Impact bug in productie: Equifax

uneori codul pe care il scriem poate avea impact devastator asupra vietii oamenilor; in state acorul de credit e un element important in stabilirea ratei dobanzii

2 Likes

Ne apropiem de momentul de care ne tot avertizează Uncle Bob de ani de zile probabil…

6 Likes

e imposibil sa nu se intample astfel de lucruri.

sigur, sunt metode care sa le minimizeze (ca numar si impact), dar tot or sa se intample atata timp cat codul e scris de oameni sau de masini concepute de oameni.

tot ce poti sa faci tu ca individ e sa tii la calitatea codului scris de tine

2 Likes

De obicei e o combinatie intre dezinteresul clientului si dorinta de a lansa ceva neterminat pe ideea ca “Nu avem buget sa testam inca o saptamana, lasa, vedem noi dupa lansare”.

Sunt o gramada de programatori dezinteresati, dar un produs nu sta doar in oamenii care scriu cod cum nu sta nici in arhitecti si nici in testeri. E acolo un tata a tuturor care se numeste client care ar trebui sa stie exact ce intra in sistem si ce trebuie sa iasa afara. Daca nici pe el nu-l intereseaza, de ce sa ne mai batem capul?

Ca exemplu sunt toate aplicatiile facute pentru Stat. Unde Statul e clientul dezinteresul e maxim. In primul rand Statul nu exista, sunt oameni acolo care il formeaza, banii nu vin de la ei si pana la urma daca ceva nu merge, e cineva responsabil? Nu. Statul e de vina. Stat care nu poate fi nici amendat, nici inchis, nimic.

In asigurari, credite, banci se utilizeaza SAP ABAP, Cobol, proceduri stocate etc. De fapt totul se rezuma la un SQL scris bine sau prost. Plus mai adauga si AI si se muta in cloud mai nou.

Tot codul e procedural, arhaic fata de ce facem acum in majoritatea proiectelor.

2 Likes