Holy War: Linux vs Windows

Continuarea discuției de aici.

Vad ca nu se incumeta nimeni in necunoscut, asa ca o sa incerc eu sa-ti raspund la cateva chestii, dar tine minte ca parerile vin de la unul dintre cei mai mari fani (fara nici un fel de ghilimele) Microsoft in viata, pornind de la MASM (Microsoft Macro Assembler) de acum 1000 de ani, trecand prin Windows 3.11, mai toate Windows-urile ulterioare, suita Office pe care o consider SINGURA suita Office (mai putin Outlook, un mare rahat cu mot), restul sunt amatoricisme, trecand prin Hyper-V, Visual Basic (toti am trecut prin el probabil, nimeni nu recunoaste), Azure, Bizspark, ba il iubesc chiar si pe Ballmer (DEVELOPERS, DEVELOPERS), cu greu pot gasi un serviciu Microsoft pe care sa nu il recomand (poate cu exceptia Windows 10) trecand peste problemele pe care le au cu privacy-ul, telemetry and shit. Dar asta intr-o alta poveste.

Foloseam un flavor sau altul de Linux de mult (poate in jur de 15 ani, ceva de genul, cred ca primul a fost un RedHat care venea pe un CD de la revista Chip?) dar nu permanent, trecerea permanenta (semi-permanenta, inca am un desktop Windows 8.1 care imi mananca zilele dar il folosesc odata la 2-3 zile) am facut-o pe la inceputul anului pentru un Ubuntu 14.04 LTS (folosesc acelasi varianta de Ubuntu si pentru instanta Azure pe care rulez Picozu, blogul personal si alte chestii) si sincer, nu ma vad intorcandu-ma la un sistem Windows. Vorbesc strict din punctul de vedere al unui developer, nu ma uit la filme pe laptop, nu am un laptop 4k sau cu cine stie ce componente cutting-edge, deci nu pot vorbi despre drivere and stuff, totul functioneaza in prezent (dupa upgrade la Ubuntu 16) absolut perfect.

Avantajele consolei (fara a instala git bash sau cygwin pe Windows) sunt majore, exista foarte multe utilitare mici si vitale care exista pe Linux, care nu necesita un installer separat, doar un git clone, ./configure && make && sudo make install si totul merge. Inca imi aduc aminte cat de complex era pe Windows sa creezi un fisier .htacccess (practic un fisier fara nume, doar dot si extensie, un concept strain programatorilor Microsoft se pare). Mie Linux mi se pare foarte gata pentru desktop si sincer, il recomand oricui. Dar, ca o recomandare completa, nu recomand sa-l folosesti alternativ intr-un VM dintr-un simplu motiv: de lene, nu vei intra niciodata in VM ca sa “faci ceva”, pentru ca deja esti obisnuit in Windows. Been there, done that. Ori treci total (pastrand un desktop Windows, daca exista, pentru jocuri si orice alte activitati “educationale”) ori ramai pe Windows, nu e absolut nici o problema.

Iar marea MARE problema este ca pe server intotdeauna vei lucra cu un Linux iar daca sistemul tau de lucru este reprezentat de un sistem Windows … e greu sa “master-ui” unul dintre ele. Practic vei fi mereu impartit intre Linux si Windows.

Faptul ca trebuie sa citesti un manual nu o vad ca o problema, in felul asta inveti chestii noi (care ma ajuta si la administrarea instantei de Azure). Din ce am vazut eu, sistemele Librem sunt cam “de top”, sunt bine finisate, etc, pretul POATE e prea mare, dar acum depinde si despre cine vorbim. Pentru un developer ok probabil ca reprezinta o luna de munca.

O sa arate ca dosul unei maimute macac, si stii ca noi programatorii suntem foarte atenti cu laptopurile noastre :slight_smile:

Ehh, nu se cauta probabil.

LE; iar am scris cearceafuri.

2 Likes

Faci un fișier numit .htaccess. (punct la început, punct la sfârșit). Printr-o magie îl salvează bine :smiley:

Nu mă înțelege greșit, nu am zis că manualul e o problemă. Ce e problemă însă faptul că ești nevoit să citești manual pentru lucruri mai mult sau mai puțin banale ce s-ar putea să-ți mai folosească peste câțiva ani.


Vorbind strict din punctul meu de vedere, iată aplicații ce lipsesc/sunt ciuntite rău pe Linux (și iată cum am transformat discuția într-un Win Vs Linux):

  • YNAB (da, au variantă web, dar nu vreau să plătesc 5$/lună după ce am cumpărat licență. Nu, GnuCash nu e o alternativă.)
  • iTunes (da, este o mizerie de aplicație, dar e singura cu care pot sincroniza cât de cât decent un iPhone și un iPad).
  • Suita Adobe. Folosesc frecvent Ligthroom și Photoshop, ocazional Illustrator. Nu, Gimp nu e alternativă la PS. Și nici Inkscape la Illustrator :slight_smile:
  • Outlook - chiar dacă ți se pare o porcărie, mie mi se pare cel mai tare client de mail, organizator de task-uri și calendar. Thunderbird e o glumă proastă, oricâte extensii ai pune.
  • Skype e ciung;
  • Slack e ciung;
  • OneDrive/SkyDrive (sau cum s-o mai numi acum) nu există.

Referitor la hardware-ul meu:

  • Driverele nvidia sunt… precare;
  • Funcționarea trackpad-ului nu e chiar predictibilă;
  • Bateria se încarcă foarte, foarte haotic: uneori se încarcă bine, alteori nu. Azi, de ex. a stat toată ziua la încărcat doar pentru a se opri după vreo cinci secunde…

Problema cu folositul în paralel este că e dificil să sincronizezi lucruri. De exemplu, Chrome sincronizează extensiile dar nu și setările acestora. Nu pot sincroniza fișiere altfel decât prin dropbox sau Git. Etc etc.

2 Likes

Ha, vreo 10 ani pierduti de pomana :smiley:

Da, GNUcash e un gunoi, de acord. Cu iTunes e o problema prin prisma faptului ca incerci sa te legi la iPhone si iPad, nici Windowsu nu sta mai bine la capitolul iTunes, parca nu il mai imbunatatesc?

Inkscape e ok, gimp e … gimpy (ca un picior de lemn la un alergator de maraton).

O doamne dumnezeule, Outlook. Sunt atat de siderat, incat nu-mi gasesc cuvintele. Evolution, eu asta folosesc.

Skype no need, Pidgin + plugin de skype, merge ok, fara video call, cine vrea sa-mi vada mecla, ma suna pe skype pe mobil :slight_smile:

Slack, ehh, nu folosesc, n-am idee.

Acum na, tine foarte mult si de hardware, de acord. Eu folosesc de vreo 7 ani un Nokia Booklet 3g ca sistem principal de munca si travel (din motiv de preferinta personala), nu am avut niciodata probleme cu el (desi lumea se plangea la greu pe net de driverele video, la mine … au mers). Uneori mai sughita wireless-ul, dar nimic ce un sudo /etc/init.d/networking restart nu ar rezolva.

Nimic din ce folosesc eu nu exista doar pe Windows, am un stick USB cu utilitare de Windows in cazul in care se intampla ceva cu laptopul, ma pot lega la un sistem intr-un hotel sau cafe si am un Firefox portable, KeepassX, Sublime Text, etc.

Poate ar fi mai bine sa splitui ultimele postari intr-un topic deja existent de Linux versus Windows (daca exista) pentru ca sunt ceva informatii utile aici pe care nu cred ca le-ar cauta lumea intr-un topic despre Purism :slight_smile: Plus ca Purism … pentru romani suna porno.

Gosh, asa usor era? :neutral_face:

Franz. Ai, de asemenea, si alte text-messenger incluse, mai exact urmatoarele si poti avea oricate instante din fiecare. Eu am 2 FB, 1 Gitter si 1 Discord.

Slack, (Facebook) Messenger, WhatsApp, Telegram, Skype, WeChat, HipChat, ChatWrok, Hangouts, GroupMe, Grape, Gitter, Steam Chat, Discord.

Prea multe, eu folosesc Pidgin (pentru IRC, Skype in principal pentru partea de business, FB chat pentru colegi vechi de scoala, Whatsapp pentru un amic care nu vrea sa foloseasca nimic altceva). Toate sunt pluginuri pentru Pidgin.

Poti alege cate instante vrei sa ai din fiecare. Doar fiindca eu am doua de fb, una de gitter si una de discord, nu inseamna ca altcineva nu poate avea alte instante.

Oh si am uitat sa spun cel mai important lucru: Electron App. Windows 7+, Linux SI Mac 10.9+! Si o alta parte buna este ca totul este built-in, asa ca nu trebuie sa instalezi nu-stiu-ce pluginuri obscure din surse suspicioase. (Si da, EXISTA destul de multi VIRUSI de LINUX, in caz ca vre-un cititor nu stia asta.)

1 Like

Nimic obscur, stiu C/C++ asa ca pot inspecta codul :slight_smile:

1 Like

Tu, insa un utilizator cu mai putina experienta si/sau chef sa inspecteze codul poate sa nu-si asume riscurile cu care vin tirth-party-urile.

1 Like

… prin urmare instalăm un soft closed source, cum e Franz?

1 Like

Corect.

Ca o lista de tool-uri de care nu ma pot lipsi pe Ubuntu :slight_smile:

  • Kiwix http://www.kiwix.org/wiki/Main_Page - sa ai toata Wikipedia engleza offline (~60Gb) pe care o browse-ui in orice moment, fara conexiune la internet, e un feature URIAS.
  • Sublime Text - mai incape discutie?
  • Tizen IDE/NetBeans IDE/Arduino IDE - primul pentru development pentru Tizen, al doilea pentru C++ in principal, al treilea pentru ca atunci cand vad un conector printr-un hotel/cafe/oriunde, ma apuca mancarimile si trebuie sa descoper ce anume face si unde duce (unde conector !== priza && conector !== cantaretul_ala_prost, doh) :slight_smile:
  • Poedit https://poedit.net - pentru localizare prin gettext.
  • Calibre https://calibre-ebook.com - mi se pare cel mai complet si complex organizer pentru carti electronice.
  • Nikto https://cirt.net/Nikto2 - cel mai util web scanner.
  • Coolterm http://freeware.the-meiers.org/ - pentru atunci cand ai nevoie de un terminal pentru USB/conexiuni seriale la diverse device-uri de prin hoteluri (nobody needs to know more).
  • Emma http://www.ubuntugeek.com/emma-graphical-toolkit-for-mysql-database-developers-and-administrators.html - manager pentru baze de date SQL.
  • Evolution pentru email, organizer, address book.
  • Mongochef http://3t.io/mongochef/ - ca manager pentru MongoDB.
  • Pidgin + Firefox + KeepassX am mai specificat.
  • Wireshark, pentru ca e “fun” sa studiezi traficul.
  • Freeciv - uneori te mai si joci, iar jocurile in genul Civilization sunt … crima.

(multe din lista au si variante pentru Windows/OSX)

plus o tona de aplicatii <100kb care isi au rolul lor bine determinat in ecosistemul meu :slight_smile:

LE: Titlul topicului ma face sa ma gandesc la gluma aia cu administratorul de Linux caruia i-au gasit in bash history man unzip, man strip, man touch, man finger, man mount, man fsck. Pentru necunoscatori, man este o comanda care iti afiseaza manualul unei comenzi, curios sau nu, toate sunt comenzi Linux valide :slight_smile:

3 Likes

Is that command too complicated? man up!

1 Like

Like sudo man make me a sandwich? :smiley:

1 Like

Ciudat… am avut impresia ca e pe google… probabil din cauza asta… My bad… Dar daca tot suntem la capitolul asta, daca ai sursa la indemana, nu inseamna ca o si intelegi…

Windows - Desktop - gaming si design in special
Linux - telefon, tableta, embedded, servere, ar mai merge si office desktop

Am folosit linux pe desktop pentru 3 ani (crunchbang si dupa arch linux mai exact), dupa mi-am luat un pc nou cu o placa video beton, am instalat Windows 7 sa joc cele mai noi jocuri + photoshop/illustrator si am ramas la el fiindca deja puteam virtualiza lejer linuxul in windows, a aparut vagrant si nu aveam chef sa citesc din nou toata documentatia archlinux.

Dupa un timp te plictisesti sa te tot joci cu driverele pe linux ca sa iti mearga placa video (am norocul sa am o placa video AMD), sa ma joc cu fonturile care mi se par oribile dupa ce trec de pe windows pe linux (exceptie ubuntu), sa tot repun grub daca se intampla ceva la inchidere. + ca pe atunci au venit schimbarile majore cu noul grub, systemd, unity, btrfs si alte chestii care m-au enervat la culme cand am incercat ubuntu de curiozitate.

Totusi ce mi-a placut foarte tare la linux e docker, mai bine zis LXC in loc de OpenVZ. Ultima chestie pe care am facut-o pe desktop pe linux (instalat pe hdd, nu virtualizat) a fost sa imi fac toate aplicatiile sa ruleze virtualizat si cu resurse limitate cu lxc pentru un proiect (un panou de hosting). Dar am ramas la kvm deoarece era mult mai stabil si sigur.

Acum pe Windows am virtualbox, vagrant, vim, ConEmu configurat frumusel cu consola Git Bash si mai nou docker. Pentru mine experienta de linux consta 90% in vim si am vim si pe Windows, chiar mai bine, am Sublime Text…

2 Likes

Mă scuzați dacă s-a discutat deja, dar folosește cineva și Linux și Windows? Pare sa meargă destul de bine pentru mine (server X instalat în Windows, X11 forwarding în Putty, Hyper-V că e mai rapid ca VirtualBox, șamd)

2 Likes

@ionelmc In cazul meu, I see no point in doing so. Linux e mai bine pozitionat pentru development, Windows pentru jocuri. Orice alta varianta mi se pare un compromis pe care n-ar trebui sa-l facem in 2016. Ce te faci cand Windows decide sa se upgradeze singur la ultima varianta si descoperi ca aplicatia Z de care ai nevoie acum urgent nu mai functioneaza pentru ca ceva?

Sa dezactivezi upgrade-urile automate in Windows mi se pare o problema majora de securitate, pe de alta parte sa stai sa filtrezi manual fiecare KB zilnic sau saptamanal, mi se pare timp irosit. Si am mai zis, asta vine de la unul dintre cei mai mari fani Microsoft “in viata” :slight_smile: Personal, mie update-urile Windows mi-au cauzat mai multe probleme cu aplicatiile instalate decat pe Ubuntu.

1 Like

Cred că glumești, sau încurci Windows Update cu instalarea de Windows (sau upgrade) care e tot timpul ceva ce face utilizatorul :slight_smile:

Situațiile în care Windows Update strică ceva sunt extrem de rare. E mai degrabă o problemă pentru Windowsul piratat :smiley:

1 Like

Ma refeream la Windows Update. Nu strica nimic?

As zice ca strica.

1 Like

Sunt utilizator Windows de 15+ ani și am avut probleme la actualizări în câteva cazuri:

  • Alerte WGA :smiley:
  • La trecerea de la 7 la 8 (sau 8 la 8.1, nu mai știu) a dispărut antivirusul;
  • La trecerea la W10, Vagrant/Virtualbox nu mai funcționau. Dar era o treabă super cunoscută, deci nu aș trece-o chiar la probleme surprinzătoare.

Treaba cu w10 este mai delicată, din mai multe motive:

  • MS a fost super agresiv cu actualizarea la w10;
  • Agresivitatea asta nu a apărut în ziua lansării ci mult, mult după;
  • Upgrade-ul ăla NU pornea de capul lui. De curând MS a făcut mizeria cu „a închide fereastra de upgrade de la x înseamnă ca ne dai voie să ne facem de cap”, dar înainte de asta erau lucruri de apăsat înainte să înceapă upgrade-ul.
1 Like

Inainte, vremurile se schimbe, maine vom fi fortati sa facem upgrade la cine stie ce Office sau Visual Studio nou. Cu accentul pe fortati. Ce te faci cand descoperi la repornirea sistemului ca ai Visual Studio 2020 si nu mai merge corect cu aplicatia pe care o dezvoltai?