How Hotmail changed Microsoft (and email) forever

1 Like

Tema de gandire: cum ati implementa un serviciu de email pt, sa zicem, 1 milion de utilizatori folosind tehnologiile anului 1998?

1 Like

Fun stuff, nu aveai nimic atunci de la 0. Trebuia sa incepi cu hardware, dupa sistemul de operare, retelistica, dupa softul in sine, design-ul.

Probabil ca era un challenge la fel de mare sa faci rost de hardware pentru asta. In 2005 cu un Pentium 2 ne descurcam cu 32Mb de RAM. In 1998 aveai si mai putina memorie.

Oricum cred ca la baza e acelasi algoritm si azi, primesti un email, verifici daca adresa exista, il stochezi si asociezi adresei specifice. Cand utilizatorul trimite pui emailul trimis intr-un queue din care serverele iau round robin email-urile si le trimit.
± SSL si ce a mai aparut pentru a combate email spoofing/spam.

La inceput n-aveai cine stie ce editor, imaginile se incarcau extrem de incet. Ceva decent pentru Spam a aparut doar odata cu Gmail.

1 Like

FreeBSD 2.0 aparuse in 1994 si ar fi putut asigura fundatia.

In 1998 ma astept sa fi fost servere cu 64 sau 128MB RAM cel putin.

erau si atunci ceva chestii.
Poate esti tu mai tanar

În 2000 aveam în PC 64MB RAM și era rezonabil de ieftin. Presupun că nu s-a ieftinit grozav în 2 ani (compar cu SSD-urile, au avut nevoie de 5+ ani să treacă de la „obscen de scump” la „rezonabil de ieftin”).

Mă uit pe lista asta: în '98 se pare că era comun modulul de 32MB, iar prețul era în jur de 30$. De fapt, începând cu '98, prețul era aprox 1$/MB de RAM.

La primul loc de muncă în IT, în 2004, aveam un server cred că ProLiant, care avea mai bine de 6 ani și avea o grămadă de slot-uri pentru RAM (dar avea un CPU destul de praf, motiv pentru care era și scos din uz).

Tind să cred că nu neapărat RAM-ul era provocarea. În articol se spune că nu aveau resurse pentru SSL și doar auth era criptat, restul era plain text.

1 Like

clar ca era totul in plain text, dar nu erau bani nici de sniffere, nici de brut force. toate parolele erau fie “password” fie 12345678, alea lungi.

Dpmdv chalenge-urile cu tehnologiile de atunci erau cu spatiul de stocare, load balancing si serverele web, care erau la inceput.