Incepator web dev

Salut, am tot incercat sa incep hmtl si css dar ma bate tare. Imi place mult programarea “clasica”, am facut java vreo 4 luni and love it. Din cauza oportunitatilor foarte reduse in orasul meu am reusit sa gasesc prin intermediul unui prieten un post cu html/css/php. Am dat un email firmei, am vorbit la telefon cu angajatorul si mi-a transmis ca ar putea sa ma angajeze, singura conditie fiind sa stiu macar o baza in acest set de limbaje. Am inceput sa studiez si sa invat dar nu se leaga nimic de mine, nu-mi place deloc partea de front end mai ales in momentul acesta in care nu stiu nimic, nu stiu ce sa fac mai departe. Sa continui java si pe parcurs sa adaug framework-uri/alte limbaje sau sa abandonez tot ce am lucrat pana acum si sa incep sa invat html/css/php? Mentionez ca abia trec in anul 2 de facultate iar banii ar reprezenta un factori important in alegere(salariul ar fi undeva la 1500 lei).
In cazul in care merg pe html/css/php aveti cursuri pe care le recomandati? Recomandati o anumita rutina sau ordine?

Nu te supara dar html si css nu sunt limbaje, si daca si alea te bat…
Iti dau un sfat: nu considera ca programarea e simpla si apuca-te de scris cod 4h/zi timp de 6 luni, sau 10000 linii (whichever comes first) apoi cauta sa te angajezi ca junior undeva.

1 Like

După ce te prinzi cum se ține furculița în mână, HTML și CSS devin simple.

1 Like

Oricare dintre cele doua limbaje (Java si PHP) pot fi o alegere buna dar probabil ar fi mai bine sa mergi pe cel care iti place si pe care il intelegi mai bine. Daca inveti ceva temeinic vor fi multe alte joburi mult mai bine platite ulterior in alta parte (sau remote).

1 Like

hai ca te invat eu

for($i = 1; $i <= 10000; $i++)
    print("linia {$i}");

edit: cr

mai pune un 0 :rofl:

Ca de obicei vreau sa aduc la cunostinta tuturor participantilor ca scrisul de cod intr-un limbaj nu inseamna mare lucru. Poate 10%.

In primul rand limbajul se alege in functie de cat de usor e sa gasesti oameni pe acel limbaj si in functie de ce vrei sa rezolvi. Clientilor mei nu le pasa deloc ca scriem cod in C++, Ruby sau COBOL.

Conteaza sa rezolvi probleme. Probleme reale. De exemplu: sa stii ca numarul facturii nu poate sa se repete si sa faci arhitectura sistemului in asa fel incat sa nu se permita duplicate e mult mai util decat faptul ca stii ce e o interfata sau clasa abstracta.

7 Likes

totusi nu poti face un sistem solid doar din if/else/foreach.

Cu cat un sistem e mai simplu, cu atat e mai usor de controlat. Mergand pe rationamentul acesta, un program facut doar din operatii conditionale si bucle va fi mult mai robust decat o implementare abstractizata.

Din experienta am observat ca e mai mult usor sa refaci un program conform noilor procese decat sa faci un program abstract care e “future proof”. Also known as: nu exista future proof.

3 Likes

Plus că o implementare pragmatică e mult mai eficientă din punct de vedere a resurselor (aka RAM și CPU, eventual bateria device-ului mobil dacă aplicația rulează pe un astfel device).

Știu, știu, astea sunt ieftine acum, dar tot se simte altfel o aplicație sprintenă.

Învață react native sau flutter și du-te pe mobile, web developmentul e suprasaturat și ai nevoie de mult timp dacă vrei să înveți ceva front-end pe web și interviurile sunt foarte dificile pentru un începător.

Backend-ul e foarte ok cu Java și Kotlin dacă nu vrei să faci front-end. E și foarte căutat, dar te omoară la interviu, partea bună e că toată lumea întreabă aceeași lucruri. E mai ușor să înveți QA, automatizare cu Java. IDE-ul pentru Java e foarte bun și gratuit (IntelliJ).

Există o opțiune modernă: mulesoft sau airflow developer, legi api-uri intre ele.

Nu contează de unde ești, peste tot se angajează remote.

2 Likes

Fereste-te de mobile ca e greu sa mai creezi ceva ce nu exista deja, iar storurile sunt pline cu aplicatii. Viitorul e al Saas in care se vor instala cat mai putine app (mobile sau desktop).

Acum se caută foarte mulți react native devs, dacă înveți react native va fi mai simplu să înveți react-ul normal.

Foarte puțini folosesc un laptop sau desktop, deci mobile e o tinta foarte importanta, indiferent dacă e SaaS sau nu.

1 Like

Sfatul meu e să începi să scrii pe un blog cu temă WordPress.
Apoi editezi tema, adaugi pluginuri, adaugi reclame, înveți un pic SEO.

Treptat începe sa se lipească cunoștințele de tine.

2 Likes

CSS-ul nu a fost niciodata simplu, in functie, de scenariu. Sunt oameni care dupa 10 ani, “ruginesc” in css sau raman in urma cu noile aditii (flex, grid)

Sfaturile mele:

  • Sunt diverse tutoriale/exercitii/vidoeuri cum faci lucruri de baza. Doar cu un editor html+css construieste scenarii si fa-le sa mearga comune.
  • Inspectul din Chrome este prietenul tau premitandu-ti sa experimentezi live - poti edita stiluri live.
  • nimic nu se face peste noapte, progresul o sa il vezi in saptamani, ca la sala
  • css-ul este si o arta, trebuie sa get a feel for it. Nu te angajezi cu css dar este un skill de baza pt un web developer indiferent de tehnologii.
    P.S. Cine se lauda ca stie css si ca e o nimica toata nu stie css :slight_smile:
3 Likes

Huh, cum vine asta? Si siteuri sunt milioane, what’s your point. La mine, intro nisa mica, ies applicatii de mobil pe banda 10 de 2-3 ani al long.

Milioane de siteuri pe milioane de servere versus zeci de mii de aplicatii pe 2 magazine online. Ghici unde e competitia mai mare la promovare?

CSS-ul este genul de… ceva[1] care intră în categoria Easy to learn, hard to master.


  1. Nu-i chiar limbaj de programare, dar nici nu ştiu cum să-i zic :smiley: ↩︎

1 Like

2 magazine online care acopera 99.9% din piata. a si good luck cu monetizarea unui blog :slight_smile:

Ce treaba are blogul aici? Facebook nu e blog si o duce binisor