Full Buyout cod sursa + copyright - Cum analizezi?

Salutari,

Sa spunem ca sunt interesat sa cumpar un soft, cod si copyright, cu totul. Mi s-a cerut sa fac o oferta.

Deci:

  1. Aveti ceva sfaturi despre cum trebuie sa se desfasoare procesul de estimare a valorii lui? Exista vreun framework cvasi-simplu pentru a face evaluarea asta? Nu ma intereseaza proceduri enterprise pentru ca nu e cazul. Nici link-uri de google nu ma ajuta. Vreau doar parerile voastre, eventual si ceva experiente in zona asta.

  2. Ce considerati ca ar fi important sa am in vedere atunci cand cumpar drepturile totale si definitive? In cazul meu, am clauza de suport tehnic pentru o perioada suficienta. Dar altceva?

Multumesc!

1 Like

framework-ul generall e 20xmonthly revenue

2 Likes

Dacă nu ai o societate pe acțiuni nu o cumpăra, poate doar logo-ul și numele te ajută, dar softul ma îndoiesc să merite să fie cumpărat. (și revândut)

Plătește consultanță în loc de soft și copyright. În loc de copyright poate ți se rentează mai bine un non-compete agreement pe perioada în care ai nevoie de soluție.

Dacă e ceva super ma îndoiesc să îl vândă fără o negociere față în față oricum…

1 Like

cumperi business-ul in sine (trafic, clienti etc) sau doar un cod care nu si-a dovedit valoarea comerciala inca?

1 Like

Cumpar un cod care si-a dovedit valoarea comerciala, dar cred ca poate putin mai bine.

Nu ma intereseaza business-ul din spatele lui, acesta fiind o chestie pe care o voi limita dpdv contractual.

Ca idee, vreau sa cumpar un software din Bulgaria, acesta avand deja clienti doar in Bulgaria, insa eu explorez sa-l las sa vanda in continuare in Bulgaria, insa in restul lumii il voi vinde doar eu, sub brandul propriu. Va exista si clauza non compete.

1 Like

De ce crezi ca trebuie neaparat SA? Care ar fi problema daca am SRL? :face_with_monocle:

Salut,

Daca te intereseaza doar clientii si ai contract de mentenanta, atunci totul se rezuma la bani, dar din ce zici, te intereseaza de fapt sa il iei si sa il extinzi pe alte piete.

Iar ca sa faci asta, ai nevoie de “tot”.

Ce inseamna “tot”?

Pai pleci de la analiza de arhitectura, ca sa stii daca ai blocaje ce blocaje ai si ce poti sa faci de fapt in 6 luni de zile? Corespunde softul si are o arhitectura flexibila e bine, daca nu, si trebuie sa refaci totul atunci, investitia pe care o faci se tripleaza.

Versiuni de soft, de framework-uri, librarii, sunt toate la zi? Macar sunt toate de anul asta? Daca trebuie sa faci upgrade, iar o sa dureze si nu ai sa stii daca softul tau merge la fel dupa ce faci upgrade-uri.

Securitate, mai ales in zona datelor personale.

Dar ce cred eu ca ar trebui sa te intereseze cel mai tare ar fi testele functionale pe proiect si documentatia functionala (justificata de ce s-a ales o anumita implementare).

Daca ai teste functionale care sa acopere cat mai mult din produs, atunci o sa poti sa faci upgrade-uri mai usor, si chiar sa schimbi frameworkul daca va fi nevoie.

Fara ultimile doua, e doar un mare bloc de necunoscute si iti va lua mult timp sa il cunosti.

Mai sunt si alte chestii la care sa te gandesti, gen daca proiectul deja suporta localizari/traduceri, e facut pentru mobile, UX, performata, daca scaleaza, cum scaleaza (orizontal sau vertical), etc.

Oricum pentru toate iti trebuie oameni care macar sa iti zica o parere sincera si sa fie priceputi pe ce fac.

Ca si tooluri poti incerca lintere, SonarQube, analizatoare statice de cod, etc ca sa iti faci o idee.

4 Likes

Codul în sine nu are mare valoare, fără devii care l-au făcut riști să îl iei și să nu faci nimic stabil/profitabil/competitiv.
Dacă e făcut pe ceva open-source și tu te duci în instanță ca l-ai cumpărat o să vină și cei de la licențele gen GNU și ăia te pun la zid că și tu încâlci copyright-ul daca nu faci tot ce ai făcut open-source. În cel mai bun caz o să dovedească că inafara de logo/marca/imagini nimic din cod nu poate fi protejat. Ca să te facă urât e destul să adauge o librărie cu licență GNU peste tot în cod și să șteargă istoricul la git când livrează ție codul. Astfel nu mai are nici o valoare nici un contract pe copyright legat de cod.

Cel care vinde știe bine piața și posibil se joacă de-a prostul ca să te însele. Se duce la un prieten și îi zice că tu l-ai cumpărat pentru România și reface tot mai bine sub altă marca cu alt cod ca să îți facă competiție. E imposibil să dovedești așa ceva.

Dacă e un produs de startup făcut special pentru nișa lor neadaptata revanzarii o să ia mult și bine până îl refactorizezi ca să fie un produs softul în sine.

Acum cred că nu vorbim de ceva soluție hardware + software ca noile dozatoare automate de bere pentru festivaluri.

Dacă ești S.A îl cumperi ca să arate bine pentru board și nu e o problemă codul.

considerand ca nu cumperi si clienti, brand, etc si ca nu vb de un megaproiect… imi e greu sa cred ca iesi mai bine decat rescrierea codului.

sunt multe necunoscute / necontrolabile in cazul asta
ex:

  • cat de mult / bine va functiona suportul si dezvoltarea cu devii lor
  • cat de onest / non-compete o sa fie vanzatorul (indiferent de ce scrie in contract… disputele juridice costa si dureaza)
  • cat de bine merge internationalizat softul
  • cat de bine scaleaza codul
  • etc

as intelege vanzarea / cumpararea unei licente a softului (pentru o regiune geografica sau pentru un alt domeniu de activitate decat cel vizat de siteul in functiune acum).
as intelege si vanzarea / cumpararea businessului (pentru brand si clienti)
as intelege inclusic vanzarea / cumpararea codului pentru o suma mare de bani (ownerul si sau devii vor vacanta / pensie).

dar vanzarea / cumpararea strict a codului pentru o suma mai mica decat costa reconstructia nu prea are sens pentru mine.
iar la reconstructie ai mult mai mult control si mai putine necunosctute decat la cumparare.
mai ales ca ai deja modelul in functiune si singura provocare la reconstructie e de ordin tehnic.

deci… procesul meu de estimare incepe cu motivul: ce il determina pe om sa iti vanda ceva ce merge?

  • oare doar se joaca cu tine pentru a afla cu cat ar putea vinde?
  • oare se gandeste la o teapa legata de copyright?
  • oare codul e de fapt cu probleme si abia se tine in picoare?
  • oare de ce?
3 Likes

Due dilligence-ul la nivelul asta e mai degraba decat de structura/performanta/scalabilitate decat de teste sau bug hunting. Strict legat de asta m-as uita la ce librarii terte foloseste, daca e compatibil cu ultimele 3 versiuni stable de server etc + timp de 3/5 ani sa nu mai creeze/lucreze un soft similar (greu de combatut asta IRL)

Daca reusesti in o discutie de 1h sa intelegi cum circula informatia prin cod cel mai probabil iti vei da seama cat de extensibil e, cat de greu e sa identifici o problema etc.

Daca nu ai cunostinte temeinice de programare (sau nu ai un partener bun tehnic) si esti pus in situatia asta… las-o balta.

Dpdv business face sens sa iei un cod okish pe care sa incerci sa-l marketezi decat sa faci de la 0 un MVP pe care sa il rescrii in cateva luni (hopefully piata iti valideaza idea). Oricum ar fi tot la rescris ajungi.