How The Web is Really Built | CSS-Tricks

Nobody uses jQuery anymore, right? Wrong. It appears on 83% of all websites

Everyone uses Jamstack instead of bloated CMSes, right, right? Wrong. Static site generators are used in less than 1% of websites, WordPress powers one-third of the Web.

Pe scurt: da, sigur, WP e nasol, jQuery e vechi, dar mergem blat și le folosim în continuare. :slight_smile:

1 Like

Se pare ca e mult loc de imbunatatire a tool-urilor. Acel procent de WP se va dilua la un momendat. “nothing lasts forever…”

Ma astept sa ia amploare tool-urile precum Modulz. Tind sa cred ca si Figma are un as in maneca, CTO-ul lor lucreaza la esbuild.

Păi uite cred că aici e problema: oamenii vor să facă un X mai bun. Un jQuery mai bun. Un WP mai bun. Un ceva mai bun. Dar omit să întrebe utilizatorii: „bă, voi ce credeți?”.

Pentru că ghich ce? Utilizatorul final nu dă doi bani că WP are o mizerie de cod. Ai nevoie de o funcționalitate? Găsești plugin potrivit, îl instalezi, gata.

Nu zic că nu o să pice WP, dar ecosistemul e mult prea mare pentru a convinge utilizatorii să migreze spre altceva.

Corect, la ceva similar ma gandeam. Cum Figma si-a creat un ecosistem ma astept o platforma de genul Modulz, “desig-to-code” sa ia amploare, prima cu un marketplace de plugins va castiga, cel putin in primii ani. Similar s-a intamplat si la Shopify, dupa ce s-a dezvoltat ecosistemul, a inceput sa fie economic eficient sa-ti faci un shop prin ei.