Indrumare front end developer


(andrei pacala) #1

salutare m am hotarat sa urmez o facultate de informatica!intentia mea este sa castig experienta ca front end dev(pe parcursul facultatii,in paralel adica)(am destule cunostinte html/css/js+3 cadre si 3 librarii) insa am o mare nelamurire!unii m au sfatuit sa ma angajez pe carte de munca ca degeaba acumulez 5ani experienta cu portofoliu complet si cu proiecte,daca nu am facut practica pe carte de munca!aceasta este intrebarea:daca spre ex. la terminarea facultatii(cu tot cu master) am 5 ani exp.+portofoliu si proiecte,si vreau sa ma angajez se pune daca nu am facut experienta pe carte de munca sau nu?
Sa luam urmatorul exemplu :sa presupunem ca eu intru la facultate ,si am in cap ca pe parcursul aniilor,inca din anul 1 sa castig experienta in front end dev ,iar la terminarea masterului acumuland 5 ani de exp.+portofoliu sa vreau sa ma angajez intr o firma.Are ceva daca acea experienta de 5 ani nu am facut o pe carte de munca(ci in timpul liber) sau nu?multumesc anticipat!


(Pocsan Titi Ionut Catalin) #2

Construieste-ti un portofoliu online, arata ce poti, implicate in tot felul de proiecte online, asta e tot ce ai nevoie.Experienta o capeti lucrand la tot felul de proiecte, fie pentru tine, fie pentru un client.


(Horia Coman) #3

Cu toate astea, sa nu accepti sa lucrezi la negru / fara carte de munca. O sa te afecteze la pensie in primul rand (daca se mai pune problema așa cel puțin în 50+ de ani), iar angajatori care fac chestii de genul asta in domeniul nostru nu sunt chiar angajatorii pe care i-ai vrea. Deasemena daca un potențial angajator verifica la ITM istoricul din CV și nu se aliniază datele, s-ar putea să ridice o sprânceană sau două.


#4

ITM nu ofera asemenea informatii, doar daca ceri un istoric al tau.


(István F.) #5

Uite o problema:
Facultatea de matematica-informatica n-are absolut nimic deaface cu frontend development-ul. Vei invata ceva OOP, cateva pattern-uri, C++/Java/Python, ceva teorie legata de baze de date relationale si cam atat.

FreeCodeCamp in schimb are un path excelent, egghead are video-uri excelente, FrontendMasters iarasi, tot ce trebuie sa faci e sa cauti proiecte pe care sa le copiezi sau sa le faci. Frontend development-ul e mai mult 80% practica si 20% teorie. Pe udacity e si un curs de la Google. (daca vrei mai multe cauta frontend development awesome pe github)

Cu un job e complicat, mai mult te poti baza pe freelancing, in general pe frontend/JS se angajeaza oameni cu ceva experienta. Trebuie sa ai mare noroc sa nimeresti pe cineva care are nevoie de un junior frontend developer si are o echipa care sa fie intr-o stare in care sa te poata accepta intr-un proiect. (nici o sansa cand se lucreaza cu clienti pe un deadline strict, chiar daca ai un interviu bun o sa te trezesti cu multe firme (cazul meu) care o sa iti spuna ca pur si simplu n-au timp sa te introduca in echipa)

Incepand cu 2018 va fi foarte util sa ai urmatoarele :

  1. Un blog tehnic, preferabil chiar si un vlog (in engleza)
  2. Proiecte personale pe github cu cat mai multe framework-uri sau chiar fara
  3. Contributii la proiecte open-source
  4. Un simt estetic si chiar experienta cu Photoshop/Illustrator/grafica digitala, respectiv animatie.

Uite si o parte si mai proasta : nimeni nu iti poate zice ce se va alege de frontend development pe web/mobile si desktop in 2-3-4 si in special 5 ani. In 5 ani poate cineva scoate un IDE cu AI care ne face triviala crearea de formulare, animatii, componente, teme, interfete bazate pe grid-uri, afisarea si introducerea datelor cu graphql, etc. Iti imaginezi ca o sa apara din start un milion de oameni care cu un amarat de program iti fac 80% din ce faci tu cu JS.

Te intreb eu, se merita sa faci 5 ani de facultate ca in 5 ani sa vezi ca trebuie sa fii in top 10% developeri ca sa faci mai mult de 4-5$ pe ora ? La fel de bine poti si sa te apuci de Counter-Strike, Dota 2, probabil ai sanse mai mari sa gasesti o echipa decenta si sa castigi mai bine din esports.

Facultatea are avantajul că te poate scoate inginer dacă lucrezi calumea pe lângă, mulți nu sunt capabili de atâta muncă. Dar sunt unii cărora nu le este un efort deosebit o facultate pe lângă un job .

Experiența mea cu freelancingul e că dacă nu ai codul sursă pe masă la interviul tehnic nu contează ce ai făcut. Poți scrie ce vrei în CV.


(Eduard-Dan Stanescu) #6

Sa inteleg ca nu te-ai angajat nici pana in momentul de fata ?


(István F.) #7

Săptămâna aceasta încep munca la o firmă din Cluj pe Angular/React/JS.


(cosmos) #8

Succes !
:slight_smile:


(Adrian) #9

Cine invata in 5 ani ‘cam atat’ chiar ca nu trebuie sa faca facultatea aia.


(Adavidoaiei Dumitru-Cornel) #10

Bine ca neglijati analiza matematica, algebra, teoria informatiei, organizarea sistemelor de calcul, acuma e la moda sa creezi device-uri noi, limbaje noi, folositi-va imaginatia un pic, se pot crea chestii care sa schimbe tot ceea cu ce ne-am obisnuit.