Freelanceri colaboreaza cu firme de programare din Romania?

Salut!

Caut ideei de extindere pentru firma la care lucrez. Jobul meu este eminamente tehnic (programare, arhitectura, coordonare echipe programatori si multe altele de care nici nu imi mai aduc aminte cateodata).

As vrea sa aflu daca freelanceri care fac programare pe frontend, backend sau app mobile, colaboreaza sau ar colabora cu firme de programare pe task-uri specifice.

Daca va ganditi, la ce m-as gandi si eu ca programator. Uite unul care stie programare si vrea sa-i exploateze pe alti, din motive ca poate unii dintre noi am mai vazut deja asta pana acum, nu asta vreau sa zic prin cele de mai sus. Ma gandesc la colaborare cinstita, deschisa si evaluata corect pe task-uri din proiecte mari, care oricum nu ar putea fi facute de fiecare freelancer pe cont propriu.

Multumesc cu anticipatie pentru raspunsuri!

Cum coordonezi tu echipe, ai o exprimare asa incalcita, eu nu prea am inteles ce vrei, ai un proiect, task, etc. daca pretul e corect (market price) de ce nu ar colabora, pana la urma asta e jobul unui freelancer, nu cred ca conteaza ca e firma romaneasca, etc.

Bine doar daca nu tre sa te rogi de ei sa iti plateasca factura.

1 Like

Nu vad de ce nu ar colabora, daca sunt platiti la pretul pietei si tratati corect ce motive ar avea niste contractori sa nu lucreze cu tine?

Totusi sa iti zic probleme vazute de mine in experienta mea de contractor:

  1. Intelegerea business-ului, proiectului, arhitecturii, setupul, etc. dureaza si ar trebui platit, asa cum faci onboarding platit pentru un angajat de ex.
  2. Sedintele trebuiesc platite si alea
  3. Contractorii nu lucreaza cu aceeasi viteza si aceeasi mentalitate de timpul trece leafa merge ca angajatii, deci nu trebui bagati in aceeasi oala, un contractor livreaza cat mai repede pentru ca timpul costa
  4. Daca pui in aceeasi echipa contractori si angajati vor aparea de obicei disensiuni pentru ca punctele 1,2,3.
  5. O sa concurezi cu alte companii din afara tarii pentru aceiasi contractori buni, deci sa te pregatesti sa platesti un cost “globalizat”
3 Likes

Exprimarea in scris nu este punctul meu forte. Stiu asta. Dar am vazut destul de multi oameni tehnici care nu stau bine la capitolul asta. Ce sa facem fiecare cu defectele lui.

Important este sa-i intelegi pe oameni tehnici unde gresesc sau ce nu inteleg din ce au de facut. Si mega important este sa-i ajuti prin experienta ta in programare sa duca task-urile la bun sfarsit. Cred ca asta este esenta in munca mea. Si functioneaza.

Va multumesc!

Nu stiu care este psihologia freelancerilor. Ii vad mai degraba ca oameni care sunt obisnuiti sa lucreze singuri sau maxim 3 persoane la un proiect. Poate este o impresie gresita. Asta vreau sa aflu.

Pentru restul de observatii va multumesc! La unele chiar nu ma gandisem.

As vrea sa vad o colaborare de-aia pe GitHub pe ceva proiect open source un pic mai serios, dar o cautare pe locatia Romania, peste 50 de followers si C++ (ca ala era mai interesant pentru mine, dar nici alte limbaje nu stau cu mult mai stralucit) returneaza 4 rezultate: https://github.com/search?q=language%3Acpp+++location%3A"Romania"+followers%3A>50&type=Users

Frumos gand: un proiect opensource romanesc :slight_smile:

2 Likes

Nu stiu in general ce vor freelancer-ii, dar pentru mine munca de acasa imi place fiindca nu imi sufla nimeni in ceafa.

In putinul timp cat am mers la birou am fost deranjat de privirile celorlalti cand ma duceam sa ma intind un pic. Nu stiu daca oamenii stau 6 - 8 ore nemiscati la calculator, dar eu unul nu am putut niciodata.

In rest, treaba ca peste tot. Fac bine ce trebuie facut in timpul cel mai scurt. In trecut lucram cat mai repede si bine posibil fiindca de indata ce proiectul era lansat, eram platit doar sa fiu prezent. (Acuma conteaza si cum tratezi oamenii. Daca e doar munca si munca si in rest nu te platesc, se prea poate a doua oara sa nu mai lucreze cu tine)

1 Like

Cu multi ani in urma am avut sefi care imi stateau efectiv in carca ca sa-i dau mai tare din degete. Ce vremuri, parca sunt nostaligic dupa ele acum si atunci eram furios :smile:

La viteza maxima se poate scrie cod bun maxim 4-6 ore. Depinde de fiecare si daca complexitatea problemei il captiveaza la maxim. Apoi pa pa, se ofileste creierul si trebuie sa-i dai zahar si cafea la greu. Asa poti sa stai 12 ore si sa mai faci ceva pe acolo, dar nu are sens. Ce codezi in 3 ore la viteza maxima poate sa fie mai mult si mai bun, ca ce poti sa faci in doua zile la relanti.

Da, normal, daca mergem pe directia asta, nu ne apucam sa prostim oamenii. Ci sa colaboram pe timp mai lung. Pana la urma o sa investim timp in abordarea asta si nu sunt niciodata destui ca sa-i arunci pe fereastra.

Multumesc frumos!

2 Likes

Se poate si 8 ore sau chiar mai mult, dar nu sustinut.

Da, dupa observatiile mele se poate, dar trebuie pauza de 2-3 ore intre sesiuni de codare. Si in timpul de pauza trebuie mancare calitativa, hidratare si odihna.

Dvs cata pauza faceti intre sesiuni de codare?

Depinde foarte mult de ce codez. Nu am o regula. Daca e plictisitor, e cu pauze lungi si dese, cheia marilor succese.