How to get out of tech and still make a decent living?

https://news.ycombinator.com/item?id=12284410

O discutie interesanta pe HN. Pareri despre cum ar arata discutia in Romania?

2 Likes

Unele dintre soluțiile oferite în comentarii sunt amuzant-inutile: dacă vei continua să oferi consultanță în același domeniu, nu ai putea spune că ai ieșit din acel domeniu.

EU aș putea să mă reîntorc într-un service auto (ca electrician auto). Da, probabil voi avea nevoie de un an să recuperez ce am pierdut în ultimii zece ani, dar nu cred că ar fi o problemă prea mare. Din punctul ăsta de vedere m-aș încadra la venituri decente.

Dar dacă ieși din tech pentru a intra într-un domeniu cu totul și cu totul nou, probabil nu ai șanse prea mari să faci ceva.

1 Like

Heh, dar mai este un detaliu: suntem in tech si pt. ca we enjoy it (well, most of the time … or sometimes at least).

Deci intrebarea ar fi:

How to make a decent living whilst doing something that you kinda enjoy?

In cazul meu ar insemna sa incep o noua facultate de la zero - ceea ce ma cam tenta oricum :slight_smile:

Intre timp, I could code for food and shelter.

2 Likes

Probabil ca agricultura ar fi cea mai profitabila.
Gasesti pamant foarte bun (probabil printre cele mai bune posibile din Europa) la arenda si poti sa cultivezi ceva foarte profitabil gen capsuni, zmeura si mure. In special daca ne dezvoltam propriile utilaje si procese.

In rest in ziua de azi nu e necesar sa fi legat de economia locala, poti foarte frumos sa traiesti off the grid in ceva munti sau sat intr-un loc incredibil si sa ai tot ce ai nevoie.

Mai puțin: mâncare proaspătă[1], educație pentru copii, servicii medicale, combustibil sau servicii de curierat rapid. În rest da, tot ce trebuie :slight_smile:

[1] Cât de proaspătă poate fi mâncarea din supermarket

3 Likes

In primul rand, imi cer scuze, dar iar am facut comentariu gigantic. Ca sa echilibrez, am incercat sa rezum un intreg paragraf in textul ingrosat in acel paragraf.


Cine spune ca nu sunt persoane care au mai multe lucruri care le plac. Eu, spre exemplu, sunt multipotentialist. Daca gasesc ceva ce imi place sa fac si nu are legatura (directa) cu IT-ul, nu inseamna ca gata, e deja prea mult. Chiar din contra, avand background in IT, la momentul respectiv voi putea sa invat acel lucru at my own pace, pentru ca peste ceva timp sa pot profesa in domeniul respectiv.

Spre exemplu, reclamele. Faptul ca am incercat design grafic cateva luni (primele luni de invatat design), dupa care am trecut la logo design imi ofera un background decent pentru a imi putea extinde skillurile in domeniul advertisingului. Deja observ anumite pattern-uri pe web, deja incep sa inteleg, cat de cat, cum se poate crea hype, unde se poate promova ceva online, iar cu vre-o doua saptamani de invatat si o luna de experimentat, as putea aduce cateva mii de vizitatori pe un site, eventual si avea o conversie de useri de vre-o 1-3% (ca deh, sunt incepator; poate sa fie si mai mare, cu putin noroc).

Okay, la inceput, ca in orice cariera, nu vie fi asa de bun, insa experienta din domeniul anterior te va ajuta, catusi de putin, la jobul actual. Trecerea nu trebuie sa fie brusca, poate fi graduala.

De ce nu renunt la programare sa fac advertising? Imi place mai mult programarea. Deasemenea, in cazul in care imi fac propriul startup, pana as face un profit suficient incat sa-mi permit sa angajez cineva pentru advertizing timp de un an, voi putea sa ma ocup singur de asta. Sigur, ar insemna sa iau timp de la alte taskuri, dar nu fix asta este avantajul in a fi Jack-of-all-trades?

Okay, Jack-of-all-trades nu este tocmai termenul bun, deoarece implica a stii din toate cate putin si din nici unul suficient. Multipotentialismul implica a avea un domeniu principal (lafel ca specialistii), pe langa care sa mai creasca si alte domenii secundare, in loc de subdomeniile din cazul specialistilor.

Ca un exemplu, specialist fiind pe programare web vei stii programare, dar si cum sa-ti setezi enviroment-ul de programare (pc-ul, tableta, sau pe ce oi programa), cum sa intrii in “the zone”, cum sa programezi software direct pentru OS, ce limbaje sunt folosite pentru (aproximativ) ce probleme, etc.

Multipotentialist fiind te vei limita la mai putine subdomenii, gen vei stii cum sa intrii in the-zone, dar nu si restul, dar, in schimb, spre exemplu (la intamplare), avand experienta in alte domenii diferite de cel principal, vei:

  • stii sa canti la chitara
    • ajuta la aplicatii care necesita sunete
  • stii sa faci poze decente
    • poate ajuta la a face design-ul unui site, ori la a discuta cu designerul pe limba lui
  • fi un bun orator, deci poti
    • preda chestii pe youtube sau altor angajati
    • scrie articole interesante despre un produs la care lucrezi
    • face parte din echipa care discuta cu clienti mari deoarece exista posibilitatea sa poti sa-i convingi, in caz ca lucrurile merg prost
    • oferi talk-uri despre produsul pe care vrei sa il promovezi
    • lucra ca PR

Deasemenea, daca ati ajuns aici si considerati ca postul acesta lasa de dorit din punctul de vedere al calitatii, va rog sa imi spuneti (pe privat, preferabil, sau intr-o discutie de la Offtopic in care sa-mi dati tag) ce am gresit si cum as putea sa evit acea greseala, ori sa o repar, pe viitor.

2 Likes