How it feels to learn JavaScript in 2016

Citatul cu care începe:

This piece is just an opinion, and like any JavaScript framework, it shouldn’t be taken too seriously. No JavaScript frameworks were created during the writing of this article.

O compilaţie/lectură foarte mişto, merită citită. :ok_hand:

13 Likes

… but now everyone is realising modifying states is equivalent to kicking babies

:laughing:

2 Likes

Articolul respectiv a fost recomandat si in comunitatea freecodecamp, insa nu am avut rabdare sa-l parcurg. Desi de ceva timp incerc sa invat JavaScript articolul mi se pare greu “digerabil” - prea multe frameworkuri, prea multe tehnologii, prea, prea… In ultima perioadda parca in Js sunt din ce in ce mai multe “inventii”.

As vrea sa va intreb cat de mult succes au solutiile bazate pe Js in Romania?
Ce ati recomanda cuiva care acum vrea sa invete programare, in conditiile pietei din Romania:Js(node.js)+Mongo sau PHP+MySQL?

Multam!

Strict în cazul tău, văzând direcția în care mergi cu ce faci, LAMP. Nu văd la ce/când ai putea să faci ceva cu MEAN stack…

Multam de raspuns!

Neavand un background in domeniu ma gandeam sa folosesc resurse actuale (ex. carti 2015-2016) pentru a-mi forma niste baze in programare: programare functionala, POO, algoritmi, structuri de date. In PHP nu prea am gasit resurse pe temele astea, care sa aiba maxim 2-3 ani. In schimb in JS am gasit destul de multe materiale(carti), dar nu stiu cat de mult mi-ar folosi in conditiile din Romania sa stiu foarte bine Js. Adica, din punct de vedere al joburilor, la noi LAMP e muult peste full stack js.

1 Like

more lulz:

2 Likes

La noi nu gasesti mai deloc joburi pe JavaScript sau frontend ceea ce sugereaza ca majoritatea joburilor sunt pur outsourcing-uri sau mentenanta. (respectiv chiar m-as mira daca ar gasi pe cineva talentat in JS in salariile pe care le pot oferi)

Prima data pare o problema complexitatea aceasta, dar in realitate NU TREBUIE sa inveti JavaScript cum trebuie sa inveti C++/C#/Java sau chiar php. De exemplu express e ridicol la cat de simplu este fata de orice framework php, practic joci lego. JS se preteaza la tipul de om care are o problema, cauta pe google si rezolva problema.

O data ce ti-ai facut primele programe o sa revii la ele pentru refactoring si o sa zici cat de idiot ai fost. JS practic iti permite sa incepi prost (dar sa iti rezolvi problema) si dupa sa avansezi la cod frumos structurat pe functii/obiecte si dupa programare total functionala.
Daca cineva imi zice sa fac un program cu vreo interfata in C, Java, Pascal sau Delphi nici nu as sti cu ce sa incep, la JS am atatea optiuni simple incat nu stiu sa aleg.

Nu cred ca e o idee buna ca cineva sa se raporteze la piata din Romania, e chiar o idee foarte proasta deoarece aici nu avem nici o nisa care ar putea sa beneficieze de JS (inafara de web designeri care sunt 90% cu php). Din cate am vazut majoritatea startup-urilor de la noi sunt in nise in care JS-ul nu prea e avantajos.

1 Like

Yup, e inca un ecosistem “zgomotos”, dar se mai calmeaza lucrurile. Ce e totusi nementionat ca toolchain-ul este orientat spre webapps mai complexe, asadar pentru proiecte mai mici s-ar putea sa fie mai mare bataie de cap decat beneficiu. Desi, cum bine mentiona @tekkie, pe proiecte mici inveti pentru proiectele mai mari.

Nu e musai nici la cele mari. De exemplu, am incarcat eMag de curiozitate, si sunt o groaza de mici script-uri js, ne-uglified, cu comentarii prin ele etc. La marimea lor, chiar conteaza treburi din astea, dar pana una alta oamenii se descurca, si nu e prioritatea #1 pentru ei. In contrast, amazon.com e opusul. Pana si domeniile accesate sunt doar ale lor.

Ca o paralela, este echivalent cu tot procesul de compilare pentru aplicatii Android sau iOS - se intampla o groaza de lucruri intr-un astfel de build, fata de un “gcc main.c”, asa ca este un sistem mai complicat. Si spre deosebire de Android/iOS exista mai multe optioni, care adauga si mai multa complexitate.

Din ce am observat eu, pe partea de package management, npm pare sa fie castigatorul. Pe partea de “makefile”, ar fi gulp. Mai raman diverse tool-uri de bundling si procesare de resurse, gen webpack, browserify etc, unde inca mai e “bataie”, dar acolo alegerea unuia sau altuia nu este asa de cruciala - orice ai alege esti OK, iar daca nu-ti convine poti schimba relativ usor.

2 Likes

Ți se pare ca vreuna din aceste situații este bună?

De unde naiba scoateți procente… nu pot să-mi dau seama. E mai folosit PHP? Posibil. Dar 90%? Chiar crezi asta?


Referitor la răspunsul lui Osmani… e o problemă fix la început: first do it, then do it right, then do it better.

Acum trei-patru ani, „do it right” însemna coffee script. Acum doi-trei ani însemna typescript. Acum înseamnă ESxxxx.

Acum patru ani, „do it right” însemna jQuery. Acum trei ani, toată lumea migra pe backbone. Acum doi ani, pe Angular. Acum pe React, Vue etc.

Exceptând cazul în care nu iterezi extrem, dar extrem de rapid peste cod, sunt șanse destul de mari ca în două luni să fie totul atât de vechi încât sa fie nevoie de o rescriere.

Asta ca să nu mai spun că sunt șanse mari, foarte mari chiar să nu fie nevoie de altceva decât de jQuery (sau chiar mai puțin de atât).

1 Like

Depinde de ceea ce faci si la ce esti atent.

Acum trei-patru ani, „do it right” însemna coffee script

Pt. majoritatea care lucrau exclusiv cu JS, CoffeeScript nu a fost niciodata o optiune, in special in comunitatea Node.js. Adoptia a pornit de la cei care au venit din Python / Ruby / etc, pt. ca JS “the good parts” bullshit.

Sunt o multime de discutii pe forumul de la Atom unde sunt criticati pt. proasta decizie de a adopta CoffeeScript in core; nu sunt caz izolat.

Evolutia este normala intr-un ecosistem complex. Incearca sa inveti mecanica auto in 2016 si vezi ce optiuni sunt.

Similar o sa ajungem sa citim articole ale mecanicilor auto: “OMFG sa-i pish in freza pe aia de la Tesla ca plm acum e tot electric, vai doamne! hai sa ne intoarcem la radacini!.. cu trasura si miros de balega”.

4 Likes

Nici nu trebuie sa fie mecanicii cei care deschid discutia. Stiind cum se produce softul in ziua de azi, eu de multi ani stiu ca vreau masina cu cat de multe parti mecanice ca sa fiu sigura ca nu ma omoara fara voia mea.
Sa ne fereasca sfantul de ziua in care japonezii scad calitatea, ca eu trec la tren + bicicleta.

2 Likes

Parca the brave-new-JS-world era bazat pe *nix philosophy si functional programming? :laughing:

sa nu exageram totusi :slight_smile:

IIHS finds reduced claims in autobraking cars

While there’s plenty of debate and ambiguity surrounding forward collision avoidance technology, autonomous braking seems to be one example of it that’s making headway. In a recent study, the Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) took an in-depth look at Volvo’s City Safety feature and revealed some favorable results.

When compared to SUVs that didn’t have collision avoidance technology, Volvo’s XC60 SUVs (equipped with City Safety) had:

33 percent fewer bodily injury claims
15 percent fewer property damage claims
20 percent fewer collision claims
And for Volvo’s S60 midsize sedans, City Safety resulted in claims reductions of:

18 percent for bodily injury
16 percent for property damage
9 percent for collision

EDIT: reclama ascunsa la Volvo, evident :joy:

One language to rule them all. One language to find them, One language to bring them all and in the darkness bind them :smiling_imp:

2 Likes

Still proud with my native language!

After two years in second place, C has finally edged out Java for the top spot.

via: (care include Stackoverflow Developer Survey 2016, pe lângă multe alte surse)

1 Like

Fals, gresit, neadevarat. :slight_smile: Sunt full-time frontend developer din 2012 la o firma de IT din Bucuresti. Nu facem outsourcing, lucram doar pentru proiectele companiei. Se gasesc joburi pe JavaScript si Node.

3 Likes

Off-topic un pic: cei din Germania deja au trecut la asta de mult timp. Majoritatea oamenilor merg cu bicicleta sau trenul la serviciu. Faza e ca au piste pentru biciclisti din belsug si trenurile merg cu >= 200km/h. Sa ne cucereasca, zic :smiley:

4 Likes