Începe să mi se cam taie de industria asta

Vă salut pe toți!

Am și eu o problemă pe care am zis să o vocalizez aici pe forum cu voi, poate mă ajutați să mă înțeleg mai bine. 😵‍💫

Adevărul e că începe să mi se acrească de toată industria asta. Fac 38 anul viitor, am un copil mic. Programez de prin 2000. Am trecut prin câteva tehnologii, C, Java, PHP, Objective C. Însă să vă spun sincer, mi se pare că tot software-ul pe care îl creez e menit într-un fel sau altul, ori să te facă dependent de ecran, ori să-ți vândă ceva, ori să-ți monetizeze obiceiurile online. Mi se pare că nimic din ce fac nu mai e efectiv folositor într-un fel sau altul.

Poate că îmbătrânesc. Poate că n-am lucrat în sectorul potrivit. Dar băi, nu știu. Nu aș vrea să-mi văd copilul dependent de atâta ecran. Ecran inutil. Spre exemplu, lucrez acum pt. un client la o aplicație care să le arate copiilor pe unde e Moș Crăciun și să le dea posibilitatea să lase un mesaj pt. el. WTF? Stau să mă întreb la ce dracu ai vrea să îți expui copilul la așa ceva? Plus, care naiba a gândit prostia asta?

It is just me?

7 Likes

Când te gândești la industrie ca la un business care este, ți se pare legitim să prezinte această tendință de a-ți cere ceva în schimb, indiferent de ce resursă este vorba.
Când te gândești în schimb ce lași copiilor tăi este cu totul altceva.
Ca să îți ușurez logica: industria este ce este, indiferent cât de lehamite îți este de ea. Cum îi chestia că nu mai consum atâta combustibil ca să nu poluez sau că nu este din sursă regenerabila. Mă opresc eu, vine altul în locul meu fara să-i pese.
Dacă te gândești la copii, este deja vorba de valori și intri la capitolul educație. Într-un fel mie mi-ar place să îmi moștenească meseria copiii mei din punct de vedere financiar. Dar din alte puncte de vedere NU!

Daca te consolează cu ceva, daca nu ești tu, o sa fie altul.

In plus, se poate și mai rău, puteai sa lucrezi la aplicatii de jocuri de noroc. Sau jocuri mobile unde lumea cumpără cristale după ce devine dependentă și nu mai poate să treacă nivelul. Sau puteai sa lucrezi la TikTok. Sau la o nouă criptomoneda vândută drept viitorul (cu dedicație pentru cei lacomi). Sau la pornografie. Sau puteai sa faci shop-ul online unor care vând sterozi. Las imaginația să zburde se poate mult mai rău.

Filosofic vorbind, e bine sa ai niste direcții etice, însă faptul că faci o aplicație cu un Moș Crăciun… E aproape drăguț.

In plus, sunt o grămadă proiecte cool, care ajuta lumea. Știu de exemplu o firmă care dezvolta soft pentru copiii cu deficiențe, alta care face soft educațional, etc.

4 Likes

Daca stai sa te gandesti cam toti suntem dependenti de ecran/tehnologie. Si acuma cu cat PR se face metavers-ului nu o sa mai fii nevoit sa stai cu ochii lipiti de ecran pentru ca ecranul va veni lipit de ochi.

O solutie zic si eu ca un outsider ar fi schimbarea de proiecte. Ceva din zona agriculturii, mai ales partea de automatizare unde poti sa-ti intemeiezi propriul business. Mai iesi din cei 4 pereti si jonglezi cu chestii palpabile, cu natura, cu verdeata.

1 Like

Pe mine ce ma descurajeaza e viteza cu care software-ul se perimeaza. Lucrezi un an-doi la un program, ca apoi sa fie deja invechit, industria s-a schimbat, clientii vor altceva, e pe o tehnologie veche, etc.

4 Likes

incearca crypto /s

to much js? :d

Este o companie care recruteaza pt aplicatii militare :slight_smile:

Mi se pare o aplicatie draguta si in ton cu sezonul :slight_smile:

Pana la urma lucrezi pt o companie, deci scopul lor este sa faca bani.

Eu in locul tau, m-as gandi sa merg pe partea de management. De la o varsta (>40) asyta cam as vrea sa fac.

Numeste un domeniu unde tehnologia nu e folosita pentru profit.
Sunt si copii care au crescut odata cu iphone-ul si totusi merg la olimpiade, fac sporturi de performanta etc… problema nu e neaparat la ecrane ci la timpul pe care-l ofera parintele pentru a suplini tentatia ecranului. Pentru multi e mai usor sa zica “lasa ca sta linistit in pat cu telefonul, stiu ca e safe acolo, am si eu timp sa-mi vad de-ale mele”.

Cred ca multi dintre noi am trecut prin etapa in care stateam noptile la calculator si ne ziceau parinti “nu mai sta atat ca oricum nu inveti nimic”. Cata dreptate au avut?

2 Likes

E si tentatia mare acolo, dar pana la urma urmei depinde de tine ca părinte/educator pe ce cale o ia copilul tău pentru ca tu îl ghidezi. Alegi soluția corecta dar grea (pentru ca nu e ușor) sau mergi pe lasă ca merge și așa.

Dar la intimitatea lui Mos Craciun se gandeste careva? Softul asta nu incalca GDPR?

3 Likes

Ca părinte as spune că felul cum îți educi copilul contează mai mult decât ce software e pe piață.

Există aplicații pe piață care limitează accesul copiilor la telefoane.
Atât ca timp, cât și ca conținut.

De-asemenea, am avut și o sa mai avem (eu și copilul meu) discuții despre dependențe - fie de electronice, dulciuri, etc.

Personal am învățat cum se dezvoltă dependențele și pot să anticipez situațiile care duc la dependență.

3 Likes

Cercetarea stiintifica fundamentala.
Ex: Ce se face pe la CERN. Cam toata astronomia/astrofizica. Etc.

3 Likes

pai scopul lor nu e descoperirea de materiale mai usoare/rezistente/name it tocmai pentru a eficientiza costul anumitor produse/procese deja existente?

1 Like

Nu. Scopul lor e cunoasterea. Daca ajunge sa se si faca ceva cu ea, cu atat mai bine, dar nu e ceva necesar.

Ce s-a realizat pana acum din ce am invatat despre gaurile negre?

1 Like

Consider ca faptul ca esti in industrie te ajuta sa-ti protejezi mai mult copiii de chestiile nocive care vin din directia asta.
Cat despre faptul ca nu muncesti la chestii meaningful, daca nu poti schimba asta la job, vezi pe partea de open source daca mai ai energie.

n-as sti sa-ti raspund ca n-am nici 1% din competenta ta dar nu cred ca a bagat cineva in istorie miliarde intr-o “gaura neagra” doar de dragul de a avea cateva sute de cercetatori unde sa mearga la birou in fiecare zi

Nu e ‘de dragul sutelor de cercetatori de la birou’, e de dragul cunoasterii.

Deseori iese si ceva din asta, dar nu neaparat.

De exemplu din cercetarea pe superstringuri a iesit ceva matematica utila si altor domenii… dar nu asta s-a urmarit. Din ce s-a urmarit s-au obtinut zero dolari… doar s-au cheltuit sume destul de mari.

1 Like

Mă gândesc și la faptul că indiferent cum pui problema, se investesc sume enorme de bani și efort monumental pentru a dezvolta soluții care ori sunt create să te țină lipit de ecran, să-ți vândă tot felul de chestii inutile, să-ți monetizeze comportamentul online, și văd acum un trend al naibii de mârșav, care încearcă să aducă copii cu vârste tot mai mici în online, în aceste aplicații.

Și una peste alta, sectoare precum sănătatea sau educația (în care chiar s-ar merita investit, și investit nu doar cu bani, dar și cu materie cenușie, vorbesc aici de programatori cu minți luminate), aceste sectoare rămân muult în urmă, și am impresia că se bazează mai mult pe ONG-uri și voluntari pasionați, care mai cârpesc și ei pe ici pe colo, atunci când au chef și timp.

Încerc să-mi educ copilul cât de mult pot, dar naiba știe, vorba aia, pe vreme mea (deja încep să sun ca un grumpy old dude :grinning_face_with_smiling_eyes:), dar pe vremea mea, mai aveai ce învăța din online (dacă stăteai mult în fața calculatorului). Adică, mai pricepeai ce-i cu rețelistica, cum funcționează un computer, cum e cu web-ul, de ce e una așa și nu invers. Trebuia să înveți chestii totuși ca să folosești toate treburile astea.

Azi, mi se pare că bariera de a folosi un computer este 0. Tap, swipe, scroll. Punct. Îmi aduc aminte, la o aplicație, acum un an cred, se certau doi dintre designerii de pe proiect, fiindcă un tap+swipe era prea mult pentru utilizator și prea… complicat. S-a făcut ditamai over-engeenringul ca să se contopească trei ecrane de aplicație într-un singur, ca într-un final nici de swipe nu mai era nevoie. Era efectiv idiot-proof. Am pierdut atunci o lună și jumătate doar pentru asta. Trei programatori, iOS și Android, fiindcă soluțiile trebuiau să se pupe.

Barieră de intrare 0 și pericolele mai mari la tot pasul. Asta văd în online eu ca părinte azi, față de mine, acum nu știu, 30 de ani. 20 de ani. Totul mi se pare azi marketing. Nu văd ce ai putea învăța. Că fiind totul idiot-proof… nu te mai face nimic curios, interesat, să aprofundezi. Da, eu îmi pot îndruma copilul. Dar alții sunt convins că nu o vor face. Sau nu au ei resursele necesare să înțeleagă și să o facă.

2 Likes

Citisem o carte despre medicamente, uneori descoperiri foarte importante sunt folosite intr-un scop comercial sau la adevarata lor valoare dupa zeci si zeci de ani. Imi pare rau ca nu am si exemple, dar va las cartea: https://www.goodreads.com/book/show/41104130-ten-drugs