I don't want to do front-end anymore

https://www.askonomm.com/blog/i-dont-want-to-do-frontend-anymore

3 Likes

Front-end acum e dezvoltare de aplicatii, poti face si site-uri de prezentare dar astea se fac usor cu un template si sunt vreo 10 platforme headless/generatoare aproape gratis care fac o treaba la fel de buna pentru 90% din oameni.

Nu sunt de acord ca e mai complex, daca trebuia sa faci in 2008-2010 o aplicatie similara de cele pe care le facem azi iti trebuia Java integrat in pagina ca un widget sau Flash Player cu aplicatii care se codau cu ActionScript. Doar cei mai bogati si mari isi permiteau sa faca asta, noi saracii ne descurcam cu php si in cel mai bun caz ceva JS cu long polling. Nu aveai componente gata facute de virtual scroll, de tabele, de atatea optiuni pentru continut dinamic si ti-ar fi trebuit mult mai multa matematica sa faci un layout tipic de azi cu CSS fara variabile care era manipulat de jquery.

Backend-ul e sigur mai straight forward, dar cu un frontend bine gandit poti alege un stack care evita un backend complex sau deja devine un cosmar cu stream-uri si websockets.

Daca e sa compari front-end-ul de acum cu aplicatii desktop pentru Mac/Windows din trecut probabil orice faci e mult mai usor de intretinut si nu necesita instalare.

3 Likes

hei, macar nu e IE6.

3 Likes

S-a redus complexitatea datorată browserelor.

Acum 10+ ani aveai câte 2-3 versiuni de IE, Opera, Firefox, Chrome, Safari, fiecare cu motoare diferite de randare, fiecare cu bug-urile lui. În total erau mai bine de zece browsere la care trebuia să gâdili chestii. Acum ai două mari și late: Chrome și Firefox. Iar acum toate browserele se actualizează automat, deci yay.

Pe de altă parte, s-au modificat atât procesul de scriere a codului (build, dependențe, webpack, npm etc) cât și responsabilitățile unui dev. Dacă acum 10+ ani responsabilitatea ta principală (ca frontend dev) era să faci site-ul să arate la fel în toate browserele, acum așteptările sunt mult mai mari: reactivitate, MV*, framework-uri etc.

Dacă stau bine să mă gândesc, îmi plăcea mai mult acel frontend development mai mult decât cel din ziua de azi :slight_smile:

4 Likes