Informatica economica

Buna ziua!
Am nevoie de un sfat, o parere tot este util.
Ideea este ca am dat bacul si bineinteles urmeaza sa merg la facultate dar ma tot macina chestia asta:
Eu am o medie peste 9 la bac dar nu este de ajuns sa intru la informatica unde imi doresc eu , si ma gandeam sa aleg ceva informatica economica ca pare mai ok si e si 3 ani.
Intrebarea vine asa : mie imi place programarea, iubesc sa fac probleme de info si sa invat algoritmi, si m-am apucat sa o aprofundez pe cont propriu dar daca voi fii student aici voi mai putea participa la internshipuri (in tara sau afara)?
Si pe langa asta este relevanta diploma pe care o primesc dupa finalizarea acestei facultati pentru un job in it? Adica dintre un om care a terminat facultatea de informatica si unul care a terminat informatica economica pe cine va fi mai probabil sa-l aleaga?
Si mai pot lucra pe pozitia de inginer software?

Eu zic că e idee bună, probabil că o să faci și mai puțină matematică…

LE: inginer ieși de la poli, dar titlurile de azi nu mai sînt ce erau odată…

Eu am terminat electronică, dar dacă ar fi să mai aleg odată, aș face informatică economică. Motivul: nu este așa de tehnică în comparație cu mate-info, dar este pe profil de info. De angajat te poți angaja ca programator și dacă ai făcut o facultate la uman dacă ești bun în ce faci. Eu cam tot ce știu în materie de programare am învățat că am vrut și mi-a plăcut.
Așa că dacă vrei să faci info dar din motive de buget nu poți numa info economică, eu zic că poți alege varianta asta liniștit. Nimeni nu te va întreba cu ce notă ai absolvit sau de ce info economică și nu mate info.
Legat de internshipuri, dacă este o condiție obligatorie pentru tine, cred că îți poate raspunde cineva care este la curent cu asta.

1 Like

Se intra pe baza mediilor de la bac?

Naspa.

Cand dam sfaturi ca “oricine are chef sa sa lucreze ca programator o poate face, chit a terminat la uman” sa spuna si ce responsabilitati (si beneficii) are.

Una e un programator cu 4000 de lei, alta e programator cu 20 000 de lei, produse lansate, clienti in portofoliu, cu echipe sub conducere, etc.

1 Like

Asta e ideea
Dar intrebarea mea este cum ajung ca al doile exemplu? (cel cu 20 000 de lei).
Nu imi doresc sa iau acuma o decizie gresita

Din punctul meu de vedere, trebuie sa ai o intelegere buna cum sa abstractizezi lucrurile. Ca sa fac o comparatie, trebuie sa fii general pe campul de lupta. Sa stii terenul, fortele cu care lupti, impotriva a ce lupti si sa stii multe strategii de atac. Si sa intelegi ca uneori nu trebuie sa ataci deloc (adica nu trebuie sa faci un program/produs software).

Apoi e important sa stii engleza la perfectie. Plus o alta limba (germana, olandeza, etc.) nu strica. Aici e important sa stii sa comunici. In relatiile de afaceri e importanta seriozitatea si predictibilitatea. Sa zici ce faci, cum faci, cat dureaza, cat costa, cat de dificil e, ce probleme pot aparea. Trebuie sa intelegi ca vei avea de-a face cu persoane care abia stiu sa porneasca un calculator, dar au bani de ordinul zecilor de milioane de euro in mana si trebuie sa ii convingi ca ce vrei tu sa faci ii va aduce alte zeci de milioane.

De asemenea e important sa stii cum mentii o echipa motivata. Cincizeci la suta camaradeala, 50% dat cu biciul. Daca lasi lucrurile prea laxe, oamenii vor deveni dezinteresati, daca ii muncesti toata ziua, o sa fie suprasolicitati. Trebuie sa inveti cum sa navighezi parerile divergente ale membrilor echipei.

Sa detii controlul: daca ceva se strica sa poti interveni sa-l pui repede pe picioare.

Si nu in ultimul rand, sa stii partea technica foarte bine. Oricand sa poti interveni si sa lucrezi umar la umar cu un membru al echipei sa rezolve ce are de rezolvat. Asta inseamna ca trebuie sa stii de la configurat servere, la depanat biblioteci facute de altii.

La nivelul asta (5 000 de euro in Romania) lumea va trebui sa stie ca se poate baza pe tine 100%. Nu exista “N-am avut chef azi”. Intrebarile vor veni la orice ora si trebuie sa fii prezent sa raspunzi (chit ca uneori raspunsul e: Am sa ma uit maine). Nimeni nu da 5 000 de euro pe o persoana care dispare din cand in cand sau care uita sa participe la intalniri.

7 Likes

Mersi din suflet pentru raspuns!

Informatica economica tine de ASE deci vei iesi mai mult economist. Informatica pe care o vei face va fi orientata pe aplicatii economice, financiar/contabile adica vei putea de exemplu sa lucrezi ulterior in zona dezvoltarii de aplicatii ERP sau alte tipuri de aplicatii (facturare, case de marcat, softuri de gestiune, aplicatii de retail, etc).

Diploma este relevanta si se cauta specialisti in acest domeniu mai ales pe partea de ERP.

1 Like

Deci daca nu intru la facultatea de informatica pot sa imi iau adio la o cariera de succes in it? =))))

Nope. Am lucrat cu oameni super în domeniu care au absolvit contabilitate, sau ATF. Programarea in special e destul de meritocratică la aspectul asta: știi sa programezi - e bine, nu știi - nu e bine. Credentiale contează extrem de puțin. E plin Google-ul de absolvenți de Poli, chiar daca nu are aceiași greutate ca Stanford-ul.

1 Like

De asemenea la nivel inalt trebuie sa iti fie usor sa schimbi domeniul. Azi faci o aplicatie pentru domeniul sanatatii, maine faci una pentru domeniul aviatiei.

Trebuie sa identifici cu lejeritatea procesele, succesiunea lor, nivelul de toleranta, si asa mai departe; chestii ce inseamna in primul rand sa vorbesti cu oamenii de acolo.

Dupa ce ai aceste date poti incepe sa modelezi o arhitectura/infrastructura/colectie de servere, aplicatii, servicii, etc. care trebuie dezvoltate, ordinea lor, sa definesti echipele in functie de cat de buni oamenii ce le formeaza sunt, sa estimezi costurile de bani si timp si mereu sa fii prezent ca sa te asiguri ca lucrurile progreseaza.

Diploma unei facultati cu profil de IT ramane in continuare un standard in aceeasta industrie. Daca esti una dintre exceptii cred ca ai stii pana acum acest lucru.

Cand analizez un candidat care tocmai a terminat facultatea trebuie sa existe cel putin o conditie: ori are are note bune ori are are experienta cu ceva din IT (a lucrat, s-a ocupat, etc). Nu merge fara niciun

Pe langa concentrare si puterea de analiza trebuie sa te asiguri ca ai o atitunde de “problem fixer”

In rest facultatea aleasa tine mai mult de aplecarile tale spre: economie, fizica sau matematica

Nu inteleg de ce nu poti intra la info cu nota asta. Esti sigur?

1 Like

Pai as putea intra dar cred ca doar la taxa si nu prea e ok pentru mine asa.
Acuma nu prea ma pasioneaza fizica, mereu am avut probleme cu ea in liceu, ca ma gandeam sa aleg ceva gen automatica si informatica aplicata sau calculatoare dar cand am vazut ca se face fizica la greu am zis mai bine nu.
Daca va fi chiar nevoie ma voi duce la automatica eventual si cumva o trece 4 ani =))
Oricum eu as vrea sa fac ceva programare web cu java in viitor unde nu e nevoie de asa multa fizica ca poate sa lucrez undeva in embedded systems.
Imi place foarte mult informatica dar daca e sa nu intru acolo trebuie sa fac o facultate asta este problema =)))

1 Like

Vezi acici daca poti intra: http://old.fmi.unibuc.ro/ro/admitere_licenta/examen_admitere_iulie_2019/

La informatica ai nevoie de ceva mate ca sa te poti descurca cu facultatea. Si un pic de munca daca esti paralel cu ea

Ai scos afirmatia din context. Sunt si alte threaduri in care este dezbatut acest subiect, inclusiv aspectele de responsabilitati beneficii. Nu cred ca e cazul pentru Daniel o facultate la uman, asa ca nu a fost devoie sa explicitez.

1 Like

Se face pe naiba fizica la greu.

Well, automatica e o facultate foarte grea si da se face matematica si fizica la un nivel inalt pentru ca daca vrei sa automatizezi lucruri trebuie sa le intelegi in primul rand fizica si matematica ce le guverneaza.

Hmm, nu stiu daca e chiar asa usor. O facultate de profil iti formeaza o gandire tehnica specifica acelui domeniu. Nu cred ca daca esti inginer vei intelege cu usurinta dedesubturi contabile sau daca esti economist intelegi un sistem de achizitie de date industrial sau comunicatii de date…

Chiar daca identifici logic si corect procesele si succesiunea lor neavand un background in domeniu neintetelegerea acelei industrii iti va limita spectrul de acoperire al problemelor si vei scrie programe care nu vor realiza sarcinile corect sau in totalitate (am vazut asemenea exemple)… ma rog, unii se mai convertesc…

2 Likes

Hai sa ne intelegem, la informatica nu te invata nimic despre domeniul farmaceutic. Asta nu inseamna ca nu sunt oameni care lucreaza pe proiecte de chimie/biologie.

La un anumit nivel trebuie sa jonglezi cu domeniile si sa inveti in cateva saptamani ce au facut altii in 3/4 ani de facultate. E normal. La fel de normal e si ca nu toti programatorii pot sa o faca. De aia unii castiga 4000 de lei, altii 10 000, iar altii 20 000+.

Sa mai adaug o optiune: vrei Poli si nu ai medie de Bucuresti, alege un oras mai mic si intri la Poli acolo (Craiova, de ex). Si la Universitate se face informatica si ies si de acolo programatori buni, iar la interviu diferenta o vor face raspunsurile si experienta acumulata si abia apoi diploma.