Inceput in freelancing - ce tehnologie să aleg?

Salutare!

Sunt programator la o firma mica (mai degraba code monkey) de cativa ani dar mi se pare ca stagnez. La lucru nu facem web development dar eu am mai facut 2-3 site-uri cu php si mysql, m-am jucat si cu wordpress la un moment dat si as vrea sa incerc calea freelancingului sau a gasirii unui loc de munca part time ( totodata sa imi pastrez actualul loc de munca pana ajung la un nivel acceptabil. de venituri din asta)

Stiu ca sunt o tona de articole pe net cu inceputurile in freelancing dar vroiam o parere/niste sfaturi de la voi, urmaresc forumul de ceva vreme si din cate imi dau seama sunteti mai multi cu firme/freelanceri de succes.

Daca ar fi sa incepeti azi freelancing-ul pe ce tehnologie v-ati axa? Una pe care sa gasesti repede si usor de lucru chiar si la un nivel de junior in web development (daca se poate asta) [de ex. php, mysql, laravel, jquery]

Cu ce proiecte personale v-ati face un portofoliu?

Cum ati cauta primii clienti? Am avut niste tentative pe siteurile de freelancing dar fara succes.

Orice sfat mi-ar fi de folos.
Mersi!

Pe ce m-aș axa? Aici depinde foarte mult și motivul pentru care vrei să faci asta: dacă vrei să o faci pentru bani, te axezi pe ce știi să faci și speri să găsești clienți interesați de asta (probabil vei găsi, indiferent ce ai face). Dacă vrei să o faci pentru a scăpa din rutină, axează-te pe alternativele la modă (node, go etc)

În ziua de azi e mult mai ușor să începi ca freelancer decât era acum… nu știu, să zicem zece ani. Eu am început în 2006 și singurul mod prin care puteam prinde un client era să-l conving că sunt mai bun decât ceilalți.

De ce e mai ușor? Ai github, ai codepen, ai stackoverflow. Te apuci și ori contribui la proiecte existente ori publici un proiect personal, pe codepen put tot felul de demo-uri care mai de care mai inutile dar cât de cât spectaculoase, pe stackoverflow aduni reputație ajutându-i pe alții șamd.

Lucrul în paralel pentru mai mult de câteva luni mi se pare o idee nu tocmai foarte bună pentru că este rețeta aproape sigură de burnout.

1 Like

De ce nu schimbi locul de munca?
Sigur poti gasi ceva mai provocator.

In rest, tine ochii deschisi ca oportunitati apar mereu.
Eu primul client ca freelancer l-am gasit prin intermediul companiei unde lucram.
Tot firma mica, producator de software (desi mai mult pentru institutii publice), unde eram project manager, iar asta ma punea in contact direct cu clientii.
Aveau (si inca au) un client privat si discutand cu el mi-a zis ca are nevoie de cateva site-uri de prezentare (vreo 12), eu m-am vandut bine si asta a fost (de mentionat ca compania unde lucram nu facea website-uri si nici nu erau interesati de asa ceva).
Aveam deja propriul site si inca cateva template-uri facute complet aiurea, deci am avut ce sa ii arat, pe langa ce ii povesteam verbal.
Asta era acum un an, cand eu abia incepusem cu html si css.
Ca nu a mers totul cum vroiam, e altceva. Dar am avut multe de invatat si pe parte tehnica si pe partea de cum sa administrezi o relatie cu un client. E cu totul altceva cand esti tu singur.
Intre timp am mai prins mici chestii de facut pe site-uri gen elance, freelancer.

Iar de vreo 3 luni m-am mutat la o multinationala ca web designer.

Dar tu ai deja mult mai multa experienta decat mine (chiar si acum).

Legat de tehnologii, am incercat cateva luni Ruby, dar nu a fost ceva care sa ma atraga foarte mult, si recent am hotarat sa ma orientez pe javascript.
Acum vreo 2 zile am dat de http://www.freecodecamp.com/ si pare(a) promitator.
Promit multe ore de practica si la final si cateva proiecte unde sa lucrezi direct cu clienti. In total vreo 1600 de ore, zic ei.
Acum nu stiu ce sa zic, pare si mult marketing.
Tinand cont ca primele 200 de ore eu le-am facut in vreo 3-4. Dar pe partea de html, css, jquery stau deja cat de cat ok si mi-a fost usor sa trec prin ce aveau ei acolo.

1 Like

Offtopic:

Dude, esti programator la o firma mica de cativa ani? Din cate observ, stagnarea ti se datoreaza si tie, la cate locuri de munca sunt. Te-ai gandit sa-ti schimbi locul ce munca? Du-te la oameni buni, la proiecte solicitante.

Nu spun sa tzopai ca o albinutza din firma in firma, dar, cand stagnezi si nu-ti convine, pleci. Piata o permite. Profita.

Tu ataci simptomul. Ataca in schimb boala.

2 Likes

@iamntz nu cred ca pot gasi constant proiecte in ce stiu (visual foxpro), de acolo intrebarea. Lucrul in paralel cateva luni e ca sa imi fac o mica baza de clienti/o suma de bani pusi deoparte pt cand incep full time freelancingul.

@Gecko @nush Mersi de sfaturi, as vrea totusi sa incerc freelancing, nu sa schimb locul de munca. N-am spus nici o clipa ca stagnarea se datoreaza altcuiva, nu incerc sa dau vina pe altcineva pentru situatia in care sunt.

1 Like

Ouch…

Păi atunci iei frumușel un limbaj care îți face cu ochiul și începi să-l aprofundezi.

Eu nu sunt prea convins că e o idee prea grozavă să începi cu un framework (Node, Rails, Laravel) ci direct cu limbajul în sine (JS, Ruby, PHP) pentru că altfel vei fi limitat la ce știe framework-ul să facă și, în plus, vei fi blocat pe ORM-ul specific acelui framework.

Acordă măcar una-două luni unui limbaj chior pentru un pet project și abia după aia poți să începi și cu un framework.

Pune pet projectul pe github și dă link aici pentru review :wink:

Edit: @alienatu: dacă ești dispus să continui cu ce faci, aparent găsești alternative la VFP (dar nu știu cât de multe job-uri găsești ca freelancer, deci nu cred că-i neapărat o idee grozavă)

2 Likes

Imi pare ca pornesti putin pe dos, ar trebui mai intai sa alegi nisa de piata pe care doresti sa activezi si apoi implicit rezulta si limbajul optim. Daca vrei sa faci programe de gestiune pe desktop atunci Visual FoxPro e foarte bun. Daca vrei sa dezvolti aplicatii web atunci PHP devine important.

Pai daca vreau sa fac freelancing ma gandesc ca cel mai usor ( in sensul ca sunt multe proiecte nu ca e usor de facut ) e sa fac web development.

Atunci apucă-te de învățat chestiile pentru web. În același timp, dacă tu ai impresia că fiind junior poți să faci treabă ca freelancer, o să ai parte de o mare surpriză. :smile:

2 Likes

Simt urme de ironie deloc fina si aroganta multa, in schimb nici un sfat in majoritatea raspunsurilor.
Am mai facut site-uri ( putine ce-i drept)cu php+mysql+ceva javascript (care cred ca trebuie sa-l aprofundez dar de fiecare data cand citesc cate ceva pare sa fie alt framework, alta solutie, incat nu stiu de unde sa incep), sau bazate pe wordpress + woocommerce, cu design responsive.

Speram la niste raspunsuri la intrebarile pe care le-am pus la postarea initiala si niste sfaturi…

2 Likes

@alienatu, trist e ca ai dreptate. Raspunsurile au urme de ironie si aroganta, insa nu trebuie sa o iei personal. Oamenii au incercat sa te ajute, insa fiecare a facut-o in stilul lui.

Da-mi voie sa-ti spun si cateva lucruri pe care le-am observat dupa 2 ani de freelancing:

  • client service-ul este 50% dintr-un proiect. Poti sa fi cel mai bun designer/developer, daca nu stapanesti zona de client service, vei avea o viata grea.
  • client service-ul nu se invata usor. Fiecare client, fiecare interactiune duce la acumularea unei experiente. Ca sa inveti mai multe despre lucrul cu clientii, iti recomand cartea Design is a Job si blogul Dear Design Student.
  • increderea e baza freelancingului. Daca pierzi increderea unui client, e naspa rau de tot. Nu intarzia cu deadline-urile, nu face “smecherii”, nu o lua pe scurtatura si nu incerca sa fraieresti clientul. Poate ca pe termen scurt vei castiga (si monetar) dar pe termen lung vei avea de pierdut.
  • nu lucra fara contract. Contractul te protejeaza si pe tine, si pe client. Un proiect facut pe “ne intelegem noi” te va stoarce de puteri si chef.
  • cand incepi freelancingul, incepe cu banii pe 6 luni pusi deoparte.
  • urmareste cheltuielile. Pune pe foaie tot ce cheltui, tot ce incasezi iar la finalul lunii fa o recapitulare si trage niste concluzii. Aplica acele concluzii in luna urmatoare.

Informatiile de mai sus sunt valabile indiferent daca faci web development, iOS apps, VFP sau rachete pentru NASA.

4 Likes

Ia d-aici fără niciun fel de ironie, deși nu știu cât de mult o să-ți convină:

Ce ai făcut tu până acum în materie de experiență pe web se numește nimic, deci în acest moment pe web development ești efectiv la nivel zero, hai poate cu ceva noțiuni, că ai mai auzit de lucruri.

Altceva decât vei găsi în articolele scrise de zeci de oameni pe internet nu avem ce să-ți spunem, că practic aia e calea. Evident, ține foarte mult de fiecare om în parte, dar să-mi voie să-ți spun că de la code monkey la a reuși să convingi pe cineva că ești persoana cu care trebuie să lucreze este o cale destul de lungă dacă nu ai skill-urile astea în sânge.

Cele mai multe proiecte pe care le vei găsi vor fi pe PHP și eventual mai specific WordPress. Părerea mea sinceră e că dacă te axezi pe WP mai bine te și muți în India ca să știi o treabă, oricum cu ăia te vei lupta pentru clienți. :smile: Apucă-te de învățat serios tot ce ține de back-end, baze de date, principii de dezvoltare și tot ce s-a mai scris p-aici pe N thread-uri. Tentația ar fi să ți se recomande Node.js sau altă tehnologie care e pe val acum, dar ochiometric eu cred că e cel mai ușor cu PHP-ul la acest moment.

Portofoliul l-aș face, deși evident, din ce am lucrat până acum. Dacă nu ai nimic lucrat ar trebui să te întrebi singur de ce ar decide cinva să lucreze cu tine și nu cu cineva care are deja un portofoliu și un nume.

În condițiile în care nu ai o rețea destul de mare de posibili clienți singura ta șansă sunt site-urile de freelancing, ori dacă aici nu ai avut succes ar trebui în primul rând să te întrebi de ce. A, dacă unul din motive este că ai încercat să aplici pentru început la alte job-uri decât cele pe 20-25 de dolari, atunci iată o parte din problemă.

1 Like

Eu aveam impresia ca forumurile-s pt. discutii, nu un loc unde pui o intrebare si esti luat de sus de toata lumea.

Nu am afirmat ca am experienta pe web dar nici nu e ca si cum n-as sti ce e o variabila/functie, si nu din auzite, din experienta.

Din articolele scrise de zeci de oameni de pe net n-am cum sa-mi dau seama de nimic, sa scrii chestii pe net e aproape moka si am toate sansele sa dau peste unii care dau sfaturi fara sa aiba experienta (ceva de genu iti faci primu blog si primu post e cum sa faci bani din blog) pe cand forumul asta il urmaresc de ceva timp si lumea parea ca stie ce vorbeste. De asemenea parea mai prietenoasa decat constat acum ca e.

Asta cu skillurile in sange m-a facut sa rad, skill-urile se invata. De asemenea am experienta in lucrul cu clientii, nu si in vandut chestii, si acolo stiu ca am de lucrat.

[quote=“Bogdan_Ciubotariu, post:12, topic:1840”]
Cele mai multe proiecte pe care le vei găsi vor fi pe PHP și eventual mai specific WordPress. Părerea mea sinceră e că dacă te axezi pe WP mai bine te și muți în India ca să știi o treabă, oricum cu ăia te vei lupta pentru clienți. Apucă-te de învățat serios tot ce ține de back-end, baze de date, principii de dezvoltare și tot ce s-a mai scris p-aici pe N thread-uri. Tentația ar fi să ți se recomande Node.js sau altă tehnologie care e pe val acum, dar ochiometric eu cred că e cel mai ușor cu PHP-ul la acest moment.
[/quote] - in sfarsit un raspuns la intrebarile mele

[quote=“Bogdan_Ciubotariu, post:12, topic:1840”]
Portofoliul l-aș face, deși evident, din ce am lucrat până acum. Dacă nu ai nimic lucrat ar trebui să te întrebi singur de ce ar decide cinva să lucreze cu tine și nu cu cineva care are deja un portofoliu și un nume.
[/quote] - pai si asta e ideea, daca nu am lucrat presupun ca trebuie sa fac niste proiecte fara sa am clienti, ce gen de proiecte ati face voi ca sa va demonstrati talentul, asta era intrebarea. ce mi-ai dat tu nu e un raspuns. Nici nu cred ca ar decide cineva sa lucreze cu mine fara sa am un portofoliu si experienta mai multa in tehnologia pe care am de gand sa o folosesc.

Nu v-am intrebat cum fac sa ma imbogatesc rapid daca asta ati inteles. Nici nu am zis ca vreau sa incep de maine sa fac bani, sunt constient ca va dura si va fi mult de invatat si de facut proiecte gratis/pe bani putini.

1 Like

E greu să vină cineva și să-ți de idei de aplicații din aer, așa. Intră pe site-urile de freelancing și alege 2-3 proiecte descrise mai bine și fă-le și tu pentru portofoliu, asta ar fi cam cea mai apropiată experiență de producție. Sau intră pe codecanyon și fă ceva aplicații care vezi că se vând mai bine acolo, dar fă-le mai bine decât ce poți cumpăra la momentul ăsta.

Ba chiar poți să faci ceva aplicație proof-of-concept pentru un proiect mai mic și să aplici direct având un demo al aplicației de care are nevoie clientul respectiv.

Oricum, ce încerc eu de câteva posturi să-ți spun e că nici nu e ca si cum n-as sti ce e o variabila/functie, si nu din auzite, din experienta este departe de a fi suficient pentru o carieră în freelancing.

E nasol momentul în care te afli din punct de vedere profesional. Tu practic încerci să schimbi tehnologiile complet, ceea ce va însemna că de la programator mediu/senior (ce probabil ești acum) vei deveni dintr-o dată junior pe niște chestii noi. Și mie mi-ar plăcea să fac aplicații native de mobil, dar e greu cu timpul și disponibilitatea de a învăța în paralel cu job + freelancing. :smile:

2 Likes

Asta incercam si eu sa spun, daca esti bun pe Visual FoxPro sa incepi cu proiecte in acest limbaj si gradual sa treci pe PHP.

Ce incearca lumea sa-ti spuna e ca la momentul asta nu prea ai ce vinde (experienta, knowhow, skill etc). Toata lumea lucreaza la inceput proiecte pentru sine sau pentru Mamița, Mamițica… pana ai ce pune intr-un portofoliu.

2 Likes

Stiu asta, nici nu aveam pretentia sa “ma vand” acum, chiar din primul post am intrebat

[quote=“Bogdan_Ciubotariu, post:14, topic:1840”]
E nasol momentul în care te afli din punct de vedere profesional.
[/quote] stiu asta dar la un moment dat tot trebuie sa incep si cu cat aman mai mult cu atat imi va fi mai greu.

Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi, daca mai aveti mai spuneti-mi. Cred ca la inceput am fost neclar in formulare si din cauza asta am generat polemici.

1 Like

@atufa: te provoc să găsești proiecte pe VFP pe site-urile de freelancing:

Din ce am înțeles, @alienatu dorește să treacă pe freelancing, iar numărul ăsta de proiecte este mult prea mic pentru a induce orice urmă de siguranță :smile:


@alienatu: chiar dacă suntem ironici, îmi place să credem că suntem ironici la modul prietenos și constructiv. Majoritatea programatorilor suferă (sau se bucură?) de Dunning-Kruger, de aia s-ar putea să ai impresia că te luăm de sus :smile:

Dacă nu ai un proiect al tău și nici nu ai vreo idee, intri pe github și cauți un proiect existent, indiferent de dimensiunea acestuia. Faci fork, rezolvi issues, trimiți PR-uri, dezvolți features noi etc.

Alternative la proiectele de pe github? Stackoverflow! Oricât de stupid sună, stai pe SO și apucă-te să dai răspunsuri, oferă soluții, adună reputație. Pe mine m-a contactat un client după ce m-a găsit pe SO (iar eu nu am fost niciodată prea activ acolo), dar @alessioalex a avut ceva mai mult noroc în această direcție :smile:


Prin 2007-2008 aveam experiență cu HTML și CSS, cunoșteam chestii de bază în JS și cred că un pic peste chestiile de bază în PHP. Eram la început de drum cu temele de WP, ceea ce însemna că aveam fix zero clienți pe nișa asta, zero lucrări în portofoliu. Am făcut două teme de WP: una lui Cetin și una lui Sebi. Cred că Cetin a ținut tema vreo jumătate de an, poate un an, dar Sebi a ținut-o până de curând (deci vreo 6-7 ani). Am făcut asta pentru a avea ceva în portofoliu și pentru a căpăta ceva mai multă experiență cu un client real de WP, pentru a-i înțelege nevoile.

Ca o paranteză, tema lui Sebi a fost plătită cu o licență de Vista, nu pentru că am cerut ci pentru că mi s-a oferit

Partea interesantă vine acum: după ce am pus live cele două site-uri am început să primesc oferte. A fost o perioadă în care primeam zilnic cel puțin o propunere de colaborare („plata” a fost să am link în footer și un post pe blog).

Dacă ai de gând să repeți treaba de mai sus, ai grijă să te înțelegi cu respectivul ca „prețul” să rămână doar între voi doi, pentru că eu am avut câteva propuneri de colaborare care nu s-au concretizat din motivul „dar lui X nu i-ai luat nici un ban, mie de ce îmi iei?


Dacă ar fi să o iau azi de la zero tot cu html/css/php, aș intra pe Themeforest, aș căuta PSD-uri cât de cât arătoase și m-aș oferi să fac o conversie gratuită în WP/Magento/Drupal/orice se vinde acolo și ești tu confortabil. Condiția fiind să te menționeze undeva (în footer, în readme în whatever). Abordezi designerul și îi faci propunerea asta; slabe șanse să te refuze toți :smile:

Realistic vorbind, șansele ca produsul respectiv să aibă un succes imens (astfel încât să te oftici că tu nu incasezi) sunt destul de mici, dar oportunitățile pentru tine ar fi mari, căci ai avea un fel de rampă de lansare.


Alternative plătite la ce am zis mai sus:

  • Hackhands
  • Codersclan (am scris aici despre experiența mea cu site-ul ăsta), dar pe scurt, nu contează ce portofoliu ai cât timp poți rezolva una-alta.

Și, in sfârșit, o alternativă la alternativele de mai sus: caută o firmă care primește interni; stai câteva luni acolo și absoarbe tot ce se poate și mergi mai departe.

1 Like

Totusi din 12 proiecte cred ca va castiga 2-3 pentru ca spune ca stie VFP. Daca nu, atunci are o problema care nu depinde de limbaj. El este “bun pe o nisa”, ar trebui sa o fructifice, marketing nu ? De ce sa dea vrabia din mana pe o cioara ipotetica de pe gard.
In plus la noi in tara VFP este inca destul de raspandit, freelancing nu inseamna doar clienti externi:
http://profox.ro/Forum/tabid/55/forumid/27/scope/threads/Default.aspx

Nu e vorba de proiectele de acum ci e vorba de proiecte de viitor; nu garantează nimeni că vor fi în următorii X ani minimum 10 proiecte în orice moment.

@alienatu a menționat că vrea ceva o tehnologie

Ceea ce nu este cazul cu VFP. Și mă îndoiesc profund că se va schimba situația în viitor.

Eu unul nu m-aș avânta să renunț la un job sigur¹ (indiferent cât de bine/rău plătit și cât de monoton este) în favoarea freelancing-ului pe un limbaj mort de aproape zece ani :smile:

¹ este sigur azi. Nu ai nici o garanție că firma nu se va reprofila în viitor din lipsă de clienți.