimic de lucru. Și nu a trecut nici o lună fără încasări (bine, au trecut luni fără încasări doar pentru că încasam luna următoare pentru două-trei luni)

2 Likes

depinde. firma la care lucrez are o cifra de afaceri destul de ok. nu cred ca uita sa-si plateasca chiria.

Sincer, chiar încerc sa creez o tema constructiva și recunosc ca nu m-am exprimat corect. Personal, ma interesez sa fiu contractor full time in curând.

Prin “frica irațională” ma refer la motiv neîntemeiat de a fii full-time. Motivul pentru care întreb asta e ca majoritatea freelacerilor pe care ii am pe Twitter și multe articole despre freelancing creează o atmosfera terifianta pentru full-time employees.

Plus ai chestii de genu http://ncwinters.com/2009/01/16/its-not-a-nightmare/

Înțeleg, e o gluma. Dar trebuie sa vina de undeva tema, nu?

Și nu, dacă aveam prejudecăți nu întrebam aici. Am impresia ca sunt ceva oameni cu experiență pe devforum de la cine sa vad răspunsuri bune. :slight_smile:

Mda sunt sigur ca e caz extrem.

În nici un caz nu as zice ca freelance e mai sigur ca full-time când vine să-ți plătești facturile.

Nu am experiența ca freelancer, însa am una ca angajat iar postul initial mi se pare ca exagereaza, daca nu chiar intelege gresit ideea de angajat.

Sefii/managerii nu sunt sa iti spuna ce si cum sa faci, ei sunt pentru a facilita ceea ce fac oamenii dintr-o echipa: fie prin a seta obiective, fie prin a rezolva problema sau a monitoriza eficienta echipelor.

Singurul personaj pe care l-am întâlnit sa imi spuna “ce sa fac” si “cum sa fac” a fost Clientul, si nu o singura data. Cu siguranța ca același comportament l-ar avea si cu un freelancer.

Din cele doua variante de mai sus, cred ca “boss around” se aproprie de atitudinea unui client si nu a unui sef.

4 Likes

Oricum, ai descris motive foarte bune sa devii freelancer. Spre deosebire de anumite exemple ce am vazut.

PS: Uite ca ai scris deja un blog post now! :smiley:

Asa este, in flow se intra greu si se iese usor. Dar nu stiu daca un spatiu te va ajuta, te vor intrerupe colegii. Iar daca vei fi singur in acel spatiu te vom intrerupe noi de pe DevForum. :smile:

1 Like

Nu e vorba de functie sau rol, e vorba de caracterul omului. Poate fi seful, poate fi clientul sau chiar colegul de proiect. Sau nici unul dintre cei mentionati. Eu am trecut prin experienta de angajat 5 ani si apoi freelancer de 4 (din care ultimii 2 ani am fost implicata aproape full time intr-un proiect super interesant). Foarte rar, aproape deloc, nu am interactionat cu oameni care sa aiba atitudinea asta, care, pana la urma este creata de o frustrare personala. Poate-i noroc, dar sigur e si decizia noastra la mijloc.

Si sincer, daca proiectul este atat de bun si interesant, crede-ma ca vei lucra mai mult decat full time…fie ca esti tu freelancer sau angajat. :slight_smile:

Sa avem mereu parte de astfel de proiecte!

Cât de bun și de interesant este un proiect depinde foarte mult și de colectivul ce lucrează la proiect.

Dacă ai superiori care îți impun anumite „standarde” (de genul: editor sau sistem de operare folosit) vei vedea cum, puțin câte puțin, interesul scade.

2 Likes

nush unde ai vazut tu sa-ti impuna in ce sa lucrezi da aia nu-i firma de it

Nu pot da nume, dar știu trei multinaționale ce practică sportul ăsta, plus interdicția de a instala sau de a rula aplicații ce nu au primit aprobarea administratorului de sistem și prin niște politici de securitate draconice. Asta în cazul în care îți vine ideea „hei, pot rula aplicațiile portabile!”. Nu, nu poți.

Ah, mai există și varianta unui firewall și un proxy agresive. Cât de agresive? Păi nu încarcă jQuery dacă e încărcat de pe alt domeniu. Nu poți vizita anumite site-uri (se face un fel de analiză a conținutului și când conține anumite cuvinte nu se afișează pagina). Te invit să cauți cum poți scăpa de malware. Într-o rețea ce nu-ți afișează nici o pagină ce conține cuvântul „malware”.

Una peste alta, am avut o discuție asemănătoare pe blog, cu @oriceon, @IonutBotizan, @danstefancu și alții :smile:

1 Like

Nici ca freelancer nu scapi de secretomanie, cunosc un freelancer caruia clientul i-a trimis un laptop blocat numai pe proiectul la care lucreaza. Am crezut ca e un proiect pentru armata, dar de fapt e un site web obisnuit… Viata bate filmul ! :slight_smile:

1 Like

La varianta cu spatiul de lucru, mi se pare misto ideea de a lucra intr-o biblioteca.

Atunci cand eram student lucram in BCUB.ro si mi-a placut mult. Acum de ceva timp s-a deschis si bibnat.ro - iar aici accesul este mai free decat la BCUB.

Am incercat si cafenele, spatii de co-working etc. si momentan 80% din timp il am acasa, asa ca pot sa inteleg ce zici cu intreruperile, insa la fel de bine sunt constient ca ma pot organiza in asa fel incat totusi sa nu mai fiu intrerupt (fiind flexibil cu planificarile).

Nu stiu daca functioneaza la toata lumea, insa am vazut ca sunt mult mai eficient sa lucrez de dimineata, decat dupa ora 14.00 :smile:

2 Likes

Mai detaliat:
freelancing pt clienti romani vs clienti straini
vs
angajat intr-o firma de dezvoltare vs firma cu alta activitate

Fiind pe banii parintilor, mie imi place freelancingul pt clienti romani pt libertatea pe care mi-o ofera, am timp sa ma ocup si de alte proiecte personale, momentan, dar sunt curios de ce argumente aveti voi pt freelancing vs angajat, iar in cazul freelancingului ro vs global, respectiv in cazul angajat firma dezvoltare software vs firma cu alta activitate.

Ca freelancer nu cred ca ai cum sa nu ai un proiect intr-o luna, cel putin pt clienti straini, bine asta daca si cauti pe siteuri de profil, sa nu astepti sa pice din cer.

PS: S-a mai discutat in Freelance vs full-time, dar m-am gandit ca discutia e relativ veche, poate s-au m-ai schimbat opiniile, au mai venit useri noi, si sa intram mai mult in subiect.

@andreitelteu : dacă e aceeași discuție își are locul în același thread :smile:

Dacă discutăm doar despre clienți români, aș merge pe full time. Majoritatea* clienților români sunt o specie aparte care văd în freelancer un soi de muncitor necalificat; prin urmare e absolut normal să nu plătească la timp (scuza preferată era „n-a plătit clientul”), să nu dea specificații complete șamd.

* Majoritatea celor cu care am lucrat eu, adică ~15 clienți români (dacă nu mai mulți).

1 Like

freelancing pentru client roman => proasta alegere, mori de foame, deoarece in general castigurile sunt mici si pretentiile mari.
freelancing pentru clienti straini => destul de ok, greu la inceput pana incep sa te recomande si sa ai contracte stabile.

angajat intr-o firma de dezvoltare => depinde de colegi, de regulile firmei, de marime, de mai multe aspecte, dar in general e ok pentru experienta (ulterior poti deveni freelancer cu banii stransi ca angajat)
angajat intr-o firma cu alta activitate => proasta alegere, nu ai colaboratori de la care sa te inspiri si sa intrebi cand te blochezi la ceva, nu ai suport si in general toate se sparg in capul tau.

pe scurt, e foarte ok la inceput sa te angajezi la o firma de unde poti invata pe activitatea ta, cu colegi cu care sa discuti problemele peste care dai. In timp strangi niste bani cu care poti sa incepi propria ta afacere ca freelancing, mai ales in prima parte cand trebuie sa iti faci relatii si portofoliu.

2 Likes