Google storage s-a umplut. Ce facem?

Am ajuns la 95% - Gmail + Drive + etc.
Merita 10 lei pe luna abonament, sau mai stergem din gunoiele din anii trecuti?

Pe gmail poti sterge tot ce n-ai deschis cu un query.
Pe Googe Drive iei tot ce nu e important si il muti pe alt cont (poti face inclusiv alt cont de Google). Dar prin muti ma refer sa descarci si incarci, s-ar putea sa gasesti ceva tool de backup care sa faca migrarea intre conturi automat. Era un video pe Linus Tech Tips incercand sa faca ei ceva similar pentru unlimited storage.

2 Likes

Din cate stiu ownership change la ce e deja incarcat se poate face doar descarcand si apoi reincarcand.

Eu platesc pentru storage, am family account, deci e impartit si cu sotia. In acelasi timp, am si backup pe un NAS acasa, si daca cei de la Google cresc preturile, o sa renunt la abonamentul la ei.

3 Likes

oare timpul + efortul + riscul + comoditatea… inseamna mai putin decat abonamentul lunar?

După ce am mai citit despre serviciu am ajuns la concluzia că merită 10 lei/lună - in situația mea.
Si eu partajez cu familia serviciul, așa că am un motiv in plus.

Ce faci daca ți se blochează cardul din ceva motiv și ți se sterg fișierele fiindcă n-ai cum plăti abonamentul in viitor ? E.g. cazul rusiei.

1 Like

Offline backup

Instalezi google one si are utilitar de curatat.
Dar daca 10lei/luna e un “show stopper”,alta e problem

2 Likes

Important: As of June 1, 2021, if you remain inactive or go over your storage quota for 2 years or longer, all of your emails may be deleted.

You can’t sync or upload new files. You can’t create new files in Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms, and Jamboard. Until you reduce the amount of storage you use, neither you nor anyone else can edit or copy your affected files. Syncs stop between your computer’s Google Drive folder and My Drive.

1 Like

nu se sterg fisierele asa de repede doar pentru ca ai ratat o plata.
ai destul timp sa remediezi.

asta e un caz exceptional.

oricum, eu platesc de mai multa vreme la google pt mail / storage si nu au fost probleme.
pentru situatii exceptionale… am un backup care se face automat catre nas-ul care stsa la mine in birou si pe care il pot accesa si offline.

evident… fiecare isi cantareste avantaje / dezavantaje si decide pentru el… dar eu recomand google si dincolo de limita de storage free.

1 Like

ai folosit ceva anume pentru backupul asta automat sau l-ai programat singur?

are synology niste unelte pentru treaba de mai sus.
nu stiu sa iti spun exact care se ocupa de ce anume, dar daca te intereseaza ceva punctual… pot sa verific ce am setat la mine.

aha, ok, multumesc, o sa scot synology-ul de la naftalina si ma uit pe el.

Orice sursă de stocare asupra căreia nu ai un minimum de control ar trebui să fie secundară. Indiferent că-i google, dropbox, icloud, backblaze sau altceva. Nu confundanți confortul oferit de serviciile cloud cu prioritatea/importanța…

Deci răspunsul la întrebarea ta este: „folosești fișierele din sursa primară”: un NAS, backup-uri locale, backup-uri remote etc.

2 Likes

Doar de dragul discuției. Dar cred că e mai probabil să cedeze mediile personale de stocare decât data center-ele Google. E posibil totuși să rămâi fără cont Google din diverse motive. Desi, plătind un abonament cred că poți cumva recupera datele contactând suportul.
Am înțeles că G șterge și conținutul piratat din Drive. Dar totul se rezumă, așa cum ai zis, la importanța datelor respective.

1 Like

Eu am de cativa ani contul de 10 lei (sau 100 pe an ?) la Google Drive, cu storage de 100gb, imi tin acolo poze vechi etc. N-am regretat pana acum, nu-mi mai bat atata capul cu backupuri cand schimb laptopuri sau telefoane

1 Like

Din punct de vedere al integrității datelor, corect, sunt șanse destul de mici să pățești ceva în cloud.

Din punct de vedere al accesului la date lucrurile stau ușor diferit.

Luând exemplul google (dar fără să ne limităm la ei): având în vedere câte zeci de servicii au, poți încălca o grămadă din termenii și condițiile lor pe un serviciu și să fii afectat pe restul serviciilor, indiferent dacă ești sau nu plătitor.

Sunt oameni care s-au trezit cu contul gmail blocat pentru că au lăsat un comentariu pe YT.

Poate faci vreo poză cu telefonul la vreo pisică haioasă, se duce în cloud iar algoritmul G. o cataloghează drept child porn. Zbang, contul suspendat.

Poate ești autorul unei cărți, o ții în Drive iar Google consideră că e piratată. (cum s-a întâmplat recent la dropbox: scriitorul unui serial tv - îmi scapă numele - s-a trezit cu fișierele șterse din motive de copyright).

Gândește-te câte servicii Google folosești și ce șanse sunt să calci strâmb pe unul dintre ele.

Pe FB sunt oameni cărora li s-a închis/suspendat contul pentru discuții în privat și/sau pe whatsapp. etc.

Nu vreau să o dau nici în extreme cu degoogling și self hosting. Dar și încrederea absolută într-un algoritm este tot o extremă :smiley:

Nu mă înțelege greșit, țin și eu chestii în Drive (și în OneDrive de la MS), dar nu le țin doar acolo.

3 Likes

dar ma gandesc ca le poti tine intr-o arhiva parolata si gata baiu cu recunoasterea

Lucrurile stau puțin diferit.

Acea grămadă de termeni și condiții corespund politicii google, nu neapărat a unui serviciu specific din google. Iar la crearea contului, ai bifat că ești de acord cu termenii și condițiile google, indiferent de ce serviciu din cadrul google ești interesat să folosești.

Tot pe linia asta, cei despre care vorbești că li s-au blocat contul de gmail pentru un comentariu pe youtube, în realitate li s-a blocat contul google.

Deci, ca să folosești la maximum oricare din serviciile google ai nevoie de un cont google. În momentul în care ți-ai creat contul, ai bifat termenii și condițiile google, care sunt aferente tuturor serviciilor din google.

Există câteva servicii care au un regulament în plus. Regulament cu care, din nou, ești de acord la crearea contului și care arată ca o extindere a politicii generale. Și în cazul ăsta, probabil dacă ai încălca acel regulamentul, ai fi banat pe întregul cont google. Cum de altfel mi se pare normal. Dacă ești dispus să încalci regulamentul unui anumit serviciu din google, probabil ai fi dispus să încalci și regulamentul unui alt serviciu din google.

Povestea cu pisica haioasă și suspendarea contului e o glumă. Chiar dacă s-ar întâmpla așa ceva, aș zice că dezactivarea contului s-ar face după o intervenție umană. Dacă, să zicem, nu s-ar întâmpla asta, sunt sigur că reactivarea contului s-ar putea face fără probleme prea mari și fără pierderi de date. Atât timp cât, într-adevăr, n-ai încălcat politica google.

2 Likes