Informatica fara studii - Programare / IT

Salut este prima data cand creez un astfel de topic si sunt sigur ca au mai fost subiecte pe aceasta tema in trecut, dar as avea de un raspuns referitor la situatia mea.

Inca din timpul liceului mi-a placut foarte mult matematica si informatica, insa dupa bacalaureat nu stiam exact ce vreau sa fac si cu putina influentare din exterior m-am inscris la facultatea de Contabilitate si Informatica de gestiune (Bacau), la care ma aflu si in acest moment in anul 2. Problema mea e ca am realizat mai tarziu ca nu reprezinta exact ceea ce as vrea sa fac si de fapt informatica reprezinta ceva ce as dori sa fac mai mult decat alte domenii. De aproximativ 6 luni de zile invat programare (Python), OOP principles, clean code, algoritmica, insa zilnic ma lovesc de intrebarea daca eu de fapt fug dupa 2 iepuri si s-ar putea sa nu prind niciunul.

In alte cuvinte, nelamurirea mea ar fi cat de mult m-ar trage in spate faptul ca nu am o facultate in domeniu precum alti programatori si daca asta ar putea duce la imposibilitatea mea de a ma putea dezvolta si avansa in informatica.

De asemenea, alte informatii / sfaturi referitoare la cum as putea evita faptul ca nu am facultate din domenii si sa compensez prin alte moduri sunt bine primite.

Tin sa mentionez ca informatica este ceva ce-mi place, nu o fac pentru ca ma atrag efectele ei ci pentru ca imi place modul de gandire in informatica si se pliaza mai bine aspiratiilor mele decat alte domenii.

Probabil ca vrei sa schimbi cuvantul ‘informatica’ cu altceva.
informatica - definiție și paradigmă | dexonline
Informatics - Wikipedia

Informatica tine mai putin de limbaj.

PS Pe care-l doare adevarul?

Din context, eu zis ca reiese clar faptul ca ma refer la programare / IT / tot ce tine de software development prin termenul de “informatica”. In orice caz, mersi de dezambiguizare.

Nu cred ca te-ai referit chiar la tot ce tine de software development.

De exemplu, implementarea metodelor numerice, sau a algoritmilor pentru probleme de optimizare fac parte din acel ‘tot’. Cat ai insistat pe aceste parti?

Pentru ca din ce-ai descris to, la ‘algoritmica’ s-ar incadra, dar e un termen care acopera cam mult.

PS Pe care-l deranjeaza adevarul?

lol. ai dreptate, ar trebui sa-ti schimbi domeniu de activitate.

@AlinDavid, as contiuna conta si as invata in paralel si programare.

1 Like

Urmeaza-ti visul.
Am facut facultatea de inginerie electrica si dintotdeaua profesez ca sculptor in biti.
Sunt cel mai talentat programator din cate stiu. Ce-i drept nu stiu prea multi :slight_smile:

man, ai inteles la ce se refera omu’, ce tot incerci sa-i arati?

In domeniul asta, daca esti bun, vei fi remarcat. Atentie totusi si la modul de comunicare cu potentiali oameni interesati in competentele tale. Am intalnit cateva persoane pregatite tehnice pentru a incepe o cariera pe drumul asta dar atunci cand au fost refuzati la primul interviu, au reactionat foarte ciudat si au dat mailuri urate catre hr-ul firmei respective.

Sfat general pt toti cei ce doriti sa urmati drumul asta: nu va taiati craca de sub picioare doar pt ca va simtiti pregatiti si va refuza o firma sau 2. Nu dati mailuri din frustrare ca dupa sa regretati. Precum developerii si persoanele din HR discuta intre ele de la o firma la alta.

1 Like

Ca nici macar nu stie ce nu stie si de aceea foloseste termeni nepotriviti.

Aici e lista cu ce se preda pe la MIT: Electrical Engineering and Computer Science | MIT OpenCourseWare | Free Online Course Materials

Facand abstractie de cursurile EE, cine poate folosi exprimari cu cuantificatorul universal chiar referitor la lista asta (“totul”)?

PS Din nou pe careva il ofenseaza tare adevarul.

Nu te trage în spate, dar nici nu te ajută.

Toată lumea știe că facultatea îți prezintă matematica și formalitatatea din spate, abia doar la licență sau master te lovești de proiecte mai reale. Practic te pregătește de interviuri pe tablă. Tu dacă vrei să te angajezi la o firmă care evaluează candidații după cunoștințe formale o să ai de furcă cu leetcode și pregătirea pentru interviuri. Pentru cei cu facultate au trecut deja prin exact aceeași examene și sunt o nimica toată.
O strategie e să încerci interviurile de genul dar nu te mira dacă vei fi respins, e total normal.

Compensezi prin experiență, la 90% din firme freelancing-ul nu este experiență, e mult mai practic dacă te angajezi undeva și nu înveți doar de capul tău. După un anumit timp îți vei da seama că ai destulă experiență să treci la altă firmă, tehnologie sau să faci propriile proiecte, dar cel mai important e să cauți o firmă care te ia ca intern/junior și te ajută să înveți pe un proiect real unde testarea e mai importantă decât soluția în sine.

În domeniu tot înseamnă testare, automatizare, procesare de date (data wrangling), baze de date, aplicații mobile, aplicații cu frontend/backend, embedded, site-uri de prezentare, ecommerce, jocuri 2d/3d, grafică cad/cam, infografice, animație, robotica, simulare, scraping, contabilitate, cercetare, artă, securitate și pentesting, hacking, compilatoare, sisteme de operare și multe alte nișe și mai ciudate precum criptomonede, procesatoare de limbaj, computer vision, procesare de imagini, de sunet, realitate virtuală, deep fakes, detectarea de fraude, GIS, gambling/stocks, OCR, realitate augmentata, advertising, video encoding/streaming, software medical…

De multe ori testarea, în special automatizată e chiar mai importantă ca și codul, vezi Cyberpunk 2077.

Decembrie și Ianuarie sunt lunile în care se angajează mult, merită să aplici peste tot.

1 Like