Impactul COVID-19 asupra industriei IT

Salutare!

Sunt curios ce parere aveti despre acesti subiect:

Ce impact va avea aceasta pandemie asupra industriei IT? Credeti ca trebuie sa ne facem griji pentru locul de munca?

Se prevede o recesiune globală, nimeni nu e safe…

3 Likes

Daca ma iau dupa ce spunea lumea in cele 2 discutii nu prea vechi, programatorii sunt safe sau vor fi afectate doar anumite zone.

DPMDV puneti-va centura de siguranta.

2 Likes

Deocamdata nu am auzit de concedieri in industria noastra dar vom fii afectati serios in viitorul nu foarte indepartat. In alte industrii am vazut deja masuri concrete gen incetare CIM pentru toti angajatii in perioada de proba.

Stiu 2 companii software care au luat unele masuri preventive, gen se renunta la a mai angaja contractori, agentii si alti colaboratori ne-permanenti.

Sa nu ne panicam dar brace for impact.

3 Likes

Ceva imi spune ca alte industrii vor fi mult mai afectate. Bine, nu ca it-ul nu ar fi.

  • transport
  • ospitaliera
  • partea de productie hardware
  • auto

etc

Meanwhile

Eu vad cumva toate industriile astea conectate. Daca industria automotive cade, probabil si proiectele IT din zona asta vor avea de suferit. La fel turism, food delivery si asa mai departe. Oricum fara o paine nu cred ca ramanem, doar ca e posibil sa fie luate masuri drastice in cazul unei crize puternice.

2 Likes

Și parașută, dacă e la îndemână.

E doar o chestiune de timp.

Dacă luăm în considerare doar ce impact va avea căderea HoReCa și cum se va rostogoli treaba asta în restul industriilor ar trebui să ne pună un pic pe gânduri. Doar că nu e doar HoReCa, sunt o mulțime de alte industrii care vor fi afectate (doar câteva):

  1. transportul de persoane
  2. învățământul și tot ce ține de el (after schools, activități extra-curiculare)
  3. comerțul de tot felul (pe grupurile de FB se cer idei despre cum ar trebui să se procedeze cu chiriile spațiilor comerciale închise, de exemplu)
  4. șomajul crește și ne mai întoarcem o dată la punctul 3.

Sigur, vor fi alte oportunități, dar IT-ul va fi afectat și nu cred că va fi chiar blândă toată treaba.

1 Like

Probabil

In schimb ne impacam bine cu telecomunicatiile, medicina etc
https://foldingathome.org/2020/02/27/foldinghome-takes-up-the-fight-against-covid-19-2019-ncov/

Noi sa fim sanatori, sa ne punem, preventiv, centura si sa speram ca va fi bine :innocent:

Acelasi lucru am vazut si eu momentan, cu precizarea ca daca se mentine mult timp asa se va renunta la externi.

1 Like
  1. Toate vor fi afectate(suntem mult prea interconectati)
  2. Somaj tehnic nu este acelasi lucru cu somaj normal, iar in cazul de fata mi se pare solutia ideala (omenii sunt acasa dar totusi platiti chiar daca doar 75%)
1 Like

per total s-ar putea ca it-ul sa fie mult pe plus.
doar ca transformarea nu se intampla chiar peste noapte.
iar transformarea presupune adaptare, deci unii or sa fie lasati in urma.

totusi… eu as considera ca “distantarea sociala” de acum ii educa pe unii despre online si le confirma altora ca sistemele fuctioneaza, deci e de asteptat ca unele dintre comportamente sa ramane online si dupa ce trece izolarea.
eu as miza pe crestere, dar nu fara un hop initial si nu fara o adaptare semnificativa.

1 Like

Nu am facut referire la acest lucru. Link-ul este pt informare.

Vezi ca prin acel etc m-am referit la mai multe. Alea enumerate sunt primele care mi-au venit in minte.

Daca vorbesti de 10-15 ani da, dar pe urmatorii 2-3 ani va fi destul de greu

nu am spus ca o sa fie simplu si sunt convins ca or sa fie unii care se pierd.
dar n-as zice ca dureaza chiar 10 ani sa ajungi inapoi in plus.
chiar cred ca drumul o sa fie mai scurt (dar nu simplu).

1 Like

IT-ul e legat de restul industriilor, dispar sau se micsoreaza bugete, falimente, restrangerea activitatii. N-are cum sa nu fie afectat cand e afectata toata lumea. Cu cat obiectul de activitate e mai divers cu atat esti mai safe. Poate nu o sa fie la fel de afectat ca HORECA, transporturi aeriene dar cu siguranta o sa fie afectat.

6 Likes

Depinde de unde vin banii, daca ai lucrat pentru cineva care nu mai are o sursa de venit pentru ceva timp va incerca sa isi reduca toate cheltuielile la minim iar dezvoltarea si inovatia nu este mai niciodata o cheltuiala minima.

Eu daca as avea bani de investit as investi tot ce am in automatizare si solutii de planificare colaborativa. Toata lumea care vrea sa reduca riscurile dupa incidentul acesta va apela la o solutie sau alta din aceste 2 nise.

Singurul mod in care poti iesi dintr-o criza e sa iti faci planuri, daca ai 2000 de angajati si 100 de domenii e greu sa faci modele si rapoarte in excel. (toate lumea vrea sa stie pe cine poate da afara si ce poate inchide sau unde se poate muta ca sa fie peste linia de plutire)

Singurul mod in care fabricile din China nu se vor mai inchide la un nou virus la toamna sau anul viitor e daca isi inlocuiesc toata linia de productie cu roboti. (productia de procesoare nu e deloc afectata ca nu atinge nimeni cu mana linia de asamblare la un procesor si guess what, se ofera credite nelimitate pentru automatizare)

Eu zic ca o sa fie o problema foarte mare cu outsourcing-ul fiindca daca o sa fie recesiune peste tot o sa scada salariile, iar daca salariul unui programator din Franta va fi egal cu salariul unuia din Romania probabil ca noi trebuie sa reducem preturile sub linia de plutire ca sa ne pastram clientii.

2 Likes

Romanii deja au aceleasi salarii ca cele din Franta (care oricum sunt mici). Avantajul in Romania e dat de servicii si chirii care sunt la 33% fata de cele din Vest.

4 Likes

Te referi probabil la romanii din Franta :thinking:

Pai în Franța un dezvoltător face cam 3000 de euro după taxe, în cazuri fericite.

3 Likes

Probabil, dar convingerea mea e ca in Romania doar unii fac banii astia ca salariu net iar ponderea lor e mica comparativ cu numarul de angajati din IT.

1 Like