Freelancer incepator

Buna ziua! Intentionez sa incep sa iau proiecte de freelancing in curand si am o mica nelamurire in legatura cu legalizarea acestei activitati. Trebuie declarat fiecare venit la ANAF incepand inca de la primii bani primiti, ca PFA sau SRL (a.k.a. trebuie musai sa infiintez afacerea de la bun inceput) stiind ca s-ar putea sa nu mearga bine treaba sau se poate lucra pentru inceput si fara, si abia apoi dupa o anumita cifra semnificativa sau munca constanta se poate recurge si la deschiderea unei afaceri? Mai trebuie platite si alte taxe in afara de impozit, sau trebuie platite si CAS, respectiv CASS? Multumesc anticipat.

2 Likes

La CAS și CASS știu că ești obligat să plătești dacă depășești plafonul minim pe economie. Poate găsești mai multe lămuriri aici.

Parc─â ajunge sa depui declara╚Ťia 204(?) dac─â nu vrei PFA sau firm─â, dar nu ╚Ötiu sigur.

Mai vezi și pe forum. Spor.

1 Like

Daca vrei sa fii 100% legal ai nevoie de PFA sau SRL. Daca iti e teama sa ca s-ar putea sa nu mearga treaba poti sa cauti un prieten/o cunostinta care are firma si pe care sa poti emite facturi.

1 Like

din cate stiu nu te costa nimic sa ai PFA, odata ce l-ai facut

daca nu iti merge si nu ai venit nu declari nimic si aia e

nu poti sa lucrezi fara, aia e evaziune fiscala

1 Like

Ba te costa sa il constitui, acum 5-6 ani pe mine m-a costat in jur de 800 de lei + declaratii in fiecare an + contributii la sanatate + contributii la pensie (daca nu esti angajat undeva) + contabil daca nu iti tii tu singur contabilitatea.
Ce nu stiu, daca la pfa iti poti suspenda activitatea pe o perioada la fel ca la srl.

Se poate suspenda pe o perioada de maximum 3 ani

1 Like

Acum nu te mai costă, s-au scos mai multe taxe. Doar ștampila am plătit-o anul trecut când mi-am făcut PFA.
Personal nu am reu╚Öit ├«nc─â s─â lucrez, dar nu mi-am suspendat activitatea. Contribu╚Ťiile sunt op╚Ťionale sub plafonul minim.
Cât despre contabilitate, se poate face și de mână, sau cu SAGA pentru început.

Am deschis eu un II recent, ce scriu mai jos e la fel și pentru PFA

  • Nu costa nimic deschiderea, doar c─â pierzi timp afl├ónd toate informa╚Ťiile, po╚Ťi pl─âti un contabil daca cuno╚Öti c─â sa se ocupe el de tot sau daca nu cuno╚Öti,po╚Ťi folosi approd.ro
  • Dup─â ce deschizi institu╚Ťia trebuie sa depui o declara╚Ťie c─â cea pe care o depui odat─â pe an pentru plata taxelor
  • De plata o sa fie contul bancar pe care o sa l deschizi pe numele firmei, ╚Öi anume ├«ntre╚Ťinerea acestuia, ex ING 5 lei pe lun─â pt PFA ╚Öi 30 pt II

Cel mai bine ar fi sa ╚Ťi legatura ╚Öi cu un contabil sau s─â vorbe╚Öti cu cineva care se descurca singur, astfel sa afli tot ce mai este nevoie in func╚Ťie de ce vrei tu sa faci

1 Like

Salut,

Fiindca urmeaza sa desfasurati activitate economica este nevoie sa va autorizati activitatea de la inceput. Nu exista o cifra de afaceri prin a carei depasire sa existe obligatia de inregistrare. Obligatia apare chiar de la inceput.

Ca baza legala redam prevederile din Codul fiscal care arata ca este considerat─â persoan─â impozabil─â orice persoan─â care desf─â╚Öoar─â, de o manier─â independent─â ╚Öi indiferent de loc, activit─â╚Ťi economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activit─â╚Ťi. Activit─â╚Ťile economice cuprind activit─â╚Ťile produc─âtorilor, comercian╚Ťilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activit─â╚Ťile extractive, agricole ╚Öi activit─â╚Ťile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economic─â exploatarea bunurilor corporale sau necorporale ├«n scopul ob╚Ťinerii de venituri cu caracter de continuitate.

In functie de forma de organizare SRL sau PFA difera si taxele datorate precum si felul in care puteti retrage banii din firma.

Mai jos este o comparatie dpdv a taxelor intre diferite forme de a presta activitati: https://www.smartbill.ro/blog/pfa-versus-alte-forme-de-organizare/

Irina

SmartBill

7 Likes