How Developers Can Best Negotiate Their Salary


(Horia Coman) #1

Sfaturi pentru “salary negotiations”. Proza mi s-a parut chiar foarte OK, iar sfaturile sunt destul de actionable. Nu chesstii care tin de psihologie, sau abordarea negocierii, ci treburi mai obiective. Gen - proaspat absolvent de facultate => uita-te la salariile mai mici. Ai proiecte multe pe GitHub => mai mareste tinta cu ceva.


(Red) #2

Măi, vouă vă e rușine să cereți $20/oră. Ce negocieri?


(István F.) #3

Salariile in Romania sunt foarte mici daca nu ai o nisa foarte specializata, trebuie sa cauti clienti cu bani din afara daca vrei 10$+.


(Red) #4

Jeez, am luat $20 din prima. Am spus că vreau atât, într-o secundă am primit răspunsul că „Clar, da”.

De fapt am luat o țeapă la nivel mare cerând atât de puțin.

Eu nu știu ce-i cu tine, Istvan, că faci NodeJS și React și alte chestii pe Javascript și tot te plângi că nu e de muncă. E plin net-ul de cereri pentru porcărioarele alea. Ejobs, Stackoverflow, monster.com, etc.

Nu înțeleg, vorbești și engleza, parcă și germană. WTH?!

Ai și timp liber o grămadă. Tot vorbești că lucrezi la nu știu ce proiect personal ceea ce denotă că pierzi „income” la greu.


(Gabriel Horatiu Petchesi) #5

Totul depinde de suma pe care o castiga firma (in cazul in care vorbim de cineva angajat) sau bugetul alocat de client (in cazul in care lucrezi direct cu clientul).

Poti sa ceri tu orice suma daca nu exista buget atunci nici nu poti negocia. In exemplul de mai sus sa presupunem ca firma incaseaza 20 E de la clienti atunci tu ca si angajat vei putea negocia pana la maxim 15 E (brut/ora) pentru a putea face si firma un profit. Important este sa stii care este valoarea de piata a muncii pe care o depui pentru partenerul cu care colaborezi si atunci poti afla si care este intervalul in care poti sa te misti.

Majoritatea programatorilor castiga sub suma asta, cel putin in Romania. La multinationale si in Bucuresti sau Cluj pe anumite specializari/proiecte se ajunge la alte sume dar majoritatea lucreaza pe sume de pana la 20 USD / brut / ora.


(Red) #6

E jalnic, e jalnic, oh yeah!

(Măcar să vină oamenii că au aplicat la tot ce le-a sărit în față pe poziții remote sau parțial on-site și nimeni nu le-a oferit nimic. Dar să nici nu încerci și să te mulțumești cu puțin…)


(Cristi Contiu) #7

De curiozitate, cum calculati salariul pe ora pentru un angajat full-time? La cate ore impartiti netul lunar?
Se includ si concediile, liberele legale sau strict orele muncite? Pauze de masa?