Incepator FrontEnd Developer


(CosminM) #1

Salut,

O intrebare as avea si eu va rog pe forum,sunt nou prin zona.
Sunt incepator pe partea de FrontEnd,as dori sa lucrez in urmatoarea perioada in acest
domeniu,in special daca se poate in Constanta la nivel remote national/international sau
direct la o firma din judet.
Deocamdata inca lucrez la propriul portofoliu si inca incerc sa mai prind cate ceva fie Jquery/Bootstrap,fie vreun framework cum ar fi Angular 2+.
Ce ma sfatuiti sa fac mai intai experianta 1/2 ani in Bucuresti(de unde sunt acum) sau sa
aplic direct la firme care angajeaza remote(care nu stiu daca ma angajeaza fara experienta in domeniu)
O alta intrebare ar fi daca in Constanta sunt firme care angajeaza juniori programatori pentru FrontEnd?
(de mentionat faptul ca am lucrat 9 ani de zile in automotive si doresc sa fac reconversie
profesionala pentru a lucra direct in C-ta,fie remote fie la vreo firma).

Va multumesc


#2

In automotive ce ai lucrat mai exact?


(CosminM) #3

Salut, pai diverse, dacă te interesează putem discuta în privat, sa înțeleg
că îmi puteți da un sfat?

Pe miercuri, 16 mai 2018, runcmd noreply@devforum.ro a scris:


#4

Pai intrebarea mea a venit din cauza ca totusi, in automotive inca se plateste bine. Fata de “junior” front-end development - aici cred ca trebuie sa ai si putin noroc la angajare, iar banii de inceput nu cred ca sunt cei mai grozavi.

Automotive in Romania, luand o fabrica random sa zicem producatoare de piese poate incepe cu procesul de turnare - slefuire - prelucrare cnc - vopsire/galvanizare si se poate termina cu asamblare/lipire, respectiv partea de logistica. Aici la fiecare proces adaugi un departament de calitate, ingineri, tehnicieni si operatori. Care din acele “diverse” se potriveste cu ce am exemplificat?

A munci nu e o rusine; rusine e sa stai ca o putoare pe banii statului fara sa faci nimic. Asa ca nu are sens sa purtam discutia in privat. Nu vreau sa te abat de la visul de a deveni programator web doar ca 9 ani in automotive (depinzand de ce ai facut) e o oarecare experienta.


(CosminM) #5

Salut,

Ok,multumesc pentru raspuns,in general am facut proiectare 2D/3D
piese/cablaje cat si testare/implementare soft/3D pe partea de ADDAS.
Intr-adevar este experianta,dar din punctul meu de vedere doresc o
reconversie profesionala pentru a putea lucra din C-ta,
fapt ce nu am putut realiza in automotive.
Este un domeniu interesant,care a inceput sa imi placa.Intr-adevar stiu ca
salariile sunt cam micute la inceput,dar asa este cred
in orice industrie,in special daca vrei sa schimbi.
Programarea,consider ca nu te mentine static,ma refer in dezvoltare,adica
sunt super multe lucruri de invatat si aria
de profil este vasta.

De curiozitate pentru a intra in industrie am inteles ca angajatorii cer un
anumit portofoliu cu ce ai lucrat pana la momentul respectiv.
Exista un numar de site-uri care ar trebui realizate,sau un anumit tip de
programe in JavaScript sau framework-uri cum ar fi Angular 2+?

Numai bine

Pe 16 mai 2018, 11:31, runcmd noreply@devforum.ro a scris:


#6

Inteleg motivul, primeaza locatia. Teoretic si in domeniul naval ar fi de lucru pe partea de design industrial. E pacat de atata experienta acumulata. Nu te-a tentat sa incerci si strainatatea? Gen UK daca esti ok cu english language sau DE cu germana. Legat de “mentinerea statica” iti dau dreptate, in programare sunt multe cai de dezvoltare, dar sa stii ca si conceptul de design tot in aria asta se afla. Banuiesc ca pe langa piese si cablaje poate mai trebuia sa proiectezi dupa imaginatie/calcule precise un sistem/dispozitiv pt. un anume task.

Sunt firme de constructii sau firme care efectueaza bransamente si care cauta desenatori tehnici 2D. Si acolo sunt bani buni deoarece pe langa desenul in sine mai faci si partea de documentatie, lista de preturi, avize, implementari, etc. In regiunea Constantei e imposibil sa nu fie nevoie de firme de constructii fiind o zona turistica.

On-topic-wish: portofoliul e bine sa cuprinda cat mai multe si cat mai multe tehnologii folosite. Eventual, dupa finalizarea lui l-ai putea face public aici - exista sanse mari sa prinzi o colaborare/angajare chiar si aici.


(CosminM) #7

Ok,multumesc mult :slight_smile:
In legatura cu strainatatea am primit oferte dar in pacate a unor probleme
personale nu pot pleca din tara.
Asa este si pe naval este de lucru,dar cred ca mai frumos este in Web
development,daca reusesc,sper sa intru si pe
design,pt ca si acolo sunt niste frumuseti de softuri pe care as vrea sa le
cercetez :),chiar si pe partea de modelare/animatie :).

Nu stiu cand o sa termin cu portofoliul dar cu multa placere o sa dau
link-ul,o sa fie de incepator,totusi ce vreau sa realizez
pe masura ce acumulez anumite programele care sa ma ajute si pe mine ca
developer,si desigur website-uri,asa ca de incepator .:slight_smile:

Numai bine

Pe 16 mai 2018, 12:46, runcmd noreply@devforum.ro a scris:


(Aysun) #8

In 2010 am facut niste cursuri de CAD la UMC, de la ADA Computers si lucram in Siemens NX. Au mai fost si niste module de CAM/CAE dar deja ma plictisisem.
Dupa ce am castigat un concurs, un profesor m-a recomandat catre o companie din Ovidiu care realizau piese pentru export in domeniul naval. Ai putea sa mai incerci si in Mangalia la santier.
Ma rog, firmele din Cta sunt cum sunt, pline de mentalitati invechite si sincer nici nu stiu cu cat se plateste.

Zic asta ca eu am refuzat oferta si m-am indreptat catre design/web-dev. Ai de urcat o panta lunga si abrupta pe front-end. In ziua de azi n-as mai recomanda front-end unui incepator, eu inca incerc sa recuperez dupa o pauza de 1-2 ani pe partea de javascript + frameworks.

Recomand sa te uiti de creare de aplicatii pe android sau iOS. Front End remote junior? Foarte slabe sanse si foarte greu pentru inceput. Ai invata mai bine si mai multe la un loc de munca alaturi de niste colegi.


(CosminM) #9

Salut,

Sunt de acord cu tine cu anumite mentalitati care se propaga in
proiectare,de aceea am si ales sa schimb.
Nu e nici o problema daca e panta abrupta pt frontend,e frumos domeniul si
cred ca se pot invata super multe
chiar daca dureaza ceva mai mult timp.
O sa incerc si la un servici non-remote sa vedem ce iese :).

Multumesc mult pentru sfaturi.

Pe 16 mai 2018, 13:38, Aysun noreply@devforum.ro a scris:


(István F.) #10

Ca si frontend developer in Romania o sa mori de foame, nu e o alegere prea buna.

Iti ia jumatate de an doar sa inveti sa faci site-uri statice cu CSS si HTML. Bootstrap nu inseamna ca stii sa faci site-uri (si in special nu sa codezi o interfata pentru o aplicatie). Pe langa ajuta si sa stii sa folosesti un program precum Adobe Illustrator/ Adobe Xd si Photoshop. Aici intra si meta-skillurile precum git, invatarea unui editor de text precum VSCode, optimizarea performantei, debugging-ul in browser, breakpoint-urile pentru mobile, animatiile etc. (dar nu zic ca nu trebuie sa intelegi cum se foloseste bootstrap)

Iti ia inca minim jumatate de an sa inveti JavaScript ES6/7, aici nu vorbesc de jQuery ci sa inveti sa scrii lucruri simple, sa implementezi algoritmi, structuri de date precum tree-uri, grafuri si liste lantuite, sa te legi de HTML/de CSS si sa il modifici dinamic, sa iti organizezi codul, sa adaugi ceva interactiv pe o pagina existenta. Sa procesezi obiecte, sa te simti confortabil cu un JSON, sa inveti sa scrii cod asincron cu async/await si promises. Nici nu stiu daca programarea functionala sau API-uri GraphQL/REST ar intra aici.

Dupa iti ia minim 4-5 luni sa inveti bazele unui framework sau a unei aplicatii, daca alegi Angular 2, atunci inseamna ca trebuie sa mai inveti si TypeScript, daca stii JS o sa ia tot cam o luna, doua pana te vei simti confortabil cu el pentru ca introduce pattern-uri pentru organizarea si separarea codului in interfete, abstracte, tipuri obligatorii, etc.

In astea 4-5 luni in baze ma refer la pattern-uri in special, nu la cum se foloseste framework-ul, gen la Angular ai obligatoriu observer pattern cu rx.js, ai graphql pentru API-uri, la react trebuie sa stii programare functionala altfel nu faci multe (immutable stuff), ai concepte precum unidirectional data flow, directive pattern, component pattern, dependency injection, unit testing, factory si generator pattern, promise pattern, render Props, stateless function, namespace pattern, state manangement centralizat… State management-ul e un monstru in sine.

Dupa mai intra si chestii extra, precum SVG-uri, font icons, canvas, optimizare de performanta, arhitectura.

Iar dupa ce faci 2-3 proiecte mai avansate (1-2 ani) o sa stii si cam cum se foloseste framework-ul. (dar tot nu o sa stii fiindca se vor innoi pattern-urile si cele vechi vor deveni anti pattern-uri)#11

@DevOwl un raspuns mai complet si pertinent decat cel dat de Istvan n-ai sa gasesti nicaieri. Trebuie sa sacrifici mult timp si resurse financiare pana sa ajungi sa faci ceva in domeniul asta.
D-asta ziceam ca e pacat de experienta pe care ai acumulat-o. Si daca nu ai face mechanical design engineering tot vei putea gasi ceva in productie: ba pe metrologie, proces, lean manufacturing and so on.
Uite daca tii mortis sa devii programator, poti face asta si in industrie: programare CNC, programarea robotilor industriali, PLC-uri. Cu o ciorba de Java/Python + notiunile tale de proiectare poti muta muntii din loc cum s-ar zice. Uite aici poti vedea cateva notiuni introductive despre programarea roboteilor folosind Python.

Scuza-ma ca ating acest subiect, dar daca “problemele personale” tin de o gagica cu care nu ai ceva serios si inca esti tinerel, vreau sa-ti spun ca balta e plina de pesti, Slava Domnului.
De aceea am si pomenit de strainatate. :slight_smile:


(CosminM) #12

Salut,

Va multumesc din nou pentru raspuns si sfaturi.
Web development-ul cel putin mie,mi se pare de viitor,in care sunt foarte
multe lucruri de invatat.
Am luat decizia sa intru in acest domeniu deoarece mi-a placut,o sa incerc
pentru inceput ceva joburi in domeniu
sa vedem ce iese,stiu ca indiferent ce tip de programator esti trebuie sa
fii poliglot(sa inveti mai multe soft-uri).
Sunt foarte multe cai de acces in industrie,de aceea am si ales sa schimb.
Cu Java/Python,stiu ca se cauta,o sa citesc si sa ma interesez sa vad daca
ma tine lipit de ecran.

In principiu eu vreau sa merg in Cta,de unde sunt,si sa lucrez de acolo
daca se poate chiar remote.
Stiu ca v-a dura ceva timp pana voi ajunge la remote dar nu ma grabesc :).

Scuze,dar motivele pentru care nu am plecat in strainatate nu pot sa le
discut.

Numai bine

Pe 17 mai 2018, 10:58, runcmd noreply@devforum.ro a scris:


(Hurdock) #13

Salut, stiu eu doua firme din Constanta unde ai avea sante mari de angajare.

Prima firma ar fi unde te angajeaza efectiv chiar si cu zero experienta.
A doua firma ar cere niste cunostinte decente html, css si mai multicel javascript.

Esti interesat ?


(Ionuț Staicu) #14

Din motive de care încă nu mi-am dat seama, comentariul lui @DevOwl a ajuns la mine în mail :confused:

Salut,

Scuze, de intarziere in raspuns.
Multumesc pentru info,cred ca stiu firmele,le-am vazut si pe bestjobs.
Este tentant,despre salarii cunoasteti ceva ?