Impactul COVID-19 asupra industriei IT

1 Like

In mod sigur deja sunt probleme. Sectoarele direct impactate: HORECA, transporturi, dating poate chiar si banking nu vor mai genera in continuare cerere pentru soft pe segmentul lor. Programatorii care lucreaza pentru clienti din domeniul respectiv de activitate deja se gandesc de trei ori la urmatoarea cumparatura de 500 lei daca nu au bani albi pt zile negre pusi deoparte :slight_smile: N-am zis de 5 000 Euro…

3 Likes

One more:
https://news.ycombinator.com/item?id=22618788

2 Likes

Sunt curios daca stie cineva cum merge piata pe nisa de mentorat zilele astea :slight_smile: intreb pentru…mine :slight_smile:

6 Likes

Din câte am citit pe forum și așa din auzite la ce tarife se practica mi-e greu sa cred ca mai au clienti.

2 Likes

Urmeaza opinie personala. Be warned. :slight_smile:

In functie de ce intelegem prin industria IT, ea este intr-o pozitie foarte interesanta. Pentru mine industria IT inseamna orice activitate/job care produce hardware sau software. Prin hardware inteleg orice de la controllere banale pana la supercomputere. Prin software inteleg orice de la driver de plana de retea pana la program de contabilitate.

Daca privim lucrurile din aceasta perspectiva, industria IT este strans legata cu toate industriile si job-urile din lume. Nu cred ca exista o activitate din lumea asta care sa nu implice, macar indirect, folosirea unui echipament de calcul. Espressor-ul de acasa ce folosesti probabil are in el un chip. Robinetul ce ti-ai cumparat pentru chiuveta probabil a fost proiectat si modelat pe un computer. Iar dupa aceea a fost produs de un robot conectat la retea si controlat de o masina virtuala ce ruleaza pe un server hiperconvergent. Si asa, pentru un banal robinet am trecut prin toate straturile posibile de industrie IT.

Aceasta penetrare a industriei IT peste tot ne da o garantie unica in lume. Industria IT nu va disparea. Punct. Dar se va schimba. Orice criza forteaza industria IT sa se acomodeze la noua piata. Din fericire pentru noi, industria IT este cea mai dinamica si maleabila, tocmai datorita faptului ca este adaptata la toate celelalte industrii din lume si pentru ca evolueaza intr-un ritm foarte mare.

Totodata, aceasta penetrare a industriei IT peste tot ne da un risc. Orice industrie mare din lume care ajunge pe pragul colaps-ului, va avea un efect semnificativ pentru industria IT. Daca multe industrii din lume au probleme, are si industria IT, doar ca mai restrans.

Dar cum ne afecteaza asta pe noi, programatorii? Eu cred, ca riscul cel mai mare ce are un programator este sa lucreze intr-o industrie de nisa in IT si sa nu stie nimic despre restul. De exemplu daca ai 20 de ani experienta de programat controllere de airbag-uri, si nu ai facut nimic altceva in IT, ai o probelama mare daca se inventeaza o tehnologie care sa inlocuiasca airbag-urile. Dar daca esti un programator care poate programa de la Web la Desktop, de la Java/PHP/TypeScript la C/C++ sau Lisp/Scala, esti in siguranta. Desigur, este posibil sa trebuiasca sa schimbi jobul. Sigur, este posibil sa treci de la TypeScript la Java. Este posibil ca in loc sa faci programe de contabilitate sa trebuiasca sa lucrezi la aplicatii de nutritii de cai. Dar fara job nu cred ca va ramane nici un programator, nici macar incepatorii, daca doresc sa invete si sa se adapteze.

PS: Syneto in continuare cauta programator backend. Vezi sectiunea de job-uri de pe forum.

16 Likes

Din ce am vazut in ultimile zile, pare ca in IT e un fel de reprofilare.
Serviciile digitalizate cresc, iar cele “middleware” din alte industrii cad.
Citeam ca pe Wall Street exista un indice acum numit “stay at home”, care spune despre serviciile companiilor. Daca ofera servicii remote, produse livrate la domiciliu sau angajatii lucreaza remote, companiile respective sunt mai sigure si merita investit in ele.

Este interesant cum evolueaza economia, desi nu este de dorit sa se intample.

Asa cum tot tu spuneai IT-ul este legat de celelalte domenii dar are un oarecare lag fata de domeniul principal, in special posibilitatii lucrului de acasa.
In mod normal da te poti reprofila in alt domeniu, doar ca acum toate domeniile au probleme si asta va duce si la o micsorare a necesarului de programatori, asa ca sfatul meu este sa incercati sa fiti flexibil in perioada asta.

Discuții de genul ăsta tot apar:

3 Likes

În ultimele 2 săptamâni s-au triplat “ofertele” (nici nu știu cum să le numesc, alea cănd te contactează un recruiter pe linkedin să-ți propună up proiect străin de skill-urile și interesele tale) cu mențiunea clară că mi se oferă posibilitatea să trec prin toatele etapele procesului de recrutare exclusiv on-line. Nici nu știam că mai există interviuri face-to-face în industria asta în afară de Cluj și Pipera.

2 Likes

Da, si eu am observat acelasi lucru. Nu am inteles inca fenomenul :thinking:

eu am observat o crestere brusca a numarului de “oportunitati” venite prin LinkedIn, majoritatea din Germania. e ceva ce-mi scapa? de ce se activeaza acum recruiterii?

Nimic pe frontul meu. Nada. Zilch. Niente. Nope.

1 Like

am primit si eu oportunitati full remote, chiar si din RO de la o corporatie majora.

unde am ajuns mai

Nu stiu cum mai e situatia la voi, dar eu nu am avut niciodata atatea oferte de proiecte, sunt realmente uimit, daca as avea o echipa mare probabil ca as face o avere in urmatoarele cateva luni, poate presiunea situatiei i-a determinat pe oameni sa isi asume niste riscuri si sa dea drumu’ la bani in proiecte, poate vad ei oportunitatile mai bine in momentul in care multi tin de bani, nu stiu ce sa zic.

Pe de alta parte am prieteni cu clienti din Romania care deja nu mai achita facturile, chiar ieri am vorbit cu 2 dintre ei si erau destul de ingrijorati de situatie, mai ales ca au salarii de platit, unii dintre ei au destul de multi angajati.

4 Likes

Eu nu am firma mea, dar unde lucrez eu s-au cam dat drumul la “chestii de facut”, ca sa zic asa. Se incep vreo 2 proiecte mari, microservicii, go, grpc(nu particip la ele din pacate :frowning: ), plus alte extensii/imbunatatiri ale produselor existente. Roadmap pe 1-2 ani de zile ce sa mai. Sper sa nu se razgandeasca :laughing:

2 Likes

Da, cu platile am stat bine luna trecuta. Partea mai putin buna e ca 3 din 4 traininguri b2b pe care le aveam planificate luna asta s-au anulat. :smiley: Incusiv unul care avea deja avans platit… As zice ca romanii s-au blindat destul de repede fata de alte tari. Oare i-au speriat atat de tare masurile luate, stare de urgenta & stuff…

2 Likes

cursurile se tin online, la primele 2 sesiuni lumea a fost mai reticienta dar de cand am pus camera web obligatorie au devenit mai deschisi si mai dornici sa participe. Pe mine ca trainer nu ma avantajeaza deloc varianta asta, eu vad altfel relatia dintre trainer si trainee. Cineva mai sus zicea ca multa lume se reprofileaza sau are in cap asta. Si eu tind sa cred ca o sa aiba o crestere si mai mare scolile de IT pentru ca multa lume vede in perioada asta ca cei din domeniul asta n-au fost inca afectati. Scolile o sa profite de situatia asta si-o sa faca reclama fix acolo unde-i doare pe oameni adica la pierderea jobului unde multi si-asa nu stateau foarte siguri iar situatia actuala dovedeste asta.

1 Like

Este deja plin internetul de tutoriale și cursuri online.

am mai explicat intr-un post chestia asta, sunt mai multi factori. Unu ar fi ca tu stii ce sa cauti cand vrei sa cauti ceva, cei ce pornesc de la 0 - nu. Apoi, cei ce vin, de obicei au nevoie de cineva sa ii impinga de la spate, sa stea langa ei cand nu stiu sa faca etc etc - pt asta platesc un curs. De aia am zis ca nu rezonez cu varianta de curs online pentru ca mie-mi place sa stau langa om si nu sa ii explic online ce are de facut.

3 Likes