Grup dezvoltatori - proiect profesional de impact: condiții

Industria IT s-a dezvoltat destul de mult în România.
În diverse surse (presă, media, internet) România este prezentată ca având o resursă semnificativă și relativ bine pregătită în acest domeniu. Cu toate acestea percepția economică la nivel mare este că lohn-ul din confecții a fost înlocuit cu lohn-ul din IT.

De ce credeți că nu a fost posibilă coagularea unui grup profesional (sau a mai multor astfel de grupuri) care să conceapă și să dezvolte o tehnologie cu impact semnificativ în domeniu?
Aveți cunoștină de existența unor astfel de grupuri/proiecte/tehnologii?
Ce ne lipsește?
În ce condiții ați participa la un astfel de proiect?

Orice proiect necesita investitii foarte mari fara garantia de a obtine ceva. Doar in Silicon Valley exista (nu cred ca mai exista) aceasta cultura de a da ridicol de multi bani unor grupuri cu pedigree cu speranta de a obtine ceva la final.

Iar prin ridicol de multi bani vorbim de zeci-sute de milioane de dolari, ia incearca sa ceri 1 milion de dolari pe o idee si viziune in Romania. Daca vorbesti bine si esti 100% de incredere hai sa zicem ca faci rost de 50-100k euro in Bucuresti/Cluj la o cafea cu omul potrivit, dar sume de genul sunt maruntis in IT.

Acum viziunea e un alt lucru, am vazut foarte multi oameni in Romania cu idei sau produse, dar niciunul cu viziune dezvoltata.

7 Likes

In presa, eh?
Despre cum ajunge presa sa scoata chestii: Mărturisesc: Cum s-a născut legenda „româna, a doua limbă vorbită la Microsoft” – Victor Kapra
Efectul amnezic cand e vorba de tampeniile emise de catre presa: The Gell-Mann Amnesia Effect - The Portal Wiki

1 Like

Din răspunsul tău înțeleg că o condiție cu pondere foarte mare este capitalul.
Mai sunt și alte cauze/condiții?

Și ca să “elimin” din vorbe această condiție:
de ce nu un proiect open-source de impact?

Daca te uiti la toate proiectele open-source populare o sa vezi ca multe au capital de lucru mai mare ca unele firme pe profit.

Open-source nu e un model care functioneaza doar asa, cine face proiecte de succes e in ceva grup select in care le vine ideea ca ba ne trebuie X si ce ar fi daca l-am face open-source ca sa nu mai platim taxe de transfer de la 10 companii, plus le trebuie si partenerilor nostrii…

Eu am cumva preconceptia ca daca angajezi programatori super buni, un product owner extrem de bun (care normal ca o sa fie scump), cei mai buni oameni pe marketing, pe design in buget nu prea ai cum sa nu scoti un ‘blockbuster’.

In SUA exista de mult strategia de mastermind, mai nimeni de succes nu lucreaza de unul singur ci are o mica armata de prieteni in spate. In Romania e foarte vizibil “sa moara si capra vecinului” si foarte putini au gandire pe termen lung.

Mulțumesc pentru participarea la discuție. Cred însă că aici te-ai focalizat pe chestii neesențiale.
Nu pun mare importanță pe modul și detaliile oferite punctual de presă și media. Asta însă nu mă împiedică să-mi extrag și să integrez informațiile necesare, în încercarea de a înțelege ce se întâmplă. Mai mult de atât, chiar în ideea pe care ai subliniat-o și tu, am făcut comparația cu industria de lohn.
Îmi place să cred că ne considerăm aici capabili să avem un minim nivel de înțelegere a lumii în care trăim.

Sper să iți aflu și opiniile referitor la întrebările ridicate.

1 Like

Am tendința să te contrazic în ceea ce privește proiectele open-source. Este corect ce subliniezi. Însă doar în parte. Cunosc suficiente proiecte open-source care s-au ridicat, dezvoltat și evoluează fără fonduri, și constituie o altă parte semnificativă din scena open-source. Unele se zbat să existe altele nu, altele caută căi de monetizare și finanțare abia după ce au ajuns la o anumită maturitate.

In SUA exista de mult strategia de mastermind, mai nimeni de succes nu lucreaza de unul singur ci are o mica armata de prieteni in spate. In Romania e foarte vizibil “sa moara si capra vecinului” si foarte putini au gandire pe termen lung.

Încercând să extrag o concluzie de aici, o altă cauză/condiție ar fi mentalitatea - o anume calitate și orientare a acesteia mai exact.

Cred că s-a întâmplat de multe ori coagularea și se întâmplă în continuare. Se numesc firme de software development, care fac produs.

Mă bucur tare mult să citesc despre așa ceva.
Te rog foarte mult să mă ajuți și cu câteva exemple, și dacă se poate și două, trei cuvinte despre conceptul tehnologic dezvoltat și impactul (sau penetrarea) acestuia.

Dacă regulile acestui forum nu permit inserarea unor link-uri către documente și analize despre companii tehnologice și/sau produse tehnologice software autohtone, te rog să nu eviți să folosești mesageria privată.

Lohnul din confectii înlocuit cu outsourcing-ul din IT? Dar nu pe minim pe economie, ci pe salarii cu care ai nivel de trai aici comparabil cu Londra sau Paris.

conceapă și să dezvolte o tehnologie cu impact semnificativ în domeniu?

În sfere din astea înalte sunt Bitdfender, UiPath, Elrond și alții.

Nu toți restul fac outsourcing e plin-plin de alte firme care fac produs la nivel mai mic sau mai mare, cum e Smartbill sau Mirro.

Nu știu unde vrea să ducă apelul la arme revolutionaro-sindicalist. Fa o firma, fa produs. Cucerește lumea. :slight_smile:

4 Likes

În afară de fondurile proprii, ale celor care lucrează la proiectele respective, poate. Poate că în multe cazuri nu există o entitate juridică care să primească bani și care să plătească salarii, sigur. Dar asta nu înseamnă că proiectul nu beneficiază de resurse. Timpul petrecut dezvoltării și mentenanței are și el valoare.

1 Like

Motivul pentru care nu a apărut nevoia de sindicate în IT e simplu. Încă avem foarte mare putere de negociere singuri. Gândește-te ca firmele te haituiesc sa te recruteze și nu invers. In momentul în care o sa fim comodificati suficient încât sa câștigăm salariu mediu pe economie e o alta discuție.

Nu mi-e clar ce inseamna ‘impact semnificativ’ pentru tine.

De exemplu eu am avut ceva contributii la un proiect care a fost folosit pentru publicarea unor articole din Nature (gradul de impact stiintific cel mai mare printre jurnalele stiintifice).

Nu cred ca se poate numi asa ceva ‘lohn de confectii’. Dupa cum vezi, apare si cuvantul ‘impact’ pe acolo.
Doar ca ma astept sa nu fie exact ‘impactul’ la care te referi tu.

Iar chestiile pe care le consideri tu ne-esentiale sunt de fapt esentiale: ce se zice in presa despre ITul din Romania e o minciuna sfruntata. Romania o fi ‘cineva’ fata de tari africane prin IT, dar fata de tarile ‘civilizate’, Romania e cam pe nicaieri de fapt.

Romania e cam nicaieri la orice dintr-un anume punct de vedere, insa avem si tendinta de a nu ne aprecia indusa de conducatorii nostri alesi cu grija si inteligenta.
Obiectiv vorbind acum, nu cred ca stam rau, cred ca raportat la numarul populatiei si la puterea monedei nationale o ducem binisor la capitolul IT. E greu sa faci o estimare corecta, sunt multi factori implicati iar faptul ca nu avem un Facebook de Romania nu e un semn ca nu sunt proiecte valoroase. Piata face ca orice idee buna sa fie finantata mai bine in strainatate (vezi UPath) iar rezultatul e ca nu prea ai cum sa creezi ceva competitiv fara fonduri competitive. Sa fim optimisti, e foame de programatori, se aduce know-how in tara si o sa apara si rezultate notabile curand.

Avem tendinta de a ne supra-aprecia ghidati de hypeul ultra-mincinos din presa.

Nu prea exista statistici care sa nu poata fi criticate, dar majoritatea nu sunt favorabile pentru Romania.
Alea de pe stackoverflow sunt deja cunoscute, se poate da un google sa vedem cum stam pe-acolo.

Aici sunt de-alea cu github: Where Do The World’s Software Developers Live? (benfrederickson.com)

E adevarat ca unele ‘metrici’ de acolo sunt foarte criticabile, dar sunt mai mult decat nimic. Este o harta pe-acolo cu numarul de conturi/milionul de locuitori, Romania fiind pe un merituos extraordinar loc 42. Dati click si pe tarile invecinate, fac pariu ca toti cred ca noi suntem cei mai cei si din pacate depasim doar… Moldova.

1 Like

Sa nu ne mintim, Romania are foart putini oameni cu abilitati tehnice, dapoi programatori, oameni de IT. Si aia care sunt, sunt in general slabuti. Da, ca peste tot, sunt si oameni buni, oameni care au facut “un dent” pe undeva. Dar sunt foarte putini.

Vina sta in sistemul de educatie care nu promoveaza neaparat performanta, studiul individual, creativitatea.

Partea cea mai proasta e ca si daca maine s-ar produce schimbarea asta in educatie, rezultatele apar peste decade.

So we’re basically fucked as a nation. Nu stiu cata lume isi da seama de asta.

Cam aici suntem:

4 Likes

Cu 50% din oamenii din Romania nu ai ce sa faci in urmatorii 10 ani, nu va exista munca pe care sa o poata face cu valoare adaugata.
Dupa din ceilalti 50% vreo 20% chiar sunt foarte buni la ceva si din cei 20% sunt cativa care sunt genii si din aia cateva procente mai si stau din ceva motiv obscur in Romania.

Sistemul de brevete e putin diferit intre tari, unde erau multe corporatii angajatii erau motivati sa inregistreze pe banii corporatiei orice idee ca si un brevet si primeau bonusuri la salarii. Am primit si eu email-uri de genul cu bonusuri pentru orice brevet.

Nu stiu cat de adevarat e asta: Countries by IQ - Average IQ by Country 2022 (worldpopulationreview.com)

dar daca e, e grav de tot. IQul mediu al Romaniei e in cadere libera.
Candva era 96, ‘urias’, astia zic ca acum e la 87.

Am ajuns pe prezentarile publicate de tine pe situl tău prima dată cred că în urmă cu aproximativ 4-5 ani. Da, din punctul meu de vedere sunt semnificative și apreciez foarte mult munca pe care o faci.

Din nefericire ecosistemul industrial rudimentar în care ne aflăm nu va fi in stare să preia, să folosească, să înglobeze acele dezvoltări și tehnologii prea curând. Tinând cont și de nișa se specializare foarte îngustă, doar firme și/sau capitaluri străine au șanse să folosească și să beneficieze de acele cercetări.

Fără să cred că premizele creionate de mine nu sunt criticabile aș dori, “revenind la oile noastre” curios fiind, să-ți aflu părerea despre cauzele/condițiile situației actuale în ideea întrebării inițiale.

Voi incerca să conturez mai bine întrebările mele și poate propriile mele neclarități într-un comentariu separat.

Sistemul românesc de educație - cel puțin până la un anumit nivel, poate prin facultate se schimbă situația - este centrat pe individualitate. Nu există metodologii de evaluare altfel decât individual.

Profesorii care încurajează studiul în grup o fac pe barba lor.