Hardware esențial pentru un programator

Am în gând ideea asta de prin vară, dar dacă tot vine sfârșitul anului, am zis să venim cu ceva idei de deduceri fiscale cadouri cu hardware util.

Evit să recomand hardware perisabil în timp (e.g. laptop-uri sau componente) și mă limitez la device-uri ce vor funcționa la fel de bine și peste un an, doi sau cinci.

Stocare / Backup

Raportul $/Gb a scăzut destul de mult în cazul SSD-urilor. Dacă acum câțiva ani un SSD de 32Gb costa 200€, acum poți cumpăra o capacitate generoasă la un preț decent:

  • 850 PRO de 128GB este ~400 lei în acest moment. Varianta de 512 este un pic peste 1300 lei. Recomand cea mai mare capacitate pe care ți-o permiți, astfel încât să nu stai să te câcâi cu mutat documente pe un alt disc, mutat My Documents, dezactivat hibernare sau alte porcării.
  • Dacă folosești mașini virtuale și/sau programe de grafică (gen Photoshop) îți recomand un al doilea SSD folosit exclusiv pentru asta (eu am un Corsair exclusiv pentru asta).
  • Un NAS - după ce a tot folosit câțiva producători, @andySF recomandă Synology. Eu recomand ceva cu minimum două discuri, pentru cel puțin RAID1 (exemplu). Prețul NU include HDD-uri!

UPS & Power Surge

Hardware-ul costă prea mult pentru a-l pierde de la un spike de curent electric. În plus, se mai întâmplă să mai pice și curentul, așa că e mai bine să fii cât de cât asigurat.

Din experiență pot spune că APC este mereu o alegere bună, așa că asta recomand. De asemenea, un UPS este de preferat să fie cu management, mai ales dacă îl folosești la un PC. La fel ca la stocare și monitoare, recomand unul cât mai mare:

  • BE400GR este modelul pe care îl recomand clienților ce nu au consum foarte mare (mai fac și mentenanță hardware pentru câțiva clienți). O baterie de un an și jumătate ține ~cinci minute pe un PC cu performanțe medii. Alternativ, BE700G-GR.
  • BR900G normal sau schuko. Îl am de vreo doi ani iar în momentul de față ține un PC cu două monitoare vreo zece minute. Când era nou ținea vreo 20 minute (și estima vreo 25 pe ecran)

Avantajul celor cu management este că atunci când nu ești la PC se ocupă de… well, management: când bateria e pe terminate trimite semnal de shutdown/hibernare/stand by PC-ului și de trezire atunci când revine curentul.

Dacă folosești laptop, îți poți lua un Surge Arrest.

Ebook Reader

Pentru că în meseria asta trebuie să fii tot timpul la curent cu ce se întâmplă în jurul tău, consider că un ebook reader sau o tabletă sunt absolut esențiale:

  • Varianta ieftină: Kindle. Dezavantaje: nu e compatibil cu nici o carte ce are DRM cumpărată din afara Amazon; nu vede PDF-uri (mă rog, le vede, dar, având un ecran mic, sunt greu de citit). Avantaje: mai ușor decât orice tabletă; ecranul este lizibil inclusiv în soare puternic;
  • Varianta medie: orice tabletă cu Android sau iOS. Personal am folosit Yoga 2 și iPad și prefer iPad. 3G este opțional dar recomandat; de asemenea, este de preferat o capacitate mai mare de 16Gb.
  • Varianta hi-end: Microsoft Surface. Nu, nu am pus mâna pe așa ceva. Da, și eu sunt mirat că a apărut la noi :smiley:

Tastatură

Eu prefer tastaturile ergonomice și mecanice. Din păcate, singurele modele ce se încadrează în acești doi parametri nu se găsesc în România (și nu sunt foarte dispus să dau 3-400€ pe un Kinesis doar pentru a vedea că nu mă obișnuiesc).

Prin urmare, dacă ar trebui să-mi cumpăr o tastatură mâine, aș alege una mecanică în detrimentul uneia cu formă egonomică (de genul Sculpt sau MS 4000). Nu am vreo recomandare concretă pentru asta, ci doar să vă uitați pe PC Garage (sunt singurii care au filtre pentru tastaturile mecanice).

Îmi face cu ochiul UHK, cu trackpad/trackball.

Hint: indiferent de tastatura pe care o aveți în acest moment, încercați să o ridicați din față (astfel încât partea dinspre utilizator să fie mai înaltă decât partea dinspre monitor). S-ar putea să aveți o surpriză plăcută :wink:


E rândul vostru. Ce recomandați? Ce hardware considerați că este absolut necesar?


PS: Majoritatea link-urilor sunt afiliate.

7 Likes

Sunt de acord cu tine la UPS si NAS. Am chiar modelul de UPS recomandat de tine de aproape 7 ani de zile.

Merge perfect, ma tine 10 minute cu foarte multi consumatori, ba chiar s-a si ars una din prizele din spate si tot functioneaza. Refuza sa moara si consider ca este cea mai buna investitie pe care am facut-o.

Ca NAS am asta cu 2 WD Red de 2 tb in raid. Am pe el un server Plex si il folosesc ca backup extern pentru serverul meu de hosting. Cred ca o sa investesc in niste harduri mai mari in curand si o sa il folosesc si ca time machine pentru mac.

De tastatura/kindle nu stiu ce sa zic. Nu mi se pare o necesitate.

2 Likes

@iamntz ca sa nu ma repet: https://devforum.ro/t/componente-hardware-biased-pt-development

1 Like

@neamtua: eu citesc articole și cărți constant. Nu mă deranjaeză să citesc pe monitor, dar când e lectură lungă ce nu implică și practică prefer tableta/ebook reader. Nu zic că-s necesare amândouă, dar ori tabletă ori kindle sunt bune la casa omului.

@dakull: știam de topicul ăla, dar așa cum am zis la început, aici e mai mult despre ce e pe lângă PC. Ce ai pus tu este despre ce este în PC :smile:

mi-am cautat tastatura mecanica fara fire, cadou de ziua mea; nu suport clutterul, tot timpul sebinghesuie cate ceva pe birou, macar fire la tastatura si mouse sa nu fie

singuracare se apropie de specs e http://matias.ca/laptoppro/mac/

am luat, si confirma ca e super!

Ce mi se pare important:

SSD
Am desktop PC si Mac mini.
Am Samsung 850 Pro in ambele.
A aparut Samsung 950 Pro: viteze duble fata de Samsung 850 Pro.
Nu imi este clar de diferenta in realitate intr-un IDE.

UPS: E vital daca lucrezi pe desktop. Eu am APC.

NAS: Synology DS215j, ce ma cam dispera e ca ii ia cam 1.5 min ca sa booteze, il tin oprit. Inainte sa-l cumpar ma gandeam serios la un DYI, dar din lipsa de timp am abandonat ideea, si ar fi costat mai mult dar ar fi fost mult mai rapid.

Pentru citit pe canapea, eu folosesc iPad Air 2, cred ca este inca cea mai buna tableta de pe piata din multe puncte de vedere: rapid, usor, calitate ecran, baterie, incarcare rapid (ordinea nu conteaza, toate sunt importante). Ce nu-mi place e pozitia jack-ului audio.
Un ebook reader nu mi se pare o alegere buna, decat pentru outdoors (ceea ce poate fi un motiv nu tocmai de neglijat).

Cand invat, de multe ori imi place sa citesc pe desktop in loc de iPad pentru ca pot lua notite care sunt importante pentru mine.

1 Like

2 posts were merged into an existing topic: Discuții despre back-up & NAS-uri

Plecand de la prima premisa a lui @iamntz cea mai bun si longeviva investiatie a mea este UPS-ul: APC SUA 1500I, urmasul lui este APC SMC1500I. In afara de panoul din fata, care acum are un displau LCD (al meu cu leduri), nu cred ca sunt mari diferinte la interior (la partea electrica, care e foarte bine realizata). Il am de 5 ani si jumatate, timp in care am schimbat o baterie (din vina mea - am generat o suprasarcina pe UPS, mult peste limitele lui tehnice, nu ma intrebati cum :D).

Un NAS ma tot chinui sa incropesc de ceva vreme. Prima varianta era un Synology (unul din modelele deja mentionate). Cealalta varianta era un HP Microserver GEN 8. Pentru ca e mai ieftin si mai puternic decat un Synology gol, dar implica mai multa bataie de cap cu configurarea.
Am facut tot felul de planuri, si overachiver cum sunt (daca nu v-ati dat deja seama dupa dimenisunea UPS-ului), voiam sa foloseasc ZFS pentru NAS (Copy on write), care ZFS are nevoie cam 1GB RAM (de preferinta ECC) pentru fiecare TB de spatiu (conform celor de la NAS4Fee, FreeNAS vrea nimim 8GB, 16GB recomandat). Si uite asa plecand de la schelet accesibil (Microserverul, pe care l-am si cumparat de la Emag acum 2 ani de BF), am ajuns la o configuratie de NAS care era peste bugetul meu. ( 4 x 2TB WD RED/Seagete NAS + Hardware RAID controller + 16 GB RAM ECC + Microserver => ~ 1000 euro). Asa ca inca ma bazez pe HDD-uri externe pt backup-urile mele.

In opinia mea, si un monitor bun merita investiatia. De monitorul meu v-am zis deja. HDPI daca se poate, mai ales ca le-a mai scazut pretul in ultimul an, daca nu macar un Dell U2414H.

1 Like

10 posts were split to a new topic: Discuții despre back-up & NAS-uri

Sunt conştient că a trecut anul de la ultima postare, dar mai bine târziu decât deloc. :wink:
Ca şi o completare la cele deja spuse:

Un SSD ar trebui luat cât mai mare şi din motiv de viteză de scriere, care - în general - creşte o dată cu capacitatea (mai bine zis cu numărul chip-urilor de memorie).

  • Ca idee până la 256GB creşterea vitezei de scriere a unui SSD acual este foarte mare, iar peste valoarea aceasta câştigurile sunt doar măsurabile.
  • La anumite modele creşterea este semnificativă până la 512GB (după cum am zis şi sus, depinde de mărimea şi numărul integratelor de flash).

Alternativ la acelaşi preţ se pot cumpăra şi două NAS-uri cu câte 1 disc, iar al doilea NAS amplasat în alt loc (gen casa părintească) şi configurată o replicare de date între ele.

  • Astfel eşti protejat şi dpdv geografic, adică şi în caz de trăsnete sau alte evenimente care ar “formata” abele discuri din RAID1.
  • Ca exemplu chiar la Synology, 2 NAS-uri cu 1 disc se găsesc la aproximativ acelaşi preţ cu un NAS cu 2 discuri din aceeaşi gamă (au acelaşi sufix x15j).

În cazul unei surse scumpe (şi nu numai) cred că e important şi următorul aspect:


Pe scurt:

  • cu cât mai premium gama de UPS, cu atât e mai aproape forma de undă de un sinus ideal, iar cu cât mai low-end cu atât mai puţin
  • cu cât e mai puţin apropiat de sinus ideal, cu atât uzura sursei este mai ridicată, faţă de o sursă conectată direct la curent, fără UPS (s-ar putea să fie excepţii la noi în ţară, la cât de stabil e curentul :wink:)
  • din câte ştiu, nici APC nu face excepţie de la această regulă, iar modelele ieftine au semnalul în cel mai bun caz sinus simulat (cel din mijloc)
  • ca şi punct de comparaţie: cel mai ieftin UPS cu sinus pur pe care l-am putut găsi, costă ~160€, de la firma CyberPower (nu ştiu detalii despre această marcă).

Am o recomandare pentru preţ: Cherry MX-Board 3.0

  • este cea mai ieftină tastatură mecanică pe care am găsit-o (am găsit-o în vară la 50€)
  • Cherry este o firmă din Germania, care la nivel mondial deţine monopolul ca furnizor de switch-uri mecanice (majoritatea switch-urilor din tastaturi mecanice de la Logitech şi toate celelalte mărci sunt produse de Cherry)
  • din păcate se găseşte doar în Germania, dar Amazon.de a început să aibe preţuri decente pentru transport în România

Pentru alte modele mai scumpe recomand, pentru plăcerea de a tasta cod :wink:, să luaţi una fie cu switch-uri MX-Brown, fie cu MX-Blue / MX-Green (toate 3 sunt produse de firma Cherry).

  • acestea două tipuri sunt cele mai plăcute pentru scris mult, spre deosebire de celelalte tipuri, care sunt pentru gaming
  • care dintre cele 3 rămâne cea mai bună este pur subiectiv, iar cum gusturile nu se discută puteţi merge într-un mall şi să le comparaţi
4 Likes

Pentru cei care stau pe laptop, am descoperit recent utilitatea unui docking station USB când stau la birou, momentan folosesc un i-tec USB 3.0 Docking Station la care am conectate 2 hdd-uri, căștile și monitorul, iar când plec, scot un singur cablu din laptop (mă rog, și alimentarea).

4 Likes

Subscriu: şi eu folosesc un Plugable UD-3900 USB 3.0 Universal Docking Station şi e foarte util.

Spre surprinderea mea, duce fără probleme/sacadări două monitoare Full-HD plus Gbit LAN şi diverse periferice (a căror bandă cumulată se e cam apropie de maximul practic posibil al standardului USB 3.0).

Într-adevăr un docking station non-universal e puţin mai confortabil, dar e şi de două ori mai scump şi trebuie schimbat o dată cu marca laptopului (acesta pe care-l am eu, are chiar şi driver-e pentru Mac). :smile:

1 Like

Ca o nouă dovadă că inventivitatea paranoicilor este infinită, între timp a apărut o nouă opţiune la RAM, pentru şi mai multă siguranţă, pentru cine (are impresia că) o necesită, numită NVDIMM (non-volatile DIMM).

Prin “apărut” nu mă refer la un prototip, ci chiar la un produs final de la brand-ul de consumer Crucial al firmei Micron, care se poate cumpăra deja (deşi momentan la preţuri extraterestre, ca orice noutate):

Pe scurt:

  • modulele contin în plus integrate Flash, care împreună au o capacitate echivalentă cu chip-urile DDR4
  • în eventualitatea unei întreruperi de curent, conţinutul chip-urilor DDR4 este copiat 1:1 în NAND-Flash
  • în timpul copierii, toate integratele sunt alimentate în continuare de către un condensator cu capacitate foarte mare (jos în poză) care ocupă o întregă carcasă de 2.5", conectată la modul printr-un cablu extern
1 Like

Eu zic ca ar fi mult mai buna o solutie la nivel de placa de baza, adica placa de baza sa suporte hibernare automata in caz de pierdere al alimentarii. Gen iti legi o baterie de 5V la placa de baza din care iti alimentezi si ssd-ul pe care e sistemul de operare si daca sursa nu mai primeste curent totul trece pe baterie care trimite un semnal de hibernare si se salveaza memoria pe ssd.

Am vazut servere facute cu aceasta functie dar nimeni nu o folosea.

Eu am doua recomandari :

  1. O baterie externa pentru telefon de 10000 mAh reali (eu recomand un Xiaomi original)
  2. Destula memorie incat sa rulezi un sistem de operare in memorie.

Explicatie pentru 2 : Cateodata ai nevoie de software piratat de cateva zeci de mii de euro sau de fisiere mai putin legale intr-o tara in care nu e cea mai buna idee sa faci acest lucru.
Solutia cea mai buna: 2 sisteme de operare intr-unul singur, daca introduci o anumita parola la decriptarea vhd-ului pentru incarcare in ram ti se incarca unul curat, daca introduci o alta parola ti se incarca lucruri mai putin legale si daca ai destul cap sa iti creezi cache aiurea de windows la pornire care sa acopere diferenta de spatiu nu exista criminalist pe lumea asta sa iti faca rost de probe.
Cum in unele locuri te baga la parnaie pe termen nedefinit pana nu te spovedesti (spui parola) eu zic ca e o idee buna sa ai un asemenea sistem si sa le dai ‘ce vor’.

O alta utilitate e cand lucrezi pe ceva care nu trebuie sa existe de pe un moment pe altul. Sa nu mai zic nimic de faptul ca memoria are 10 Gb/s viteza scriere si un ssd 500 Mb/s.

Sau… alegi varianta super extremă și cumperi un banal UPS? :slight_smile:

La o adică, genul ăsta de funcționalitate este util în cazuri de pierdere a alimentării, în nici un caz hardware failure… Nu?

1 Like

Eu inca n-am dat de un server cu memorii ECC care sa imi faca figuri, deci doar caderea alimentarii poate cauza un failure si un UPS bun e foarte scump. Sa nu mai zic ca am vazut UPS-uri ‘de calitate’ de cateva mii de euro care au cedat dupa o cadere de curent si au stat mai mult in garantie. Solutia de sus e probabil pentru cei care n-au incredere in ups-uri dupa ce un intreg datacenter a pierdut date dupa ce un electrician experimentat a uitat sa reactiveze conexiunea la generatoarele de backup dupa o revizie la panourile solare.

As fi curios cum ai adapta bateria la un PC si include auto hibernare(pe baterie il poti pune cand are sub un anumit procent, dar cand este conectat la priza cum faci?) cat si mutarea de pe o alimentare pe alta.

Exista Programmable UPS Power Supply | OnLogic care poate face ce zici tu…

1 Like

Extrem de simplu, se leaga in paralel cu sursa calculatorului din placa de baza si daca tensiunea scade sub o anumita limita se activeaza regulatorul de 5V al bateriilor. (in mod normal caderea de tensiune ar continua pana s-ar stinge calculatorul, dar cum intra tensiunea de la baterii integratele nu vor simti nimic din cauza condensatoarelor) Un regulator calumea scoate peste 100W 5 si 3.3V din 4 baterii 18650 Samsung/LG, doar ca ne trebuie o placa de baza care are nevoie doar de 5 si 3.3V. (si trebuie sa uitam de o placa video dedicata)

Dar deja mergem in offtopic.

1 Like