Importanța limbii engleze în IT

Salut! Încă sunt departe de a mă angaja (la toamnă merg la facultate), dar observ că în cerințele oricărui job scrie că trebuie să fii "English Guru”. În ceea ce privește `listening” & "writing” pot spune că sunt la acel nivel (sunt dependent de ele în viața de zi cu zi) , dar când vine vorba de comunicare…404 Page Not Found

Dacă duc o propoziție de copil de grădiniță până la capăt este performanță, iar pronunția, vai,cireașa de pe tort. Nu am și nu am avut niciodată oportunitatea de a comunica în engleză, iar să vorbesc singur sau pe aplicațiile acelea de language exchange… ei bine, nu oferă niciun rezultat.

Este chiar atât de vital acest aspect? Dacă da, îmi puteți oferi niște sfaturi?

Pentru moment, fără engleză vorbită la un nivel decent vei pierde oportunități.

(În viitor s-ar putea ca rusa sau mandarina să fie mai prețuite :smiley: )

Cum faci să te perfecționezi? Ca în orice alt domeniu: exercițiu conștient. Încerci să vorbești în engleză: repetă expresii memorabile din filme, exprimă-ți gândurile interioare în engleză șamd, dar ești atent la ce se întâmplă cu tine când o faci: cum respiri, cum te încordezi etc. Toate astea cu voce tare, să-ți antrenezi mușchii să se flexeze cum vrei tu, nu cum vor ei.

Ca să te relaxezi puțin: ia în considerare și faptul că nici vorbitorii nativi nu vorbesc atât de bine pe cât crezi.

Nu oferă nici un rezultat imediat.

1 Like

Practice my friend :slight_smile:

Aici este de vina modul in care este predata engleza pe la noi. Accent pe exercitii de gramatica si mai putin pe vorbit si ascultat.

Nu iti face griji de posibile greseli de gramatica. La vorbarie o sa vezi ca sunt ignorate de interlocutor.

Iar pentru un job nu tre sa fii vreun English Guru. Este suficient sa poti sa porti o discutie pe ceva punctula, sa citesti o documentatie, sa intelegi un articol de pe un blog etc.

Ce a prins bine pentru mine:

  • Comentat pe forumuri streaine, reddit
  • Am participat in discutii pe Discord, Gitter. Teme tehnice bineinteles :grin:
  • Jocuri video si filme :smiley:
2 Likes

Eu am facut ore de engleza cu o cunostinta care preda la facultate. Ce e diferit fata de tentativele de a invata pe cont propriu:

  • cineva te ajuta la partea de pronuntie - si te poate corecta pe loc daca faci greseli
  • poate sa te ghideze pe partea de gramatica
  • temele de casa selectionate atent pe capacitatea curenta

nu, nu este chiar atat de vital. Eu sunt in programare de vreo 3 ani, si nu pot spune ca stiu sa vorbesc in engleza prea bine :))) Ce este esential, sa intelegi. Majoritatea cursurilor, tutorialelor sau rezolvarile unor probleme, sunt in engleza, deci trebuie sa fii in stare sa citesti un articol de pe net si sa intelegi ceva din el, si sa poti scrie la un nivel cat de cat acceptabil. Eu unul, am o groaza de greseli gramaticale in scriere, dar ce vreau sa spun, cred ca se intelege. In liceu nu s-a lipit de mine deloc, am invatat mai mult din jocuri pentru ca a trebuit sa comunic cu colegii :)))

Ca oportunitati, depinde foarte mult de companie si job, am fost la interviuri in care am avut discutii in engleza, si spre surprinderea mea, a existat comunicare (ma asteptam sa fie o situatie stanjenitoare). Toate companiile au in descrierea jobului ca cerinta engleza la nivel avansat vorbit si scris, la fel cum au si 5 tehnologii de backend si alte minunatii din care reiese ca trebuie sa fii dinozaur. In realitate, cand te duci la interviu, stiu ca nimeni nu e perfect si ca vorbesti tu mai peticit engleza, nu inseamna ca asta e un factor decisiv in recrutare.

Vital probabil că nu e. Însă te limitează foarte mult ca și opțiuni și oportunități. Să nu mai zic că ești mult mai bine văzut și tratat mai cu respect când știi să vorbești engleză la un nivel mai ridicat.

Și eu eram ca și tine acum vreo 10 ani. Înțelegeam să citesc. Înțelegeam ce se vorbea. Puteam să scriu mailuri sau mesaje în engleză (îmi lua ceva timp totuși). Aveam câțiva ani experiență de freelancing în engleză (pe vreme aia se făcea totul în scris). Însă eram praf la vorbit. Lucru confirmat și de câțiva angajatori din UK cu care am avut conversații telefonice. A durut un pic să aud asta.

Din fericire, am reușit să-mi găsesc de muncă și cu engleza de baltă într-o firmă. Vorbeam doar strictul necesar. Îmi pregăteam în avans ce aveam de zis în ședințe. Era destul de stresant și stânjenitor. Noroc cu scrisul că m-a ajutat să scap de unele interacțiuni. După câteva luni de practică îmi găseam mult mai repede cuvintele. Am făcut progrese în pronunție. La câțiva ani după, am fost felicitat pentru engleză în timpul unei interviu de către cel care urma să-mi devină șef.

Ce m-a ajutat pe mine cel mai mult cu vorbitul și pronunția:

  • limitează consumul de filme/youtube doar la engleză:
    • Cu subtitrare în engleză: dezvoltă vocabularul și te ajută să vezi și cum se scriu unele cuvinte, poți căuta mai ușor cuvintele pe care nu le cunoști
    • Fără subtitrare: ajută enorm cu pronunția. Cu subtitrare nu ești foarte atent cum pronunță oamenii cuvintele. Când nu mai ai subtitrare o să te concentrezi mult mai mult pe pronunție. Cel mai mare progres în vorbit și pronunție l-am avut după ce am trecut la faza asta
    • Notă: caută seriale în care se vorbește engleză curată, nu dialecte gansta. Eu de exemplu am urmărit House of Cards în periodata asta pentru că mi se părea fascinant cât de mișto sunt replicile și cât de faină e pronunția actorilor.
  • muzica în engleză (preferabil ceva cu mai mult de trei versuri).
    Eu m-am forțat un an de zile să nu ascult muzică românească. Am ascultat numai albume în engleză. Am ascultat fiecare album până am înțeles fiecare vers. Dacă nu vrei albume, ascultă radio online în engleză (BBC radio 1 de exemplu - e foarte apropiat ca fus orar și prinzi moderatori live, nu doar muzică). Dacă poți, încearcă să asculți activ, să înțelegi.
  • Forțează-te să scrii în engleză. Dacă știi să construiești fraze în engleză în scris o să te ajute mult și în vorbit. Apucă-te de un blog sau jurnal. Scrie vreo câteva articole. Când n-ai chef de scris ceva nou, recitește ce ai scris și vezi ce sună aiurea și poți îmbunătăți. Rescrie tot ce ți se pare că sună nașpa. Ai fi surprins de cât de mult înveți. Te familiarizezi cu expresii. Îți descoperi ticurile verbale.
  • Ia-ți notițe în engleză. Inclusiv listele de cumpărături și tot ce mai scrii.
  • Cum a zis și Cosmin mai sus: comentează pe forumuri în engleză, intră în discuții pe chat-uri străine etc
  • Nu am făcut asta când învățam, însă am descoperit ulterior că cititul voce tare în engleză te ajută să descoperi rapid ce cuvinte nu știi să pronunți. Asta poate fi alternativă la conversațiile de zi cu zi, dacă nu lucrezi sau interacționezi în engleză la lucru.

După ce am făcut toate astea, rezultate majore cred că s-au văzut după vreo câteva luni. Și acum, la vreo 8 ani după, încă mă mai țin de ce am scris mai sus și încă mai învăț detalii care mi-au scăpat.

Baftă!

9 Likes

Inca din prima zi (2006), eram anul III la facultate, am vorbit direct cu clientul, care era american. Si cand am avut o tentativa de a lucra la o firma din Romania primeam discutiile in engleza.

Am vorbit in engleza de cand am avut acces la internet, in 1999. Vorbeam cu fetele din toate partile lumii, din SUA, Canada pana in Japonia. La prima sedinta voce cu americanii, strigau in fundal: “Hey, check this guy out, this dude speaks better English than you”.

1 Like

Depinde de clienti si colegi, sunt destui care au lucrat pe cod scris in japoneza sau germana si si-au facut treaba. Cele mai inovative librarii open-source sunt facute de chinezi si vezi numai comentarii in chineza.
Probabil nu e visul nimanui sa fie pus sa lucreze pe cod scris in japoneza sau germana, dar daca cineva te plateste si te risti nu e imposibil.

Doar ca o sa ai o nisa speciala care se poate duce de pe o zi pe alta. De exemplu daca pana acum lucrai la aplicatii de pariuri sportive in romana, atunci probabil ca acum esti in vacanta cateva luni.

Engleza e un limbaj care e fain fiindca nu ai diacritice, nu cred ca vrei sa vezi cat de urat se vede cod scris in maghiara fara diacritice si nici daca a fost unul nebun sa scrie toate variabilele cu diacritice. (In JavaScript e posibil) Doar noi suntem obisinuiti cu cititul fara diacritice, restul din Europa o sa aiba OCD cand vad ca scrii fara.

Citation needed? Sunt curios de exemple. În experiența mea au și chinezii chestii mișto software, dar parca pe OSS nu sunt strong la capitolul proiecte noi și folosite de oameni (că deh, nefolosite e ușor să faci).

1 Like