Idei tema de licenta

Salut!

Sunt student la o facultate de automatica si calculatoare in anul 3 si urmeaza sa ma apuc de licenta, doar ca habar nu am ce sa fac. Profesorul coordonator preda sisteme de operare, mi-a zis ca orice voi face va fi facut pe linux (no problem, imi place linux), am avut o discutie cu proful si i-am zis ca ma invart in jurul cloud,docker,containere,rest apis,securitate,retele de calculatoare, mi-a mai zis el de openstack ceva si de masini virtuale.

Eu sunt deschis la orice, i-am zis ca imediat dupa ce stabilim ce fac, imi va da carti de unde sa citesc (legat de cloud si securitate nu stiu nimic, dar vreau sa invat), la fel, nicio problema, imi place sa-nvat si sa citesc carti tehnice.

Doar ca efectiv nu stiu de unde sa pornesc, ce sa fac efectiv. De unde pot sa ma inspir? Unde sa caut idei?

Urmeaza sa am peste cateva zile o alta discutie cu proful si i-am zis c-o sa ma mai gandesc, dar nu stiu ce sa fac.

Ceva idei?

Multam!

Deploy echipamente telecom pe OpenStack.

Echpamentele pot fi virtuale.

Nu fac eu, dar unde lucrez se face

Ideea este ca aceste noduri din partea de core a unei retele de telecomunicatii mobile (4G, 5G) pot fi virtualuzate.

Mai ales 5G.

Poti sa si intrebi fost absoventi care l-au avut da si coordonator, ce proiecte au avut. Vezi daca si firma la care faci practica te poate ajuta. Multe permit studentilor sa isi faca licenta cu ei si le asigura si indrumator de acolo

Worst case scenario, il intrebi ce teme are in minte. Profesorii propun si ei teme de licenta.

Poti sa il intrebi pe el, nu trebuie sa intrebi absolventii. Daca nici asta nu poti discuta cu el, ai ales profesorul gresit. Eu tocmai ce am terminat licenta anul asta si mi am ales un profesor care nu s a implicat deloc (stiam ca asa o sa fie, dar credeam ca o sa fiu mai ok cu asta). Cand au inceput prietenii sa mi spuna ca ei sunt ajutati si colaboreaza tot timpul, parca mi a parut rau putin:)

O idee care imi vine in minte acum e un proiect blockchain enabled bazat pe BigchainDB pentru ca utilizeaza tot ce ai in descrierea de mai sus mai putin OpenStack. O alta idee ar fi ceva in zona IoT si microservicii.

În primul rănd trebuie să te documentezi care e diferența între o lucrare de licență, o disertație pentru master și una pentru doctorat. În România, e o varză totală la capitolul ăsta. Pentru lucrarea de licență, trebuie să construiești ceva concret (o aplicatie, un site, ceva ce trebuie să arăți că funcționează sub Linux cum ți-a spus coordonatorul) și să împachetezi ce ai făcut în concepte teoretice. Contribuția ta, în sensul de ce aduci nou, poate fi minimă.

Apoi, există trei titluri didactice: lector dr., conferențiar dr., profesor dr. (toți sunt doctori). Un lector, te lasă în treaba ta, dar dacă în comisie ai un profesor (și sunt șanse mari să fie așa) nu vei lua o notă prea strălucită în afara cazului în care faci ceva cu care îi dai pe spate; lucrarea o poți faci când ai tu timp și chef. Dacă coordonatorul e profesor, n-o să te lase deloc tot anul; în cazul ăsta, îi poți cere o temă, dar te poate doborâ. Conferențiar e undeva la mijloc.

Explorează lucrările de licență disponibile pe Internet și vezi cam ce ai putea să faci tu în funcție și de ceea ce știi și te intereseaza. Nu te băga în chestii despre care nu știi chiar nimic.

La lucrarea de licenta este suficinet sa aduci o contributie minima la tema propusa sau alesa. Nu este nevoie sa te dai pe spate. Prin lucrarea de licenta arati ca ai fost in sare sa faci o munca de cercetare minimala. Ceea ce este si unul din scopurile unei facultati.
Nota este data in mare parte de prezentare. Se cer aplicatii (ceea ce este si normal la o facultate pe domeniul cs sau inginerie electrica - merg mana in mana)

In general profii din comisie nu le citesc din scoarta in scoarta din motive de timp, plictiseala etc. Pun intrebari, nr lor depinde de interesul lucrarii si prezentarii. Sau pot pune intrebari stupide daca sunt plictisiti.

Indrumatorul o sa dea o nota buna.

Gradele indrumatorului nici nu conteaza. Indrumatorul meu de licenta a fost profesor universitar. Mi-a dar material cat pe domeniul ei. De partea de aplicatie m-am ocupat eu.
Si un asistent poate coordona. Sau putea.
Gradul lor de implicare depinde.

Masterul poate sa aprofundeze domeniul de la studiile de licenta sau studii complementare. Se pune un accent si pe partea de cercetare, scriere de articole si eventual publicarea lor, daca sunt worthy.

La doctorat nu ne bagam. Ala poate fi facut si la ceva timp dupa terminarea masterului

Sfaturile mele pt cei care sunt in penultimul sau ultimul an:

  • Ochiti din timp un coordonator
  • Contactati si vedeti ce teme are sau ce interese are.
  • Companiile ofera posibilitatea de a face proiectul chiar la ele si asigneaza pe cineva sa indrume din partea lor
  • Decat o lucrare facuta in bataie de joc, mai bine in toama sau de ce nu, la anu. Eu am avut colegi care prin vara s-au angajat pe Facebook, Google etc si si-au dat licenta in toaman
  • Apucati-va din timp. Chiar si doua ore pe zi sunt suficiente pentru a scrie la o lucrare de complexitate medie. In semstrul 1 din anul terminal se cam aleg profii si parca tema lucrarii se depune pe la inceputul semstrului 2. Si din primavara se poate incepe. Participati la sesiunile de comunicari stiintifice. Acolo va puteti evalua progresul, prezetarea in mare pana in acel punct. Si s-ar putea ca membrii comisiei de la sesiune sa se regaseasca si la licenta.

My 2 cents!


Pentru date calendaristice concrete, intrebati la facultatiile voastre.

2 Likes

Tema mea pentru lucrare de licenta a fost “Proiectarea si implementarea unei
aplicații Android pentru informarea rapida a operatorului uman cu privire la situațiilede avarie
apărute in operarea procesului de neutralizare a pH-ului apelor uzate”. Am construit o aplicatie Android unde afisam o interfata pentru "Operator"cu anumite statusuri si valori, cazurile si calculele le faceam pe un server cu PHP sub forma de API, partea cea mai complicata a fost intelegerea procesului fizic si cautarea de date reale.

Poti sa arunci o privire pe-aici:

codecrafters-io/build-your-own-x: Master programming by recreating your favorite technologies from scratch. (github.com)
Mai vezi pe-acolo ce te intereseaza, sunt mai multe sectiuni care au legatura cu ce doresti tu.

Poti sa-ti alegi sa pornesti cu ceva implementare basic de acolo si eventual dupa aia s-o extinzi pe tema proiectului.

1 Like

Haha, am biduit un astfel de proiect pentru un ISP mediu de la noi (client final grup mare internațional). Ai lucrat cu ei?

Daca te ajuta cu ceva eu am făcut la licență (mno, acum 20 de ani) Aspect Oriented Programming cu un plugin de Rațional Rose scris in C++ care genera ceva skeleton de cod Java. Banal codul, interesant conceptul de AOP, care văd că nu a prins. A generat doar câțiva pui mici, cum ar fi decorators in Python.

Nu eu, dar colegi care fac asta. :smiley:

Noi folosim acest concept prin spring aop :smiley:

1 Like

Eu am vrut sa ajut cu o lucrare de licenta despre CAGD cu matematica destul de complexa (moduri mai eficiente de a interpola curbe bezier) dar mi-am prins urechile rapid.

Orice ai face evita grafica, robotica si matematica extrema la lucrarea de licenta daca nu vrei sa continui master-ul la MIT sau sa te ocupi cu jocuri.

La fel si AI-ul nu e o idee buna daca nu folosesti ceva standardizat (e.g. un model de image recognition care deja exista) fiindca iti poti prinde usor urechile in datele pe care le ai.

Daca vrei ceva frumos vezi o arhitectura in docker (k8s) pentru machine learning (predictive maintenance (dar ai probleme cu datele), search engine cu imagini) in cloud, dar cu modele pe care le gasesti pe net. Problema cu docker si k8s e ca e ridicol de scump si nu stiu daca te acopera planul de student de la Azure/GCP de exemplu. Chiar si local ai nevoie de 32-64Gb memorie pe linux in mod ideal.