Informatica economica, AC sau info?

Tre sa ma interesez ce presupune sa iti faci o facultate privata.
O sa-i zic “Facultatea de Șefi” si o sa ma imbogatesc.

4 Likes

e un pic funny poza asta pentru ca MISSION ala sta in acelasi loc.

Dacă vrei să fii Project Manager și “nu te tentează” programarea, mai bine faci ceva PR/Comunicare. Un PM cu abilități de comunicare e de 10 ori mai util decât unul cu ceva background tehnic care nu știe să transmită colegilor ce vrea.

Fa și un curs de front-end pe lângă, ca să nu te ia peste picior băieții că nu știi ordinea în care trebuie făcute taskurile. :wink:

Nu-s chiar pe langa. Imi place partea de front end… si mai cochetez in freelancing cu graphic design, intro-uri, broșuri, chestii de genul :slight_smile:

Deci ești creativă, nu analitică.

Nu vrei să faci programare, vrei altceva.

Aceeasi problema am avut-o si eu in clasa a 11-12 a,eram ferm convins ca vreau ASE Cibernetica Economica sau unul din celalalte 2 profile care faceau macar putina informatica, pentru ca ma feream pe cat posibil de o facultate de matematica -informatica(Am urat Matematica din Liceu(din vina mea) dar si informatica putin de ce sa mint?, am fost intensiv informatica.

Insa decizia mea a fost sa nu dau bacul la informatica pentru ca eu am crezut ca nu dau acele subiecte de info simplu, credeam ca o sa am doar problema de informatica tip program lungi de tip backtracking/grafuri etc…

La atestat mi s-a permis sa fac un site in php si am profitat din plin de asta si am facut un proiect banal(doar html, php si mysql, suna stupid dar nu stieam ca e la css deci desigul meu era oribil).
Dar am luat o nota mare pentru profesoara a apreciat ca am facut de unul singur ceva : practic;
functional,
si nou.

Am avut ceva personala iar 2 ani nu am fost la facultate a trebuit sa muncesc ceva non-it(deasta ma enerveaza ca unii au sansele pe care alti nu le au si isi bat joc de ele pentru ca : ca e le este lene, vor sa copilareasca la 20 de ani de parca au descoperit distractia la varsta aia.

Dupa acest 2 ani am realizat ca : domenii precum vanzarile, ecomomia nu e sunt joburi tocmai ok cel putin nu pentru mine.
Am fost vanzatator si deasta… pentru mine jobul e nu tine de cine face vanzare tine pur simplu de mai multi factori… si nu e nimic sigur si garanta, de viitor in asta(parerea mea) sau cel putin nu prea profitabil, na depinde orasul acum dar ma rog prea multe detalii.

Ideea ca dupa ce am lucrat in vanzari din prima am zis ma inscriu la facultate de informatica chiar daca o uram.
Bine marele adevar e ca nu sunt Bucuresti si nu consider ca sunt la facultate ce se ridica la standardele marelor facultati dar mie imi ofera suficient timp liber cat sa lucrez individual si nu fiu sufocat de facultate.

Am petrecut un an facultate, am realizat efectiv ca nu este suficient ceea ce faci la cursuri, laboratoare, seminare si efectiv trebuie sa inveti tu individual tot mai mult… Si asta am facut am insistat pe asta cateva luni si ghici ce?Mi-a prins bine.

Dupa ce am terminat primul an de facultate m-am oferit voluntar pentru un program de practica ne-platit,pe o perioda de o luna , insa nu am optat pentru practica de c++/java ce se face in facultate am mers tot pe Php si chiar mi-a prins bine.
Povestea a fost in luna Iulie-August 2015, totul mi se pare greu insa am vazut si eu ce inseamna sa fi angajat si ce inseamna sa fi student.

Mai exact inveti ce “jucarii” mai folosesc unii profesionisti, seniori dar vezi si tu efectiv cum e sa :
faci asta zilnic, sa o faci mai mult de 4 h si sa te fortezi cat mai mult.

In luna Octombrie , mai in joaca mai serios am aplicat pe BestJob pentru prima data pentru job(Sincer in momentul ala aveam ganduri puerile de genu’ , “stiu ma angajati dar imi puteti ce ar trebuii sa invat ca sa ne auzim peste 1 an”,din 10 cv uri aplicate pentru orasul Bucuresti doar pe BestJob , doi m-au sunat in ziua urmatoare si al treilea cateva zile mai tarziu.

Am avut interviu, test practic(de facut un mic proiect), le-am luat pe amandoua insa nu am putut sa ne intelegem probabil din lipsa experientei mele si din cauza ca… jobul era Remote cum eu nu sunt din Bucuresti.
Insa sunt persoana care termina si facultate, fac si 4 ani si nici macar nu ii suna nimeni, am un prieten care mi-a povestit.
Intr-un final in luna Decembrie am aplicat pentru joburi in orasul unde stau eu acum, si surprinzator am avut cam 3 oferte de job(Php) si o posibila alternativa de intership platit pe Java.
Acum am un job pe ceva ce imi place, fac site-uri de la 0, insa in continuare fac si facultate de informatica (anul asta studiez Java chiar daca nu fac asa ceva la Job).

Va rog sa imi scuzati greselile gramticale, daca va deranjeaza rugati adminul sa imi stearga postarea acesta, multumesc!

3 Likes

Foarte frumos așa. Dar uitați. Poate la Info economică e ceva prea nașpa. Dar ce părere aveți de matematică-informatica? Din ce știu, se fac amândouă acolo. Și eu nu vreau să renunț la mate din primul an, cum se face la Info pură :frowning:

[quote=“ralucadeea, post:27, topic:2598”]
Și eu nu vreau să renunț la mate din primul an, cum se face la Info pură :frowning:
[/quote]Stii ca informatica, in esenta, este matematica aplicata?
Primul an, primul semestru ai 3 materii de matematica si 3 cu nume de informatica, dar la 2 din ele cam iti trebuie mate, intr-o forma sa alta. Semestrul 2 continua cu schimbari minore. Anul 2, tot mai ai suficienta matematica. Sigur, materiile sunt de info, sunt folositi termeni de info, dar gasesti foarte multa matematica in acea informatica. Abia prin anul 2 semestrul 2 se echilibreaza numarul de materii de info si numarul de materii de mate, pe acel semestru.

Deci stai linistita, ca la mate-info dai de mate, iar la automatica dai si de mate si de fizica. Doar la ase este posibil sa faci mai putina mate si zic asta fiindca nu am cunostinte (verificate) despre ce se face acolo.

2 Likes

Nu vreau să sune urât, dar mi se pare că ai face orice doar informatică să nu faci, să nu aprofundezi în domeniul care chiar te ajută în ceea ce vrei să faci, sau care ți-ar da cele mai multe șanse.

Colegii mei ți-au răspuns mai mult decât suficient de bine cred eu, și ai putea să tragi deja concluziile, îți mai scriu și eu pentru că văd că ocolești cât mai mult blestemata de informatică.

Nu sunt prea buna la informatica, adica stiu doar bazele, nu vreau sa aprofundez, fiindca nu ma prea tenteaza. Insa imi place partea de multimedia, mi-ar placea sa invat tehnologii web, baze de date, front end&back end si altele ce tin de aceasta parte.

După cum a spus și @flavius:

Web development inseamna programare, ceea ce inseamna ca trebuie sa stii informatica, cu cat mai multa cu atat mai bine.

apoi,

Mai mult mi-ar placea sa fiu manager de proiect.

again, dupa cum a spus @flavius și alții:

Leadershipul în proiecte IT vine din cunoștințe, nu bullshiting around despre cât de lider ești.

În mare măsura cam astea sunt și părerile mele până aici.

Nu-s chiar pe langa. Imi place partea de front end… si mai cochetez in freelancing cu graphic design, intro-uri, broșuri, chestii de genul :slightly_smiling:

Nu am înțeles dacă vrei să continui cu asta sau este ceva de moment, dar aici este altă treabă.

Foarte frumos așa. Dar uitați. Poate la Info economică e ceva prea nașpa. Dar ce părere aveți de matematică-informatica? Din ce știu, se fac amândouă acolo. Și eu nu vreau să renunț la mate din primul an, cum se face la Info pură :frowning:

Nu vrei să renunți la matematică pentru ce? Vrei să mergi într-un domeniu legat de matematică sau așa doar de plăcere? Nu văd unde se leagă matematica cu ce vrei tu să faci (exclud legătura matematicii cu informatica).

La Matematică-Informatică părerea mea este că se face mult mai multă matematică decât informatică, și din nou, nu știu cu ce te ajută asta pe tine. Eu sunt la informatică la UBB Cluj și am 6 materii de informatică în 3 ani de facultate distribuite în semestrele: 1, 2, 3 și 6. (deci nu scapi de matematică din primul an) + ai opționale de matematica / care se leagă de matematică dacă vrei.

Tot încerc să găsesc undeva logica pe care mergi tu, cum vezi treaba asta, dar nu reușesc. Vrei să te angajezi în domeniul informaticii, fie ca web developer, front end, back end, cum vrei să-i spui, fie ca project manager, unde clar informatica este cel mai bun avantaj, nu matematica, nu economia, nu matematica-informatica, nu altă facultate care are și ea un pic de informatică aruncată acolo ca să dea bine și totuși, de informatică te ferești cel mai mult, ai face cât mai multe alte chestii dar nu ceea ce-ți trebuie cel mai mult.

La info se face info pura, inutilitati. Asadar, oscilez intre AC la calculatoare si tehnologia informatiei si Informatica economica. :smiley:
Din ce știu, la Info pură se fac multe chestii inutile. La Info economică cică e mai actualizat.

Nu cred că sunt inutilități pentru ceea ce vrei tu. Înveți din toate chestiile câte puțin, și o să-ți prindă bine, garantez. O să poți să dezvolți mai mult individual ceea ce-ți place și pe restu o să le lași usor. Info Economică nu este mai actualizată.

Clar nu există un drum sigur către succes și dacă vei face așa sau așa vei ajunge x sau y, dar trebuie să alegi drumul cel mai logic.

La facultatea de info o să înveți din fiecare domeniu de informatică câte puțin, nu extraordinar de aprofundat, de aceea există chestii “inutile”, pentru că se fac de toate, dar te ajută să le știi, și o să înveți mai multe doar la ce domeniu vrei tu. Nu o să fie suficient ce înveți la facultate, nici la Informatică, nici la Matematică-Informatică, nici la Informatică Economică, dar la informatică o să acumulezi în opinia mea cele mai puține chestii inutile pentru domeniul în care vrei tu să lucrezi.

De ce ți-e frică de chestiile “inutile” de la info, când la celalalte facultăți o să faci materii care chiar o să fie inutile pentru tine. Facultatea nu este grea, dacă ești serios (nu zic pasionat, deștept, etc etc), doar serios, poți să treci liniștit și să înveți doar de 5 la ce nu-ți place (care nu e chiar greu) și la restul să înveți mult mai mult decât se cere, chiar să lucrezi în acel domeniu.

Acestea sunt materiile care le fac eu la facultate (unele sunt opționale alese de mine) și 2-3 cuvinte despre ce ai învăța la ele:

Semestrul 1:

  1. Arhitectura sistemelor de calcul - cum funcționează calculatoarele la bază (cpu, ram, assembly)
  2. Analiză matematică
  3. Algebră
  4. Fundamentele programării - reprezentări de date, structuri (ai nevoie de așa ceva în web development)
  5. Logică computaţională - reprezentările float în memorie, alte chestii neinteresante
  6. Educaţie fizică (1)

Semestrul 2:

  1. Sisteme de operare - Cel mai mult linux (necesar în web development)
  2. Programare orientată obiect - OOP (necesar în web development)
  3. Structuri de date şi algoritmi - exact ce zice numele
  4. Geometrie
  5. Sisteme dinamice - matematică
  6. Educaţie fizică (2)
  7. Algoritmica grafelor - mai mulți algoritmi (backtracking, dynamic programming, alte chestii, bune de știut)

Semestrul 3:

  1. Limba engleză (1)
  2. Metode avansate de programare - un fel de continuare la OOP
  3. Sisteme de operare distribuite - socketuri, protocoale (foarte bune de știut în web development)
  4. Baze de date - numele spune tot
  5. Programare logică şi funcţională - numele spune tot
  6. Probabilități și statistică - matematică

Semestrul 4:

  1. Ingineria sistemelor soft - aici am făcut un proiect web realizat în echipa cu team leader și toate cele. (diagrame, planificări, am încercat să simulăm un proiect complex)
  2. Sisteme de gestiune a bazelor de date - baza de date
  3. Inteligență artificială - asta cred că e inutilă pentru tine, dar e bine de știut ca și cultură generală cum funcționează AI-ul
  4. Rețele de calculatoare - din nou protocoale, socketuri, cum funcționează la bază
  5. Proiect individual
  6. Programare orientată pe aspecte - ăsta a fost opțional
  7. Practică în informatică
  8. Limba engleză (2)

Semestrul 5:

  1. Gestiunea proiectelor soft - chestii de management o grămadă
  2. Programare web
  3. Limbaje formale și tehnici de compilare - cum se crează un limbaj de programare / compilator
  4. Proiect colectiv - again, ca și în semestrul 4, un proiect în echipă cu tot ce ar avea un proiect real
  5. Realitate virtuală - opțional, aici personal am lucrat tot în web / javascript / frontend, un joc 3d în browser.

To be continued:
Semestrul 6:

  1. Medii de proiectare și programare
  2. Verificarea și validarea sistemelor soft
  3. Calcul numeric
  4. Elaborarea lucrării de licență
  5. Istoria informaticii
  6. Prelucrarea imaginilor
  7. Administrare de sistem și de rețea

Vorbind de “Din ce știu, la Info pură se fac multe chestii inutile. La Info economică cică e mai actualizat.”, dacă te uiți peste lista de mai sus, puține sunt chestii inutile. Bazele pentru cum funcționează un calculator, sau un limbaj de programare, sau chestii puțin mai low level nu cred că sunt inutile să auzi măcar despre ele. Vorbind despre actualizat, din nou nu știu ce să zic, am folosit ultimele tehnologii la destule materii și la foarte multe am avut mână liberă să lucrăm cu absolut orice limbaj vrem noi, spre exemplu:

  1. Algoritmica grafelor - aici aveai de implementat algoritmi, nu prea era legat de tehnologii, dar puteai să faci în ce vrei tu, absolut orice limbaj îți plăcea ție
  2. Sisteme de operare distribuite - Un proiect în ce vrei tu cu socketuri. Eu am făcut un proiect cu ThreeJS și Websocket care nu e chiar învechit.
  3. Ingineria sistemelor soft - O aplicație web destul de complexă în orice tehnologie am vrut noi. Am folosit Django + AngularJS
  4. Proiect colectiv - O aplicație web destul de complexă din nou în orice tehnologie am vrut noi. Am folosit C# + AngularJS
  5. Realitate Virtuală - 3 Proiecte legate de chestii 3D, proiectul pe care am primit notă a fost un joc cu tema “Mâncare sănătoasă” în ce vrem noi, Unity, WebGL, C, Java, Box2D, orice orice. Am făcut în ThreeJS pe web.

Facultatea depinde foarte mult de persoana care o face, toate chestiile pe care le înveți în facultate sunt convins că le poți învăța singur destul de ușor, toate informațiile sunt pe net, nu este facultatea așa un lucru măreț, dar dacă vrei / trebuie să faci o facultate și pentru diplomă doar, fă una care să aibă legătură cu ceea ce vei face în continuare.

Edit: să nu se confunde că ridic în slăvi facultatea, nu este o discuție despre necesitatea unei facultăți sau nu, ci vorbesc despre alegerea unei facultăți în acest caz.

4 Likes

Brosura de prezentare FMI.Unibuc (pagina 27 contine niste firme mari, dintre care Microsoft, Google si Facebook vin in fiecare an sa “pescuiasca” interni, iar la laboratorul de Baze de Date facem Oracle SQL, so they’re not bullshiting). Si “pescuitul” se intampla la destul de multe facultati din domeniu, asta presupunand ca materia facuta are legatura cu ce se intampla pe piata (de joburi).

Disclaimer: Nici eu nu ridic facultatea in slavi (materiile sunt aproximativ aceleasi, doar numele difera umpic), doar am oferit cateva informatii in plus, despre facultate.

Ce e gresit in a face info pura ? Nici nu prea inteleg la ce te referi tu prin asta, ce intelegi prin info pura ? Info pura, cum ii spui tu, la nivelul de facultate de informatica, nu se face fara mate, se leaga. Polinoame, matrici, functii, etc., toate le gasesti in info.

Multumesc mult pentru raspunsuri. Ma ajuta foarte mult in luarea unei decizii. :slight_smile: Ca facultate, ce e mai bun intre UBB Cluj si Iasi? Eu sunt din Iasi. Dar am nevoie de o parere. Sunteti mai experimentati si probabil stiti. Ce oras ofera mai multe training-uri in domeniul IT? In Iasi in afara de CodeCamp, nu mai stiu sa fie si altceva. :slight_smile: E mai ok Clujul ca Iasiul?

Cluj e peste Iasi din toate punctele de vedere (inafara de cheltuieli, unde totul e foarte scump, inclusiv chiriile, care au intrecut chiar si Bucurestiul). Dar ai grija ca e grea admiterea la UBB Info si concurenta mare.
PS: locuiesc in CJ si vorbesc din experienta.

In Romania e lipsa foarte mare de “product manager” asta si pe masura in care firmele de outsourcing se vor destepta si vor cauta alte modalitati de a creste dezvoltand produse proprii. Pentru asta e nevoie de oameni care au cunostinte din domenii multiple: informatica, marketing, PR/comunicare, vanzari …

2 Likes

Cei mai buni programatori, arhitecti software cu care am lucrat terminase la Universitatea Alexandru Ioan Cuza in Iasi, de Cluj nu pot spune nimica.

1 Like

Buna Raluca,
Pentru facultate, din moment ce esti dispusa la relocare, poti alege optiunea de a studia in strainatate. In Danemarca de exemplu, scolarizarea este gratuita, trebuie sa-ti asiguri cazarea si mancarea tu. Poti avea un job part-time, 20 ore pe saptamana, si venitul minim este 800 euro pe luna.
Legat de cariera, Ca Recruiter, iti recomand intai sa te hotaresti ce iti doresti. Din mesajul tau, rezulta ca esti indecisa, si cred ca vrei IT doar pentru ai auzit tu ca e mare cautare pe piata. Este si va fi mult timp, dar acest lucru nu inseamna ca vei fi si potrivita, mai ales fara "inutilitatile alea"
Si pentru viitoarele interviuri, te rog uita fraza: am abilitati de lider, m-am saturat de cate ori am vazut in CV si auzit live. Poti avea nativ niste insticte, dar doar cultivate potrivit si cu multa experienta, se pot concretiza in lidership.
Bafta!

1 Like

Nu am bani de plecat în străinătate. Și în Danemarca e dezavantaj ca nu știu limba. Și nu îți găsești un job bun fără limba daneză. Cunosc o fată care a ajuns acolo și job-ul ei part-time cum zici și tu, e acela de femeie de servici. Eu una nu m-as umili niciodată așa.

Sa nu considera asta ca un atac la persoana dar atitudinea asta nu iti va fi de nici un folos in viata. Personal am lucrat in constructii pe salariul minim in timpul facultatii si am prins o alta perspectiva asupra vietii. Presiunea sociala este mare DAR daca actiunile tale sunt determinate de ce crede o persoana din jurul tau (oricine) atunci vei avea mai multe probleme pe termen lung.

5 Likes

Nu voiam să pară un atac. Doar ca ideea la mine e ca sunt singură la părinți și nu aș avea parte de susținerea financiară a părinților, fiindcă nu au bani. Și în afară condițiile sunt grele, bani mulți, țări scumpe. Nu prea as face față. Fiindcă o duc mai bine aici, când am unde să stau, am ce să mananc

Absolut intamplator am dat azi peste un articol care are legatura cu un subiect destul de fierbinte. O tanara, fosta angajata yelp, era la limita cu banii, a scris un post despre asta, si a fost data afara. Ce recomand eu ca lectura este raspunsul unei alte tinere care arata cum a trecut ea de perioada 20+ ani.

Sunt in dezacord cu solutia punctuala sugerata de @Iulia_Ilie, dar asta se poate dezbate pe alt topic. Mare parte din mesajul ei este foarte potrivit pentru situatia in care te afli. Dar recomand cu tarie sa schimbi macar orasul, sa iesi complet din zona ta de comfort. Te va cali pentru tot restul vietii in moduri in care nici nu iti dai seama acum.

Nu e foarte usoara acceptarea lipsei de experienta si a nevoii de a presta activitati sub nivelul de pregatire. Dar, exact cum zice si @pghoratiu, e absolut necesara schimbarea atitudinii pentru a putea folosi acele experiente atunci cand va fi cazul, adica la partea de promovare pe o scara pe care iti doresti. Nici un tip de munca nu este umilinta. Exista o explicatie pentru care cei din vest au schimbat o gramada de joburi inainte de a se stabiliza pe un career path, si cred ca cei care inteleg substratul acestor decizii sunt cu adevarat intr-o pozitie avantajoasa fata deceilalti din piata muncii.

8 Likes